Bu Haftaki Cevaplar.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur ÇETİN bu haftaki sorularınızı yanıtladı.

Bu Haftaki Cevaplar.

Soru:

Sayın cumhur bey;
benim bir sorum olacaktı. Arabam çalındı ve yaklaşık 5 aydır bulunamadı. çalınan arabalarda motorlu taşıtlar vergisi uygulaması nasıldır. Ödememe yapmam gerekirmi. aydınlatmanız için desteğinizi rica ediyorum.

 

Cevap:

Sayın Kaplan,

Çalınan araçlarla ilgili vergi daireleri tarafından yapılacak MTV uygulamasına yönelik açıklamalar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanun 8.maddesinde yapılmıştır. Yine çalınan araçlarla ilgili trafik tescil şube veya bürolarınca yapılacak işlemlere ilişin açıklamalarda karayolları trafik yönetmeliğinde yapılmıştır. İlgili yönetmeliğin 43. maddesine göre aracınızın çalınma tarihinden bir ay sonra herhangi bir trafik tescil şube veya bürosuna başvuruda bulunmuşsanız ilgili trafik birimi çalınmaya ilişkin bilgileri ilgili vergi dairesine en geç 15 güç içinde bildirmek zorundadır ayrıca talep etmeniz durumunda aracınızın çalındığına dair yazı örneği size de verilir. Vergi dairesi, aracın çalınma tarihini takip eden dönemin başından,  araç bulunana kadar motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinizi durdurur ve bu süre zarfında vergi ödemezsiniz.

Örneğin: Aracınız, 25.07.2012 tarihinde çalınmış ise aracınıza ait 2012 yılının ocak ayında tahakkuk etmiş MTV birinci ve ikinci taksitini ödemek durumunda kalırsınız. Ancak, 2013 yılı başından araç bulunana kadar motorlu taşıtlar vergisi ödemezsiniz.

 

Soru:

21 Şubat 2012 tarihinde çalışmaya başladığım işyerinden 13.12.2012 tarihinde ayrıldım. Sağlık hizmetlerinden ne kadar süre yararlanabilirim?

Cevap:

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 67.maddesine göre sigortalılığınızın sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle siz, varsa eş ve çocuklarınız genel sağlık hizmetlerinden yaralanabilir. Sizin, işten ayrılma tarihinden geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük prim ödeme süreniz olduğundan, on güne ek olarak doksan gün daha sağlık yardımlarından yaralanabilirsiniz. Yani toplamda 10 gün+ 90 Gün =100 gün sağlık hizmetlerinden yaralanabilirsiniz.

Haber: Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2012, 08:12
YORUM EKLE
YORUMLAR
Abuzer Kaplan
Abuzer Kaplan - 11 yıl Önce

cumhur bey yanıtınız ve yardımınız için çok teşekkür ederim...

banner381
SIRADAKİ HABER