Bu Lezzeti Kaçırmayın

Bayramda “Karousa Mantı” Lezzetlerini Kaçırmayın.

Bu Lezzeti Kaçırmayın

Karadeniz’in şirin ilçesi Gerze’nin yöresel lezzetlerini sunan “Karousa Mantı” uzun bayram tatilinde her gün siz ve sevdiklerinize hizmet vermeye devam edecek. Yöresinin buğdayından elde edilen hamur ve yüzde yüz yerli üretim dana etinden yapılan Gerze’ye özgü mantı çeşitleri ve bayramların vazgeçilmez lezzeti nokul ile usta eller sizler için üretecek.

Ramazan bayramına sayılı günler kaldı. Sevdiklerinizle, akrabalarınızla birlikte aynı sofraya oturup afiyetle sohbet ettiğiniz bayram sofralarının tadı bir başka olur. En lezzetli Ramazan tatlıları ve geleneksel bayram yemekleri özenle hazırlanır; sonra da bayram sofrasındaki yerini alır. Yöremize ait nokul ise bayramlarımızın vazgeçilmez tatlarından biridir.

İsmini Gerze’nin Roma dönemindeki adından alan “Karousa Mantı” yöresinde bayram ve özel günlerin baş tacı nokulu sizler için sunuyor. İster tuzlu ister tatlı hamuru ile yapılan nokul ustaları tarafından büyük bir özen ve titizlikle hazırlanıyor. Kıymalı, üzümlü ve cevizli nokul çeşitleri ile hizmet veren restoran ilçede en leziz yöresel ürünleri yapma konusunda iddialı.

“Karousa Mantı” bir birinden lezzetli tüm çeşitleri ile sizi yerinde ağırlamak için bekliyor. Hepsi el yapımı olan ve titizlikle hazırlanan yoğurtlu, cevizli, karışık mantıdan etli ekmeğe, etli ekmekten su böreğine kadar çeşitlerini bayramın vazgeçilmez tadı nokul ile taçlandırıyor.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 5 yıl Önce

Yerli ve milli yiyeceğimiz, gerze hamur aşını, mantı adı altında pazarlayan, bu da yetmezmiş gibi Roma dönemine gönderme yaparak ismine de Karousa Mantı adı verilen bu işletmeyi şiddetle kınıyor ve protesto ediyorum. Gerze artık bir Roma değil Türkmen şehridir. Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdığımız hamur aşı ve nokul gibi yerli ve milli yöresel ürünlerimizden hem para kazanacaksınız hem de bu öz değerlerimiz ile Roma-Pontus tarihine prim yaptıracaksınız öyle mi? Buna izin vermeyiz arkadaş. Gerzeli bu oyunu bozar. Gerze bir Türkmen şehridir, selçukludur, osmanlıdır, cumhuriyet şehridir. Köylerimizin isimlerine bakın, yetmedi ise “Oğuz” olan soyadınızı yeniden hatırlayın ve titreyip kendinize gelin. gka

Deniz yağmur
Deniz yağmur - 5 yıl Önce

Karousa zaten Gerze demek.Gerze de Rumca’da mızraklılar ülkesi demek.İsimlere bu kadar takılmayalım arkadaşım.Fatih sultan Mehmet bile İstanbul u fethedince kendisine kayser-i Rum ünvanını aldığına göre bize laf düşmez .

Öz gerzeli
Öz gerzeli - 5 yıl Önce

Aynen katılıyorum karouse nedir ya hiç mi isim yoktu anlamak mümkün değil.

Bir tarihçi
Bir tarihçi - 5 yıl Önce

bu isim beni rahatsız etmedi.kaldı ki önce i̇stanbul`u sonraki zamanlarda sinop`u fetheden fatih sultan mehmet kanunnamelerinde kendisinden roma imparatoru,kayser-i rum diye bahsederken i̇stanbul`un adından bi makam-ı mahruse-i kostantiniye diye bahsederken bize ne oluyor mantıcının adı karousa diye sıkıntıya giriyoruz.zaten yer adlarını değiştirmeye de pek meraklıyız ,canım gümenez yakakent oldu,ne olmuş yani buralar artık bizim ,ortak bir tarihin devamıyız,bunlar milliyetçilik manevi değerleri korumak değil ,olsa olsa fatihten çok fatihçilik,kendimize güveniyorsak bu isimlerden korkmamalıyız,hayırlı olsun mantıcı kardeş.

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 5 yıl Önce

bir tarihçi ve deniz yağmur rumuzlu yorumculara cevabımdır. karouse gerze olarak türkçeleşmiştir. benzer şekilde kominos gümenez, kasoufet gürzüvet adları ile türkçeleşmiştir. dil canlı bir varlık gibidir, dili öldürürseniz veya geriye taşırsanız bir milleti ve tarihini de gömersiniz. bu işletme zeytinyağlı dolma satmıyor, öz be öz orta asya türk kültürünün bir parçası olan nokul ve hamur aşı satıyor. gör bak yarın bir gün de bu işletme keşkek kazanını kaynatmaya başlayacak. bu kültürü karousa algılaması ile geriye taşıyarak hiç haketmediği halde altın tepside roma-pontus kucağına bırakma cahilliğini kabul edemeyiz. ne yani 2. mehmetin anası da zaten sırp mara despina haydi bundan sonra ona fatih sultan mehmet demeyelim de kayser-i rum diyelim. bu kulağına hoş geliyor mu? dil o kadar önemlidir ki fetih fatih ismine, 2.mehmet fatih sultan mehmet ismine evrilmiştir. kafayı bunlara takalım ve çok yoralım. gören göze, düşünen akıla çok laf düşer. gka

güneş
güneş - 5 yıl Önce

ne demiş ilber ortaylı ne çok gezen bilir çok okuyan en çok cahil bilir cahil.

banner381
SIRADAKİ HABER