Dev Müdahale

Köşe yazarımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve SİNDEF Yönetim Kurulu Üyesi Cumhur Çetin “DANIŞTAYDAN İNŞAAT SEKTÖRÜNE DEV MÜDAHALE” dedi.

Dev Müdahale

İnşaat sektörünü çok yakından ilgilendiren bir kararı Danıştay 4. Dairesi vermiş bulunmaktadır. Söz konusu karar net alanın hesabına yöneliktir.

3 YILDIR SÜREN TARTIŞMALI MEVZU SON BULMUŞTUR

Danıştay 4. Dairesinin E.2014/4835, K.2017/2170 sayılı Kararı ile;

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin net alan hesabı ile ilgili “III.B.2.1.3. Net Alan” başlıklı bölümünü esastan görüşülerek iptal edilmiştir. Yaklaşık 3 yıldan bu yana tartışmalı olan bir konu böylece çözüme kavuşturulmuş oldu.

ORTAK ALANLAR İÇİN YÜKLENİLEN KDV’LER ARTIK İADE EDİLEBİLECEK

Diğer taraftan, inşaat sektöründeki KDV iadesini doğrudan ilgilendiren ve iade alınan tutarı sınırlayan  ve Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “III.B.3.İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Uygulaması “ başlıklı bölümünün “3.1.3.1 Genel Olarak” alt başlıklı bölümünde yer alan "bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş çocuk parkı, bahçe düzenlemesi havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanlara ilişkin konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV'lerin iade edilmeyeceğine" yönelik açıklamayı da iptal etti.

Sonuç itibariyle Danıştay 4. Dairesinin E.2014/4835, K.2017/2170 sayılı Kararı ile;

a-İnşaat sektörüne yönelik olarak konutların net alan hesabı bundan böyle Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğine göre değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre yapılacaktır.

b-Konut inşaat sektöründeki KDV iadesini sınırlandıran ortak kullanıma ait çocuk parkı, çim alanı, havuz, spor alanları ile ilgili yüklenilen KDV'ler de artık mükelleflere iade edilebilecektir.

Cumhur ÇETİN

Mali Müşavir-Sindef Meclis Üyesi

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER