Erken teşhis hayat kurtarır

Toplum Sağlığı doktorları kanserde erken teşhisin önemini anlattı

Erken teşhis hayat kurtarır

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi doktorları Dr. Rumeysanur Küçük, Dr. Hatice Demir Boz ve Dr. Sabriye İsra Şahingök, KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) kapsamında yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde halkı bilgilendirmek amaçlı Aile Sağlığı Merkezinde stand açtı.

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rumeysanur Küçük yaptığı açıklamasında; “Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır. Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi, yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi, Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi, Kolorektal kanser taramaları; 40-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

İlçemizde Toplum Sağlığı Merkezi aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır. Meme kanseri, ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede, toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla açtığımız bu standta “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikliği” yapılmaktadır. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle halkın ve sağlık personelinin meme kanseri nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi, taramalara yönlendirilmesi, farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır. Bu etkinliğe destek veren Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına da teşekkür ediyorum.” dedi.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER