Haciz Şoku Kapıda !

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur Çetin kanunda yapılan yeni düzenlemelerde olumsuzluklar yaşanmaması için uyardı.

Haciz Şoku Kapıda !

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Genel Sağlık Sigortası”kavramıyla tanıştık.

Kanuna göre;

Herhangi bir sağlık güvencesi olmayanlar,

Yeşil kart sahipleri,

65 Yaş aylığı alanlar,

18 yaşını doldurmuş çalışmayan çocuklar,

20 yaşını doldurmuş Lise Öğrencileri ile 25 yaşını doldurmuş Üniversite Öğrencileri,

 genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardı.

Gelir Testi Yaptırmamış Olanların Durumu

Bu güne kadar gelir testi yaptırmayan bu kişiler için, gelirleri, asgari ücretin iki katıymış gibi her ay brüt asgari ücretin %12'si kadar, genel sağlık sigortası primi hesaplandı. Bu durumda olanlar, Sosyal Güvenlik Kurumuna, 2012 yılı için yaklaşık olarak 1.500 TL, 2013 yılı için yaklaşık 1.600 TL olmak üzere toplamda, 3.100 TL borçlandılar.2014 yılı için ise aylık 260 TL borçlanmaya devam ediyorlar.

Gelir Testi Yaptıranların Borcu Silinecek

Bu kişilerin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içindeki Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Gelir testi sonucunda aylık gelirleri;

Brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların prim borçları silinecek,

Brüt asgari ücreti geçmiyorsa ödeyecekleri prim tutarı; 2012 yılı için yaklaşık olarak 500 TL’ye,  2013 yılı için yaklaşık 600 TL’ye düşecek.

Borç Göründüğü Dönemlerde Sigortalı Olanların Borcu Silinecek

Sosyal Güvenlik Kurumunun aşağıdaki linkini tıklayarak GSS prim borcunuz olup olmadığını sorgulayabilir, sorgulama sonucu sigortalı olduğunuz dönemlerde borç görürseniz en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak söz konusu dönemlerde sigortalı çalıştığınızı beyan ederek GSS borçlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Torba Yasada Prim Borçlarına Af Yok

Birkaç aydır gündemde olan ve mecliste çalışmaları devam eden torba kanunda, genel sağlık sigortası prim borçlarının sadece faizlerinin silinmesi ve taksitlendirilmesi yer alıyor, prim borçlarının tamamının silinmesi söz konusu değil.

Haciz Şoku Kapıda

Bu güne kadar gelir testi yaptırmayan ve halihazırda bağ-kurlu veya sigortalı çalışmayan yada emekli olmayanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen tahakkuk ettirilen ve ödenmeyen Genel Sağlık Sigortası prim borçları nedeniyle haciz şoku ile karşılaşabilirler. Bir hatırlatma; gerek kendi isteğinizle süresinde gerekse haciz yoluyla süresinden sonra ödediğiniz “genel sağlık sigortası primleriniz” emeklilik hesaplamasında dikkate alınmıyor.

Bu tür kötü sürprizle karşılaşmamak için aşağıda  linki verilen Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesinden, Sorgu Türü: Diğer Ödemeler/ Sorgu Tipi: GSS’yi seçerek Genel sağlık Sigortası prim borucunuzun olup olmadığını sorgulamanızı öneririm.

GSSS Borç Sorgulama:https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf

Haber: Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

              Cumhur Çetin

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2014, 13:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
deli
deli - 9 yıl Önce

delisem ne işlem görüyo bu ülkede keserim vAllahi kapıda

banner381
SIRADAKİ HABER