Halkın Katılım Toplantısı Halka Uzak!

Sinop’ta yarın gerçekleştirilecek olan halk toplantısı Cumhuriyet Gazetesine konu oldu.

Halkın Katılım Toplantısı Halka Uzak!

Sinop’ta, EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop NGS projesi ile ilgili ÇED süreci başladı.

Mersin Akkuyu NGS projesinin ardından ikinci proje olan santral ile ilgili geçtiğimiz hafta Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinden ÇED Halkın Katılım Toplantısının yapılacağı duyurulurken; toplantının 6 Şubat saat 09.30’da Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılacağı belirtildi.

İLERİ BOYUTTA AĞAÇ KATLİAMI!

Sinop’un Abalı Köyü’nün İnceburun mevkiine yapılacak olan santralle ilgili sunulan ÇED Başvuru Dosyasında, santralin 4,560 MW kurulu gücünde olacağı ifade edilirken; bölgede dört adet reaktör inşa edileceği, sahada kazı çalışmalarına 2019 senesinde başlanması ve ilk reaktörün 2025 senesinde devreye alınmasının planlandığı dile getiriliyor.

Başvuru dosyasında ayrıca, proje alanının kaplayacağı arazinin yaklaşık 1010 hektar olduğu belirtilirken, bu arazinin "devlet ormanı" olarak sınıflandırılmış bir alan olması NGS’nin bölgede nasıl bir ağaç katliamına yol açtığını gözler önü seriyor.

NÜKLEER ATIKLARIN NE OLACAĞI’ SORUSUNA CEVAP VERİLMEDİ

İleri Haber'in haberine göre öte yandan NGS’ler söz konusu olduğunda en açık tehlike unsuru olan radyoaktif atıklar ile ilgili dosyada yer alan kısımlarda, santralin atıklarının “düşük aktiviteli” ve “kısa yarı ömürlü” olduğu ileri sürülürken, bu atıkların ne olacağı konusunda ise bir bilgiye rastlanmadı.

‘HALKIN KATILIM TOPLANTISI’ HALKA UZAK

Projenin ÇED Halkın Katılım Toplantısıyla ilgili olarak ise Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belirlenen yer ve zaman, yaşam ve çevre düşmanı bu projeye tepkili olan halkın tepkisini daha da arttırdı.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunun ÇED Halkın Katılımı Toplantısına uygun olup olmadığı tartışılırken, otele ulaşımın zorluğu ve belirlenen tarih ile saatin iş dönemine denk gelmesi akıllara “Toplantı halktan kaçırılıyor mu?” sorusunu getirdi.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen Sinop halkı da toplantıya toplu şekilde gitmek 6 Şubat günü sabah 07.30’da Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda buluşacak.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER