Halkın Katılım Toplantısına Halk Alınmadı!

"Vali İstifa" sesleri ile Sinop inletildi.

Sinop’ta, EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop NGS projesi ile ilgili ÇED süreci başladı. Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinden ÇED Halkın Katılım Toplantısının 6 Şubat 2018 Salı günü yapılacağını duyurdu. Toplantıya katılmak için Gerze’den sabah 07.00’de Yakup Ağa Konağı önünden araç kaldırıldı. YEGEP, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Gerze Turizm Derneği ile Gerze Gündem Haber toplantıdan bir saat önce Akliman Sahilindeydi.

Halk Toplantıya Alınmadı

6 Şubat Salı günü Halkın Bilgilendirme Toplantısına katılmak için günün erken saatlerinde çeşitli yerlerden yola çıkan vatandaşlar Akliman Sahilinde polis barikatıyla karşılandı. Toplantı salonunun 250 kişi kapasiteli olduğunu ve bu kapasitenin de dolduğunu belirten emniyet güçleri Gerze’den hareket eden ve 08.15’te Akliman Sahilinde olan vatandaşlarımızı içeriye almadı.

Toplantı salonuna ait fotoğraf göstererek kapasitenin dolu olduğu konusunda ısrar eden emniyet güçleri sadece Sinop Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin barikattan geçmesine izin verdi. Okul servisini dahi içeriye almamak için direnen polisler basın mensuplarının geçişine de izin vermedi. Cumhuriyet Gazetesi muhabiri basın kartıyla zoraki olarak katıldığı toplantıdan Enerji Bakanlığı’nın listesinde ismi olmadığı gerekçesiyle çıkartıldı. İlerleyen saatlerde yağmurun hızı arttıkça toplantıya katılmak isteyen vatandaşların da sesi yükselmeye başladı.

”Halkın katılmadığı toplantıda bizim de yerimiz yok.”

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün ve Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’yı protokol olarak içeriye alabileceklerini söyleyen emniyet güçlerine ”Halkın katılmadığı toplantıda bizim de yerimiz yok.” cevabı verildi.

Suç Duyurusunda Bulunuldu

Sinop Nükleer Karşıtı Platform Temsilcisi Murat Şahin “ Halk burada, bu nasıl bir toplantı oluyor? Bu toplantı baştan gayrimeşru bir toplantıdır. Bizi güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirerek bu toplantıyı halktan kaçırmışlardır. Bunun için biz Sinop Valiliği’ni buradan o kadar telefonla aramamıza rağmen bir türlü yanıt alamadık. Bunun için burada vekillerimiz ile birlikte tüm halkımız olarak Sinop Valiliği önüne yürüyüp Adliyeye suç duyurusunda bulunacağız. “ şeklinde açıklamada bulundu.

“Bu kentte en ufak bir yanlışlık olmaz”

 Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, “ Sinoplular burada birileri içeride toplantı yapıyorlar. Bunun adına da halkı bilgilendirme toplantısı diyorlar. Halk burada yani kimse halkı bilgilendirmedi. Ben bu kentin belediye başkanı olarak orada konuşmalıyım. Beni insanlar dinlemeli. Ben bu kentin geleceğini savunmalıyım. Benim halkın burada olduktan sonra benim içeride ne işim var? Dolayısıyla çok üzülüyorum. Olmaması gereken bir şey. Çünkü Sinop modern bir kent. Ben bu insanların hepsine kefilim. Bu kentte en ufak bir yanlışlık olmaz. Buna rağmen bu talimatı verenler utansın.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Sinop halkını Sinop’un yetkilileri satmıştır.”

 CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “ Bu toplantıya ben değil halk alınmadı. Halkın olmadığı bir yerde benim de olmam doğru değil. Belediye başkanlarının olması da doğru değil. Burada halkı bilgilendirme toplantısı adı altında halkın alınmadığı bir toplantı yapıldı. Enerji Bakanlığı tarafından kimlerin alınacağı isim isim yazılmış. Bu toplantı sadece yapıldı ve bitti demek için halk alınmadan bu toplantı yapıldı. Sinop halkını Sinop’un yetkilileri satmıştır.” dedi.

Nükleere İnat, Yaşasın Hayat!

Sinop’ta eski garaj mevkiinde toplanan topluluk buradan sloganlar atarak Sinop Valiliği’ne yürüdü. Sinop Valiliği etrafında yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaşan topluluk barikatı yıktı ve çevik kuvvetler ile arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Çıkan tartışmada CHP Sinop Milletvekili ve Gerze’den bir vatandaşımız da yumrukların hedefi oldu. Biber gazı ile püskürtülmeye çalışılan halk toplantıya katılma haklarının engellendiğine dair dilekçeler doldurarak Sinop Valiliği’ne teslim etti.

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2018, 10:33
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER