Hemşerimiz Prof. Dr. Emin Kuru, rektörlüğe aday

Sinop Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Emin Kuru Sinop Üniversitesi için düşündüğü projelerini anlattı.

Hemşerimiz Prof. Dr. Emin Kuru, rektörlüğe aday

Prof. Dr. Emin Kuru Sinop Üniversitesine öğretim üyesi bulma konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi. Bu sıkıntıları aşmak için öğretim üyelerini Sinop'ta ev sahibi yaparak Sinoplu yapmayı düşündüğünü anlattı. Prof Kuru "TOKİ ile Sinop Üniversitesi arasında işbirliği yaparak Üniversiteye dubleks, tripleks lojmanlar ve isteyen öğretim üyelerine de aynı kalitede, cuz'i imkanlarla ev sahibi yapmalıyız. Çünkü Sinop Üniversitesi öğretim üyesi bulma güçlüğünü aşmak durumundadır" dedi.

Prof. Dr. Kuru Sinop Üniversitesi için gündem belirleyecek projelerini şöyle sıraladı:

Bildiğiniz gibi Sinop Üniversitesi rektörlük seçim süreci başlamıştır. Rektörlük görevi bir kişiye nasip olacaktır. Duam bu tecellinin Sinop Üniversitesine ve atanacak olan meslektaşıma hayırlar getirmesi içindir. Bu seçim ortamında bir meslektaşımın dahi olsa incinebileceği söz ve ortamlara asla pirim vermeyeceğim.

Bildiğiniz gibi 2007 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden ayrılan bazı fakültelerle Sinop Üniversitesi kurulmuştur. Bu fakültelerde o yıllarda 2000 civarında olan öğrenci sayısı, bu gün 3250' ye çıkabilmiştir. Geçen bu sürede 1250 öğrenci artışı olmuştur. Aynı tarihlerde açılan Ordu ve Bartın Üniversitelerindeki öğrenci sayılan on binlerle ifade edilmektedir. Sinop Üniversitesinin gelişememesi üniversite ile ilgili Sinop halkının beklentisini olumsuz etkilemiştir. Bu durumun siz değerli akademisyen arkadaşlarımın araştırmalarını dolayısı ile akademik yükselmelerini de olumsuz etkilediğini düşünüyorum

Sinop Üniversitesinin farklı sorunlar yaşadığı görülmektedir. Esnaf öğrenci sayısının artmayışını mahalli basından yansıtabilmektedir. Siz Sinop'ta çeşitli zorluklar içersinde dersleri aksatmadan, kısıtlı imkanlarla araştırmalar yapan meslektaşlarım, büyük çoğunluğunuzun asistanının bile olmadığını biliyorum. Öğretim üyesi bulma güçlüğü yaşayan Sinop Üniversitesi'nde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrolarının idari kadrolardan uzak, tutulmasını ise çok manidar buluyorum. Yeterli öğretim üyesi olmasına rağmen Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nün açılmayışı ise çok düşündürücüdür.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nün açılmayışı Eğitim Fakültesindeki öğretim üyelerinin yüksek lisans, doktora derslerine girmelerini tez yönetme gibi asli misyonlarını engellemiştir. Başta yardımcı doçentlerin olmak üzeri akademik yükselme süreçleri olumsuz etkilenmiştir. Doçent ve profesör meslektaşlarımın akademik verimliliği olumsuz etkilenmiştir. Bu öğretim üyesi akademisyenlerimize idari kademelerde yer verilmediği de görülmektedir.

Sinop Üniversitesi'nin büyümesi, akademik imkânsızlıklarının giderilmesi için çare basittir. Büyük bir Üniversitenin, Sinop Üniversitesi'ni koordineli olarak desteklemesi gerekmektedir. Bu çıkış yolu üniversitenin sağlıklı büyüme stratejisi olabilir ama nitelikli bir koordinasyon gerekmektedir.

Ben ve eşim 35 yıllık Gazili’yiz. Köklü üniversite geleneğinin hakim olduğu Gazi Üniversitesi'nde çeşitli idari görevlerde bulunduk. Ve mesleğimizin son dönemlerine yaklaştık.

Akademik hayatin her güzelliğini ve zorluğunu velhasıl her boyutunu yaşadım. Gazi Üniversitesi gibi Türkiye'nin ilk beşine girmiş bir üniversitenin akademik geleneklerini ve imkanlarını Sinop Üniversitesi'ne aktarmak için koordinasyonu sağlayabilirim.

Siz değerli meslektaşlarım, Sinop Üniversitesinde akademik yükselmelerinizde çeşitli imkansızlıklar içinde görev yapmaya çalıştığınızı biliyorum. Bu ve benzer sıkıntılannızı giderebilme, her türlü yaşantınızdaki olumsuzluktan ortadan kaldırma, sizlere "iyi ki Sinop Üniversitesi çalışanlar ailesine mensubum" dedirtebilmek için , Sinop Üniversitesinin kayıplarını hızlı bir şekilde kapatmak için, Sinop'un ve akademik hayatın tüm güzelliklerini size yetkili bir konumda sunabilmem için sizin onayınızla sizin rektör adayınız olmak istiyorum.

Eğer oylarınızla beni desteklerseniz sizlere akademik hayatı kolaylaştırıcı imkanlar sunmayı kendime görev addedeceğim . Farklı atanma kriterleri aranan Rektörlük bana nasip olursa, bir ve beraber olacağız. Biz parçalayan değil kucaklayan, engelleyen değil teşvik eden olacağız. Öğretim üyelerimizin farklı dünya görüşü ve fikirlerini bir zenginlik olarak kabul edeceğiz. Çünkü çağdaş üniversitede dinamik bir yapı hoş görü ortamında oluşmaktadır .

Bütün öğretim üye ve elemanlarının önünü açan, her başarısını alkışlayan, ödüllendiren, kıskançlığın vereceği zararları engelleyen, her kademe, her ana bilim dalının işleyiş biçimini demokratik esaslarda yürüten akademik kararlar ve kurallarda liyakat ve adaleti esas alan, paylaşımcı bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz.

Sinop Üniversitesinde çalışan öğretim üyelerimizin varlığını önemli bir kazanım kabul edeceğiz. Öğretim üyesi bulma güçlüğü çeken Sinop Üniversitesinde her akademisyen birbirinin en önemli tamamlayıcısı olmalıdır. Ortak aklın kullanılmasını sağlayacağız. Liyakat ve problem çözme becerisinin değer göreceği yönetim anlayışını hakim kılacağız .

Ön yargının değil sevgi ve hoşgörü ortamının her alanda hakim olduğu bir üniversite düşünüyorum.

"Hangi kadro yönetim ekibimiz olacak?" diye düşünüyorsunuzdur mutlaka.

Rektör, adaylarımız arasından atanan bir öğretim üyesi olacaktır. Hayırlara vesile olacak meslektaşıma nasip olmasına duacıyım. Aslında yönetim sorunu üniversitelerde tam da kazanma ve kaybetme ile başlamaktadır. Doğru yönetim uygulamasında kazananın kaybeden taraftarı kucakla maşıdır. Liyakat, birikim, çalışkanlık esasına göre çalışma şevk ve azmi engellenmemen, teşvik edilmelidir. Rektörlük görevi bana nasip olursa küskün, kırgın öğretim üyelerini yönetimin bir parçası haline getirebilirim. Yeni bir üniversite olan Sinop Üniversitesi'nin her çalışanını, üniversitesinin önemli bir ferdi kabul ediyorum. İsteyenlerin her türlü bireysel problemlerine dahi paylaşma kapımı açık tutacağım.

Kurumsal mensubiyet duygusunu pekiştirmek için, demokratik özerk bir üniversite oluşturacağız. Ürettiği bilgi ve tecrübeyi toplumla paylaşma ilkemizden taviz vermeyeceğiz.

Yönetim ekibimiz, birbirleriyle çalışabileceğini söyleyen, görev ve sorumluluk bilincini taşıyan, paylaşıma ekip ruhu ve dinamiğine katkı sağlayacak, kurumsal amaçlara hizmet etmekten zevk alabilen örnek şahsiyetler olacaktır. Meslektaştan arasında itibar görme kadar itibar etmeye de özen gösteren yapıcı, ön yargıdan uzak, ideolojik saplantılardan arınmış ama her dünya görüşüne de saygılı olabilen, akademik düşünme ve kimliklerini öne çıkarmış her değerli Sinop Üniversitesi mensubu yönetim ekibimiz olacaktır.

Eğitim anlayışımız, öğrenci merkezli, araştırmacı, problem çözücü, analitik algılama düzeyleri oluşmuş öğrenci profili meydana getirmek üzerine olacaktır. Bu düzeyin sanatsal ve kültürel alt yapısını oluşturacağız

Bunun için "Mezun Öğrencileri İzleme ve Araştırma Merkezi" oluşturulacaktır. Şüphesiz eğitim alanında kurumsal hedeflerimiz de olmalıdır.

Kısaca değinirsem;

1)    Akademik hayatta görev alacak akademisyenleri yetiştirmek için öncelikle "Eğitim Bilimleri Enstitüsü" açacağız. İhtiyaç duyulan yüksek lisans ve doktora programlan ile bu enstitü yürütülecektir

2)     Öncelikle Sinop Üniversitesi'ne yakışır bir "Kongre Merkezi" oluşturacağız. Turizm Yüksekokulunu, Turizm Fakültesine dönüştüreceğiz. Bu merkezde konferans salonlarımız bulunacaktır.

3)      Üniversitemizin mükemmel bir "Konuk Evi" olacaktır. Konuk Evimizde konser salonu ve sergi salonumuz bulunacaktır. Bu kurumlarımız döner sermaye esasına göre faaliyet gösterecektir.

4)         "Sinop Üniversitesi Kurumsal Gelişme Planlama Merkezi" kuracağız.

5)                  Sinop Üniversitesi mensubu, öğretim üyesi ve çalışanlan için, Sinop'un en güzel yerinde plaj ihtiyacını da giderecek, ailece girilen, oturulabilen bir sosyal tesise sahip olmak için çalışacağım.

6)                 Sağlık Yüksekokulu'nu , Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne dönüştüreceğiz.

7) Sinop Üniversitesi'nin özel bir hastanesi olacaktır.

8)     Sağlık problemleri olan personel, ve öğrencilerimizin ihtiyaçlannı gidermek için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacak, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ikili bir anlaşma yapılacaktır.

9)      Mensuplanmızın birinci derecede yakın akrabalarının özel hastanelerimizde çözülemeyen her türlü problemlerinin Gazi Üniversitesi Hastanesinde çözülmesi için özel ilgi ve ihtimam antlaşmalan yapacağız.

10)  Gazi Üniversitesi ve öğretim üyeleri ile ulusal ve uluslar arası her üniversite ile işbirliği ve ikili antlaşmalar büyüme stratejimiz olacaktır.

11)                 Sinop Üniversitesinin Özel Eğitim Okulu, Koleji, Anaokulu, İlköğretim Okulu ve Lisesini açacağız. Eğitim Fakültesi'nin ilgili birimlerine bu okulların işletilme görevini vereceğiz. Eğitim Fakültesi'ndeki meslektaşlarıma yaparak yaşayarak öğrenme ve öğretme iklimini sunacağız.

12)             Bu kurumlar Eğitim Fakültesi'ndeki meslektaşlarıma üniversite halk işbirliğinde önemli kaynaşma fırsatı temin edecektir. Böylece toplumla akademik bilgilerin paylaşıldığı örnek kurumlan beraberce meydana getireceğiz.

13)  Su Ürünleri Fakültemizin eğitim öğretim faaliyetleri ise balığı üretme, avlama, işleme, pazarlama esaslarına göre yeniden yapılanacaktır. Bu sistem döner sermaye anlayışında yürütülecek ve öğretim üyeleri buradan en üst düzeydeki paylarını yasal çerçevede alacaklardır.

14)   Su Ürünleri Fakültemizi deniz ürünleri ile de ilişkilenmiş uluslar arası standartlarda yarışabilen bir kurum haline getireceğiz.

15)    Fen-Edebiyat Fakültemiz halkla bütünleşecek fizik ve kimya laboratuarlarını bilimsel çalışmaların yapıldığı önemli merkezler haline getirerek, halkın sanayicinin hizmetine sunacağız____________________

16)             Üniversiteye bağlı bir TÖMER kuracağız. Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin Türkçe öğrenmek isteyen çocuklarına hizmet vereceğiz. Sinop Üniversitesi maddi açıdan olduğu kadar eğitim yönünden de uluslar arası faaliyet gösterme antlaşmalarına sahip olacaktır.

17)Güzel Sanatlar Fakültesini bütün bölümleri ile Sinop Üniversitesinde açacağız.

18)  Türkiye de su sporlarında örnek olabilecek Spor Fakültesini Sinop Üniversitesinde açacağız. Spor ve sanat üniversiteyi dünyaya açan en önemli kapıdır. Sinop Üniversitesi'ni hızlıca evrensel boyuta taşıyacak olan bu kurumsal yapılar olacaktır.

19)   Denizcilik ve Mühendislik ile ilgili orta vadede kurumsal hedeflerimiz olacaktır. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde deniz ve liman varlığı, Sinop'ta denizciliği öne çıkarmıştır. Denizcilik ve mühendislik Sinop Üniversitesi'nin en önemli misyonu olmalıdır diye düşünüyorum.

20)  Üniversitede idari personel olmak da üst düzey beceriyi gerektirmektedir. Akademik personel ile beraber İdari personele de , yılda en az 30 saat, kişisel gelişim programlan düzenleyeceğiz.

Şu ana kadar sizinle Sinop Üniversitesi'ni konuştuk. Şimdi ise oylarınızın katkısı ile görev bana nasip olursa aramızda yaşanabilecek hususları belirtmek istiyorum.

1- Profesörlük kriterlerini sağlayan yardımcı doçent ve doçentlik sınavında başarılı olan, Sinop Üniversitesi'nin kadrolu akademik elemanlarının kadroları bekletilmeksizin verilecektir.

2- Fakülte ve Yüksekokulların araştırma görevlisi yetersizliğinden doğan mağduriyetleri öncelikli olarak giderilecektir. Her doçent yardımcı, doçent ve profesöre çalışma disiplinlerine göre ikişer adet asistan vereceğiz. Akademik hayatın sunabileceği her imkân akademisyenlerimizden esirgenmeyecektir. Araştırma görevlileri usta çırak anlayışında yetiştirilecektir.

3- Başta Eğitim Bilimleri Enstitüsü olmak üzere ihtiyaç duyduğumuz her enstitüyü açacağız. Her alanda yüksek lisans, doktora programlan açılacak, her yardımcı doçent, her doçent, her profesör öğretim üyelerimizin bu yüksek lisans, doktora programlarında ders vermeleri sağlanacak, böylece yardımcı doçentlerin akademik yükselmelerinde ihtiyaç duyduğu puanlan rahatlıkla almaları sağlanacaktır.

Dil problemini halledememiş yardımcı doçentlerimizi dönemler halinde bir yıl maşlı izinli sayarak yurt dışında antlaşma yaptığımız üniversiteye göndereceğiz. Giderlerini döner sermaye gelirlerinden karşılayacağız . Dil problemlerini halletmiş olanlara da pratik yapmak için akademik bilgi görgü için tatil dönemlerinde isterlerse yurt dışı imkânı sağlanacaktır.

4- "Akademik Yayın Kurulu" oluşturacağız. Bu kurul ilgili disiplinlerde indekslerde taranacak dergilerin çıkarılmasını takip ve koordine edecek yardımcı doçent ve doçentlerimize akademik yükselmelerde gereken yayın yapma sürecine bu kurul destek olacak, koordine sağlayacaktır. Akademik yükselmelerde iletişimsizlikten kaynaklanan kayıplar böylece önlenecektir.

6-        Yurt dışında bilimsel çalışma yapmak isteyen öğretim elemanlarına, bilim alanları dengesi dikkate alınarak, proje dahilinde yurt dışı desteği verilecektir.

7-               Bilimsel toplantılarda birinci ve ikinci isim olarak bildiri sunacak öğretim elemanlarına, her yıl en az dört yurt içi ve dört yurt dışı olmak üzere tam kafilim, ulaşım ve tam konaklama desteği sağlanacaktır.

8-Bölüm ve anabilim bilim dallarının oluşturduktan döner sermaye ve performans gelirlerinden ilgili akademik birime, bölüm faaliyetlerinde ve ihtiyaçlarında kullanılmak üzere "fon" oluşturulacaktır.

9-    Akademik yükselme kriterleri alanlara göre yeniden düzenlenecek, bu kriterlerde kısa vadede değişiklikler yapılmayacak ve yapılan değişikliklerin geriye dönük dezavantajlar oluşturması önlenecektir.

11-                 Büyük illerdeki gibi küçük illerdeki öğretim üyelerimizin çalışma cazibesinin olmadığını düşünüyorum. Sinop Üniversitesi'nde öğretim üyesi açığını gidermek için çalışanlara ve çalışmak için davet edeceklerimize maddi ve manevi cazibeler sunacağız. Sitelerde villa lojmanlar ya da kooperatifleşerek cazip ev sahibi olmak isteyenlere imkanlar sunulacaktır.

12-    Sinop ve Sinop dışındaki dernek ve vakıflarla sıkı işbirliği yapılacak, Üniversitenin ihtiyaçtan için Sinop'a gönül vermiş kişiler, halk ve üniversite işbirliği uygulamasıyla Türkiye'nin en güzel modelini meydana getireceğiz.

Belediyeler ve resmi devlet kuruluşları ile antlaşmalı projeler hayata geçirilecektir. Sinop Üniversitesi ve öğretim üyelerimizin istifade edebilecekleri fırsattan sunulacaktır.

13-Döner sermaye ve performans dağıtım oranlan, kaynağın üretilmesine katkıda bulunan öğretim üyesinin lehine olacak şekilde yasal mevzuatın izin verdiği en yüksek sınıra çıkartılacaktır.

 


Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER