Komşu Kıyılardan Sinop'a gelen mesaj

Kırım'ın Liman kenti Yalta'dan bir çocuk tarafından atıldığı tahmin edilen ve içerisinde bir notun bulunduğu şişe, Sinop sahilinden çıktı. Bilim insanları bulunan şişenin sınır ötesi tehlike olan denizel çöplerin taşınma durumu gözler önüne serdiğini belirtiyor.

Komşu Kıyılardan Sinop'a gelen mesaj

Sinop Üniversitesi tarafından yürütülen 'Deniz Çöplerinin Araştırılması Projesi' kapsamında sahillerdeki deniz çöpleriyle oluşan kirliliğini araştıran proje ekibi, Stat yolu mevkiindeki sahilde içerisinde not bulunan plastik bir şişe ile karşılaştı. Notun bir çocuk tarafından kaleme alındığı ve şişenin Yalta yakınlarında çocuklar için faaliyet gösteren bir kamptan atıldığı tahmin ediliyor

BULUNAN ŞİŞE TEHDİDİN BOYUTUNU DAHADA İYİ ANLATIYOR

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Bat, bulunan şişenin, Karadeniz'in akıntı sistemini ve buna bağlı olarak denizel çöplerin sınır ötesi bir tehdit olduğunu en güzel şekilde anlattığını söyledi. Bat: "Deniz çöpü problemi her birimizi etkileyen sınır ötesi bir problem ve Karadeniz’in akıntı sistemi göz önüne alındığında denizel çöplerin taşınma durumu gözler önüne serilmektedir" dedi.

UKRAYNA'DAN BİR KAMPTAN ATILMIŞ

Prof. Dr. Levent Bat: "Sinop’un farklı noktalarında sahillerde yer alan deniz çöpleri kirliliğini araştırdığımız 'Sinop İli Sahillerinde Deniz Çöplerinin Araştırılması Projesi' sırasında araştırma ekibi Stad yolu mevkiinde sahilde plastik bir şişe içerisinde bir not ile karşılaştı. Bu notta bir kağıt üzerine çizilmiş resimler ve Rusça bir metne rastladık. Bu metni Ukrayna’da birlikte çalışmalar yürüttüğümüz ortaklarımızdan birine gönderdiğimizde bize Rusçayı çok iyi bilmeyen bir çocuğun bir mektup çizimi olduğunu ve bir oyundan bahsettiğini anlattı ve Yalta yakınlarında yer alan Artek adında çocuklar için bir kamp olduğunu ve bu mesajın belki de buradan gelmiş olabileceğinden bahsetti" diye konuştu

AKINTIYLA TAŞINAN ÇÖPLER SİNOP SAHİLLERİNDE KİRLİLİĞE YOL AÇIYOR

Proje hakkında bilgi veren Bat: "Proje kapsamında Sinop’ta yer alan 9 farklı noktada yapılan ilk örnekleme çalışmalarında sahillerde yoğun miktarda deniz çöpünün bulunduğu gözlenmiştir. Araştırma alanlarında rastlanan çöplerin yoğun olarak plastikten oluştuğu saptanmıştır. Plastik çöpler bugün denizel ortamında en yaygın kirleticileridir ve uzun süren bozulma süreçleri nedeniyle ekosistemde varlıklarını uzun yıllar boyunca sürdürmektedirler. Araştırma sırasında örnekleme bölgelerinde yabancı orijinli çöplerin varlığı da dikkat çekmiştir. Sinop sanayi kirliliğinin olmadığı, balıkçılık ve turizmin ön plana çıktığı bir yerleşim alanıdır. Sadece yaz aylarında gözlenen, artan nüfustan kaynaklanan bir evsel kirlilik bulunuyor. Sinop kıyılarında önemli sayılabilecek bir kirlilik yok. Fakat kontrolsüzce çevreye bırakılan atıklar ve Karadeniz’in akıntı sistemi göz önüne alındığında denizle çöplerin taşınma durumu Sinop sahillerinde önemli bir kirliliğe neden olmakta. Bu nedenle çevreyi koruyucu bir yaklaşım sergileyerek bireysel olarak da atıklarımızın uygun şekilde bertaraf edilmesine yönelik önlemler almak, çöp üretimini azaltmak ve geri dönüşümlü ürünler kullanmaya yönelmek gelecek nesiller için gereklidir" ifadelerini kullandı.

PROJE HAKKINDA

Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen SÜF-1901-18-48 numaralı Karadeniz’in Sinop İli Sahillerinde Deniz Çöplerinin Araştırılması Projesi kapsamında, Sinop sahillerinde yer alan deniz çöplerinin miktarı, kompozisyonu, olası kaynakları ve orijinin belirlenmesi ve istasyonlar arası ve zamana bağlı olarak deniz çöpü miktarındaki değişimleri belirlenmesi amaçlanıyor. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Bat’ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibinde: Araştırma Görevlileri Ayşah Öztekin, Dr. Pınar Gürbüzler, Dr. Dilara Kaya Öztürk, Uğur Özsandıkçı ve Öğretim Görevlisi Bora Eyüboğlu yer alıyor.

Vitrin Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER