Mikro GES’lerin Önünü Kezban Teyze Açıyor

Sinoplu firmadan yeni sistemi kurması için söz aldı.

Mikro GES’lerin Önünü Kezban Teyze Açıyor

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da gerçekleştirilen 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) onur konuklarından birisi de Kezban Teyze olmuştu.

Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Gürsökü Köyü’ndeki evinin bahçesine 4 kW’lık bir mikro güneş santrali kuran Kezban Karaman’ı Türkiye güneş enerjisi sektöründe neredeyse tanımayan kişi kalmadı. Yüzlerce şirketin, binlerce kişinin bin bir güçlükle boğuşarak güneş enerji santrali (GES) kurmaya çalıştığı bir ortamda tek başına bu işin altından kalkmayı başaran Kezban Teyze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen resepsiyona onur konuğu olarak davet edilmişti. Kendisi aynı zamanda geçtiğimiz haftalarda Ankara’da gerçekleştirilen 10. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın (EIF) onur konuklarından biriydi.

 Kezban Teyze, Cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna ve EIF’e onur konuğu olmuştu olmasına da, kurduğu GES’in ürettiği fazla elektriği şebekeye verdiği halde parasını alamaz hale gelmişti ve bunu devletin en üst birimlerine açık seçik söylemişti. Yani Cumhurbaşkanlığı Bilgi Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık Bilgi Merkezi (BİMER) başta olmak üzere birçok ilgili kuruma derdini aktarmıştı.

DÜNYA Gazetesi başta olmak üzere çeşitli mecralarda da yer almış Kezban Teyze, sektör dışındakilerin ve sektöre girmeye cesaret edemeyen binlerce güneş sempatizanının da ilgisini çekmişti. Kezban Teyze, EIF açılış seremonisi sırasında EPDK Daire Başkanlarından Hacı Ali Ulutaş’la görüşüp sorunlarını anlattı. Ulutaş orada Kezban Teyze’ye 10 KW altı GES yönetmenliğinin kısa süre içinde çıkacacağı müjdelesini verip yaşadığı sorunların ortadan kalkacağı sözünü verdi. İkincisi de Kezban Teyze, ETKB Müsteşarı Fatih Dönmez’den plaketini alırken Başbakan’dan bu sorunların çözülmesi için söz almasına rağmen geldiğimiz noktada değişen bir şey olmadığını belirtti. Ve Müsteşar’a sordu: Başbakanımızın sözü kanun değil midir? Müsteşar Fatih Dönmez’den de, bu sorunların çözülmesi için yardımcı olunacağı sözünü duyduktan sonra plaketini aldı.

Açılış Konuşmalarında her zaman en son olarak en yüksek makamındaki şahıs konuşur, bu da EIF de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü idi. Kezban Teyzemiz Bakanımızdan sonra sahneye çıktı. Bunun tek cevabı var. Bu iş, Kezban Teyze ile sonuç alır. Bundan dolayı bireysel mikro GES’lerin önünün açılmasının tek yolu Kezban Teyze’dir ve başka bir yol yoktur.

Kezban Teyze, EIF’e katılan bazı firmalardan da söz aldı. Halen verimsiz çalışan 4 kW’lık GES’i yenilenecek. Bu firmalar modül üreticisi AXITEC, invertör üreticisi KACO, alt konstrüksiyon üreticisi Alkor, kablo üreticisi Stäubli ve yeni sistemi kuracak Sinoplu EPC firması Potansiyel Enerji idi.

Kaynak: Enerji Günlüğü

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 10:38
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER