Mızraklı’dan Müjde

İkinci kitabı için hazırlık yapıyor.

Mızraklı’dan Müjde

İlçemizin sevilen simalarından İsmail Mızraklı, 13 Şubat 1956 öncesi Gerze’nin tarihine ışık tutan Gerze’m isimli kitabını okuyucularının beğenisine sunmuştu.  İkinci kitabı için kolları sıvayan İsmail Mızraklı’dan hazırlık aşamasında olan kitabın içeriğiyle ilgili bilgi edinerek keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Mızraklı, “ Şu an hazırlık aşamasında olan kitap iki ayrı konuyu içeriyor. Öncelikle Gerze’m isimli ilk kitabımdaki yanılgıları ve belirsizlikleri düzeltmeyi amaçladım. İkinci olarak ise Gerze’de kaybolan ticari hayatı ayrıntılarıyla ele alarak inceliyorum.

Gerze’de çok eski yıllarda 1934’ten bu yana yemenici, çapula yani bu yöreye ait bir ayakkabı tipi çarık, okuma yazma bilmeyenler için geliştirilen mühürcülük, gemi nakliyeciliği, tabakhane, tütün ve balıkçılık, balık yağı, Mangır Sabri gibi unutulmaya yüz tutmuş konuları ayrıntılı bir şekilde yazacağım. Bunların dışında birkaç konuyu size ayrıntılarıyla belirtebilirim.

Abdaloğlu Köyü Karabayrağı Mahallesinde kar depolama işi yapılırdı. Yani burada üç tane kar kuyusu bulunuyordu. Kış aylarında bu kuyulara 50 cm kar ve bir kat saman işlemi tekrarlanarak buz elde edilmesi amaçlanıyordu. Elde edilen buzlar yaz aylarına kadar muhafaza ediliyordu. Mesela limonata, dondurma, ayran ve şıra yapımında kalkan balığını saklamada kullanılıyordu. Gemi nakliyeciliği ile uzak şehirlerden gelen ticaret ürünleri at arabalarına yüklenerek Boyabat’a gidiyordu. Boyabat’tan dönüşünde de pirinç, Kabak çekirdeği, fasulye gibi ürünler getirilerek uzak şehirlere ticareti yapılıyordu. 1934-1951 yıllarında Halkevi vardı. Bu dönemde orası birçok amaca hizmet ediyordu. Sessiz sinema, müsamereler, konserler, tuz deposu ve hapishane ilk aklıma gelenler.

Kitabın hazırlık aşamasında eski fotoğrafları dağıtarak buradaki insanların kimliklerine ulaşmaya çalışıyoruz. Kitabın içeriğinde 100 adet de fotoğraf bulunacak. İkinci kitabım 13 Şubat 2017 gününde çıkacak. Bu tarihi seçmemin sebebi 1956 yılında Gerze’de çıkan yangına çağrışım yapmak. “ şeklinde açıklamada bulundu.

Haber: Özge İnce

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2016, 11:46
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER