Rabia Kadir için, Özgürlüğe "VİZE" ver!

Doğu Türkistan için, Rabia Kadir için, Özgürlüğe "VİZE" ver!

Rabia Kadir için, Özgürlüğe "VİZE" ver!

TÜRK Ocakları Sinop şube başkanı Metin Oktay FINDIK Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına karşı bir basın açıklaması yaptı. FINDIK yaptığı açıklamada bütün dünyanın gözü önünde yaşanan bu insanlık ayıbının bir an önce son bulmasını ve bunun için somut adımlar atılmasının gerektiğini söyledi.

Türk Ocakları olarak bu konuda Doğu Türkistan davasının sembol ismi, Dünya Uygur Kongresi başkanı RABİA KADİR’in Türkiye’ye girişinin önündeki vize engelinin kaldırılması için yurt genelinde bir imza kampanyası başlattıklarını duyuran FINDIK bütün vatandaşlarımızı duyarlı davranarak bu imza kampanyasına destek vermeye davet etti.

 Rabia Kadir  Uygur Türklerinin haklarını müdafaa etmekte ve Çin gibi Türkiye'ye de giriş yasağı bulunmaktadır. 

Yasağın kaldırılması, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinin Türk ve Dünya kamuoyunun gündemine daha örgütlü biçimde taşınmasını sağlayarak Uygur Türklerinin onurlu mücadelesini destekleyecektir

Vatandaşlarımız www.turkocaklari.org.tr adresinden sanal imza ile katkıda bulunabilecekleri gibi ilimizin çeşitli noktalarında bulunduracağımız imza föyleri aracılığıyla da desteklerini verebilirler diyen FINDIK her attığımız imzada inanın beklide bir damla gözyaşı eksilecektir diyerek sözlerini tamamladı.

 RABİA KADİR İÇİN BİR MİLYON İMZA

 RABİA KADİR KİMDİR?

1947 yılında Doğu Türkistan’da doğdu. Fakir bir çocukluk dönemi yaşadı. En alt kademeden başladığı iş hayatında azmi ve çalışkanlığı sayesinde yükseldi. Artan iş imkanları üzerine, işçi ihtiyacını, Uygur Türklerini işe alarak karşıladı. Urumçi'de, Müslüman kadınları iş hayatına kazandırmak için, 'Bin Ana Projesi'ni yürüttü. BM’nin 4. Dünya Kadınlar Konferansında görev aldı. Uygur kadınlarının kendi işlerini kurmasını destekleyen bir yardım kampanyasını yönetti. Eşi Sıddık Ruzi, 1996'da Çin'den göç etti ve Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için çalışmaya başladı. Bu sırada Rabia Kadir, siyasete atılmak istedi. Kocasının yaptığı açıklamalar yüzünden engellendi. Eşine gazete göndermesi, 'ulusal güvenliği tehlikeye atma suçu sayıdı. Ağustos 1999'da Doğu Türkistan'ın bağımsızlığını savunma ve bunun için mücadele etme suçlamasıyla gözaltına alındı. Mart 2000'de sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda ülkenin en zengin kadını olarak biliniyordu. 6 yıl hapis yattı. Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere, birçok insan hakları kuruluşu insan hakları savunucusu Rabia Kadir'in özgürlüğüne kavuşması için kampanyalar düzenledi. Rabia Kadir, hapisten çıktıktan sonra Türkiye'den beklediği davet gelmeyince ABD'ye yerleşti ve burada sürgün hayatı yaşamaya başladı. Çin devleti onu, bir numaralı devlet düşmanı ilan etti. 2004 yılında, Norveç tarafından ‘Rafto Barış Ödülü’ kendisine verildi. 2006 yılında Nobel Barış ödülüne aday gösterildi. Aynı yıl, Dünya Uygur Kongresi başkanı oldu. Halen dünyanın dört bir yanında Uygur Türklerinin haklarını müdafaa etmekte ve Çin gibi Türkiye'ye de giriş yasağı bulunmaktadır. 

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2015, 16:00

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER