Sarıhanoğlu Akrabalarını Arıyor

Sarıhanoğlu ailesi gazetemiz aracılığı ile Sinop’ta yaşayan akrabalarını bulmak için iletişime geçti.

Sarıhanoğlu Akrabalarını Arıyor

EMİN EFENDİ’NİN TORUNLARI ARANIYOR!

Sinop’umuzun önde gelenlerinden Sarıkadı  Ali Rıza Efendi , Konya Karaman’dan Rumi 1185 Miladi 1773 yılında göç eden Topal İmam’ın torunu  ve Kızıl Hatip’in oğludur.  Ali Rıza Efendi  tahsilini tamamlayıp Sinop’a kadı olduğu zaman Sarıkadı lakabını almıştır. Durağan İlçesin’de Garandu köyünü kurmuştur ve oraya yerleşmiştir. ( Köyün adı sonradan köylülerin geçmişlerine hürmet etmek amacıyla,  şimdiki adı olan Sarıkadı olarak değiştirilmiştir.) (bkz:turkcebilgi.com)

Sarıkadı Ali Rıza Efendi’nin mezarı köydeki eski caminin yanındadır.

Sarıkadı Ali Rıza Efendi’nin 3 oğlu olmuştur.  2 oğlu köyde kalmıştır. 3. oğlu ise bu haberin kahramanı olan EMİN EFENDİ’dir.

Emin Efendi 1800’ lü yıllarda doğmuş, 1930 ‘lı yıllarda vefat etmiştir. Tahsil için köyünden ayrılarak Sinop’a gelmiştir. Emin Efendi hem Garandu (Sarıkadı) Köyü’nde hem Sinop Merkez’de yaşamıştır. Sinop ve çevresinde tanınan bir şahsiyet olmuştur. Kapısı herkese açık, sofrası çok geniş biri olarak yaşamıştır.

Emin Efendi 2 kez evlenmiştir. İlk evliliğini Garandu Köyü’nde yapmıştır ve bu evliliğinden 3 oğlu olmuştur:

 Hilmi Efendi: Köy ağası olmuştur. Mezarı  Dedesi Sarıkadı Ali Rıza Efendi ile yan yanadır.

 Yusuf Efendi: Kurtuluş Savaşı’nda şehid olmuştur.

Hasan Efendi: 1926 yılında ölmüştür.

Sinop halkı tarafından sevilen, sayılan Emin Efendi 2. evliliğini Sinop’ta yapmıştır. Ama Emin Efendi’nin 1930’lu yıllarda gerçekleşen ölümünden sonra 2 ailesi arasındaki bağ kopmuştur. 

Durağan ‘da yaşayan ailesi SARIHANOĞLU soyadını  almıştır. Ama Sinop’ta  yaşayan ailesi hakkındaki tek bilgi ; Emin Efendi’nin oğlunun  bir dönem Sinop Müftülüğü yaptığıdır.

Durağan’da yaşayan Sarıhanoğlu ailesi, Sinop’ta yaşayan akrabaları ile tanışarak  Emin Efendi’nin mezarında huzurla uyumasını istemektedir.

Emin Efendi’nin Sinoplu torunlarının, Hüseyin SARIHANOĞLU ile iletişime geçmesi  rica olunur.

Hüseyin SARIHANOĞLU (544 683 40 72)

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER