Sinop Nükleerinin Devreye Girmesi Zorlaştı

Bakan Albayrak Sinop Nükleer Santrali ile ilgili bilgiler aktardı.

Sinop Nükleerinin Devreye Girmesi Zorlaştı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz hafta nükleer santraller ile ilgili bir açıklama yaptı. Albayrak, “Sinop Nükleer Santrali projesi için 3 Mayıs 2013'te Japonya ile karşılıklı imzalar atılırken, geçtiğimiz aylarda projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci de başladı. Sinop İnceburun mevkisinde doğal orman vasfı olmayan alanda kurulması öngörülen santralin ÇED raporunun önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor. Bu projenin de yaklaşık yatırım maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanırken, Sinop nükleer santralinin ilk ünitesinin 2025'te işletmeye alınması hedefleniyor.

20 MİLYAR $ YATIRIM
Japonya ile imzalanan anlaşma uyarınca Sinop santralinin kurulumu, işletimi ve sökümüne dair sorumluluk, Japon ve Fransız ortak konsorsiyum ile Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) oluşturacağı şirkete ait olacak. Yaklaşık maliyeti 20 milyar dolar olması beklenen bu projede Japon- Fransız ortak tasarımı ATMEA-1 reaktörleri kullanılacak olup, toplam 4 ünitede 4 bin 480 MW kurulu güç hedefleniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakan Albayrak’ın açıklamalarından sonra Global Resources Başkanı, Çin Kuşak Yol Girişimi Uluslararası Kurul Üyesi Mehmet Öğütcü Sinop Nükleer Santrali ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Sinop Nükleer Santrali projesinde gelişmeler ne durumda?
Japon ve Fransız ortak girişimi ile yapımı devam ediyor. Sinop Nükleer Santrali'nin devreye girmesi bana göre zor gözüküyor. Mitsubishi henüz fizibilite çalışmasını tamamlamadı. Benim tahminim raporda 20-25 milyar dolarlık yatırım bütçesi ile bunun yapılamayacağı. En az yüzde 40-50 artırım isteneceği yönünde. Bunun daha fazlasını da Japon ve Fransızlar'a vermek imkânsızdır...

Bu konu fiyat mı yoksa fiyatı bahane edip teknolojiyi vermek istememeleri mi?
Bana gelen istihbarat, Japonlar'ın ve Fransızlar'ın üzerine Washington'dan çok ciddi bir tazyik geldiği yönünde. Amerika bu teknolojiyi Türkiye ile paylaşılmasını istemiyor. Aynı korkudan dolayı. Yarın bir gün Türkler bu sanayilerini geliştirir diye. Çünkü nükleer,
sadece enerjide kullanılmıyor. Sivil kullanımları da var. Yerel uzmanların yetiştirilmesi var. Diğer ekonominin alanlarına etkileri var. Ekonominin rekabet gücüne, teknolojinin geliştirilmesine, insan sermayesinin olgunlaşması ve uluslararası sistemdeki yerinize kadar
uzanacak kadar etkileri var. Batı bu konuda ayak sürüyor. Ama işin güzel tarafı, Batı ayak sürmeye devam etsin, nükleerde çok güçlü oyuncular devreye giriyor.

Sinop ne olacak?
Eğer Japon ve Fransızlar çıkarsa İğneli Ada'ya heveslenen Çinliler, bunu da biz yapalım diyebilir. Çünkü Çinliler'de para, teknoloji ve siyasi irade var. Bu teknolojiyi dünyanın her yanına yaymak istiyorlar. Çin, İğneli Ada projesini alırsa Güney Afrika, Brezilya da sonra isteyebilir. Çin'e pazar açılacaktır. Ruslar da bunu biraz da bu nedenle yapıyorlar.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nuh Peynirci
Nuh Peynirci - 6 yıl Önce

maliyetin beklenenin çok üstünde çıkması sonucu yapımcı şirket bu işi üstlenmiyor. bunu halktan gizliyorlar ve üstüne üstüne gidip illakide bu bombayı topraklarımıza koymayı hedefliyorlar. neden sinop? yapısı itibariyle falan hikaye. akepenin ele geçiremediği belediyelerden olduğu için sinop. gidip bir samsun ordu da işte bu yüzden girişimde bulunamıyorlar. bunun yanısıra halk sadece şu soruyu sorsun. nasıl olurda ülkesinde çernobil patlatanlara güvenip bize bu bombayı yapmalarını onlardan istersiniz. nasıl olurda bütün gelişmiş ülkeler bu santralleri kapatır ve kapatmaya yönelik adımlar atarken siz açma yancısı olursunuz!

Mert guler
Mert guler - 6 yıl Önce

Sen bos konusuyorsun. Nukleer enerji gunes ve ruzgardan sonraki en temiz kaynaktir

banner381
SIRADAKİ HABER