Tarihi Eserler Gün Işığına Çıkıyor

Dikmen ilçesinin Büyük Kızık Köyü’nde Mehmet Yavuz isimli vatandaş tarafından bulunan Göktürk alfabeli Türk güneşi armalı Kızık mühürlü (tamgalı) mezarın incelenmesi için harekete geçildi.

Tarihi Eserler Gün Işığına Çıkıyor

 İstanbul’ da ikamet eden Dikmenli Genç İş Adamı Mehmet Yavuz isimli vatandaşın, Tarihçi Yazar Nafi Çağlar Beye Köy tarihi ile ilgili yazılacak Kızık Boyu Kitabı İçin tarihi makale araştırması yaparken, tesadüfen bulduğu mezarların tarihe ışık tutacak nitelikte olduğu tespit edildi.Bulunan Tarihi Mezar içerisinde üzerinde Türk Güneşi Figürü Kızık Boyu Beyliğine Ait Beylik Tamgası İşareti Ve Göktürkçe Alfabe ile yazılmış Nemgi Ölesi yazmakta olduğu tespit edildi.

Mehmet Yavuz’un yönlendirmesi sonucunda 18 Ekim 2017 Çarşamba Günü köyü ziyaret eden Araştırmacı Kızık Kökenli Hulusi Sak Bey Rumeli Kızıklarından Muharrem Ceylan ile Samsun ve Sinop Müze Yetkileri Arkeologlar ve Tarihçi Yazarlar Köyü ziyaret etmiş ve bulunan Mezarların Türk Tarihi Ve Kızık Beyliği açısından heyecan uyandıracak nitelikte olduğunu beyan etmiştir.

Mezar üzerinde çizilmiş bir dağ işareti güneş ve Kızık Tamgası işareti bulunuyor. İlgililerin dağın Türkler için önemi büyük olan Tanrı Dağı’nı veya Hira Dağı’nı yansıtabileceğini, Güneş üzerindeki 11 çizginin anlamının araştırılacağını belirtti.

Tarihçi Yazarlar Kızık Beylik Mührünün de olması gerektiğini bununla ilgili köylünün bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu mührün köylüler tarafından Tarihi değerinin bilinerek muhafaza edilip bir an önce bulunması ve müzedeki yerini alması konusunda temennide bulundular. Aynı zamanda köyün Merkez Camisini araştıran yetkililer, köyün tarihinin cami içerisinde olduğunu incelenen yazıtlar ve yapıların 1708 yılına ait olduğunu, Cuma Camisi olduğunun tespitini yaptı. Cami içerisinde bulunan eski işlemeli halı ve kilimlerin de heyecan yaratacak nitelikte olduğunu beyan ettiler.

Köyde bulunan Tarihi El Yazmalı Kur’an-ı Kerim’in tarihi değerinin olduğu tespit edildi. Cami ve Camide bulunan kilimler ve El Yazması Kur’an-ı Kerim’in koruma altına alınması çalışmaları başlatıldı.

Yapılan incelemeler neticesinde, köyün tarihinin Turani Kavimlerine ait çok eski bir Türk yerleşkesi olduğunun ve olayın daha detaylı incelenmesinin önem atfettiğini söyleyen yetkililer, konunun derinlemesine araştırılması için Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’ne intikal ettireceklerini ve daha derinlemesine bir araştırmanın şart olduğunu tarihi açıdan birçok soruya cevap verileceğini belirtti.

Köy Muhtarı Mehmet Aydın’ın yetkililer ile yaptığı mutabakatta Tarihi Caminin bir an önce koruma altına alınmasının gerektiğini belirterek çalışmalara hız verileceğini, köyün tarihi önemine vurgu yaparak Devletimizin yetkililerinden yardım isteyeceklerini belirtti. Köylünün sel felaketlerinden göçen yollar sebebi ile Mahalleler arası irtibatlarının koptuğunu,  Camiye bile gidemediklerini konuyu defalarca yetkililere sunmalarına rağmen Valilik ya da Kaymakamlığın konuyla ilgilenmediğini iddia eden Köy Muhtarı Mehmet Aydın ,yol ve şehir şebeke suyu sorununun çözülmesi için devletimizin yetkililerinden belki bu vesile ile yardım alacaklarına inandıklarını belirtti.

Kaynak: Mehmet Yavuz.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 13:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ömer karaarslan
Ömer karaarslan - 6 yıl Önce

Mehmet yavuza emeği geçen herkese gönülden çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun gerçekten memleketi için çalışan tüm dostlar sağolsun çalışan böyuk kizik köyü dernek calisanlarina diyeceğim şudur böyuk kizik köyü için nekadar hizmet etseler değer dedi kodu yapacaklarına dernek çalışan larina yardımcı olur şak daha iyi olur benim acizane düşüncem bu hayırlı akşamlar dilerim

banner381
SIRADAKİ HABER