Tarihi Sinop Cezaevi Restore Edilecek

Türkiye’nin restorasyon alanında almış olduğu ilk hibe proje hayata geçiyor.

Tarihi Sinop Cezaevi Restore Edilecek

Sinop'a Sultan İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan ve 120 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan Sinop Cezaevi'nin restore çalışmalarının 2018 yılında başlaması planlanıyor. Şuan müze olarak kullanılan Sinop Cezaevi için Avrupa Birliği’nden 6 milyon avroluk hibe alınacak.

Kültür ve Turizm Sinop İl Müdürü İrfan Göz yaptığı açıklamada “Normalde bu proje 9,2 milyon avroluk bir proje. Bu projenin 3,2 milyon avroluk kısmı proje ve alan yönetiminin hazırlanması noktasında kullanıldı. Bu kısımda problem yok. Normalde o 3 milyon avroluk kısmı da Türkiye genelinde UNESCO kriterlerine uygun 30 eseri restorasyon için kullanılacaktı. Tabii ki 5 tane proje başvurusu olunca o 3 milyon avroluk kısmı da kullanma şansı olmadı” dedi.
"İHALE EDİLEMEDİ"

2018 yılında ihaleye çıkarak restorasyon çalışmalarına başlamayı planladıklarını belirten Göz, "Projenin amacı ise yine Türkiye ve AB arasındaki sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile kültürel mirasın korunmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Projenin önemi Türkiye’nin restorasyon alanında almış olduğu ilk hibe projedir. Bu projenin bütün ihaleleri Merkezi Finansal İhale Birimi tarafından gerçekleştiriliyor. Tabii ki bu 3,2 milyon avroluk kısmı, ihalenin hazırlanması ve alan yönetiminin oluşturulmasında harcandı. İhaleye restorasyon için 3 milyon avro ile çıkıldı. İhalenin üzerinde bir bedelle ihale alınmak istendiği için yani 3 milyon avronun üzerinde bir bedel teklif edildiği için ihale edilemedi. İhale edilemeyince de bu proje tamamlanamadı. Tamamlanamadığından dolayı da gelen paralar da proje bittiği için geri gitmesi gerekiyordu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Avrupa Birliği Bakanlığımız birlikte bu projenin devam etmesi noktasında büyük çaba sarf ettiler. Neticede şu anda yeniden bu projenin filizlenmesi noktasında çalışmalar yapılıyor. Şu anda Avrupa Birliği'nden 6 milyon avroluk bir hibe ile bu projenin devamının sağlanması noktasında çalışmalar var. 2018 yılında ihaleye çıkmayı ve restorasyon işine başlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Kaynak: Haber 57

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
nasiii.
nasiii. - 6 yıl Önce

yok yok restorasyon falan yapılmasın yüzyıllardır dimdik ayakta duruyor yapılan restorasyonlar on yıl sonra dökülüyor hem paralar heba oluyor hem de birileri nemalanıyor

Abdullah
Abdullah - 6 yıl Önce

cezaevi; sultan i̇zzettin keykavus tarafından yaptırılan 1214 yılında yaptırılan i̇ç kale içerisine 1885 yılında osmanlı tarafından yatırılmıştır.

banner381
SIRADAKİ HABER