Tiryaki: “Gerze’de Çiftçi Sayısı Azalıyor.”

Gerze Ziraat Odası Başkanı Ahmet Tiryaki 2017 senesindeki faaliyetler hakkında bilgiler aktardı.

Tiryaki: “Gerze’de Çiftçi Sayısı Azalıyor.”

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ilçemizi de kuraklık tehlikesi altına aldı. Türkiye genelinde sulama, enerji ve içme suyu ihtiyacını karşılayan birçok barajın doluluk oranlarında hızla düşüş yaşanırken Gerze Ziraat Odası Başkanı Acısı Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki köylerimizdeki çiftçilerin durumu ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Kuraklık Gerze’yi de Etkiledi

2017 yılı çiftçiler için çok zor geçti. Gerze ve köyleri de ülke genelindeki kuraklıktan nasibini aldı. Çiftçilerimizin ektikleri tohumların bir kısmı çimlendi bir kısmı ise çimlenemedi. Ayrıca her sene karşılaştığımız sulama problemi ile bu sene daha çok karşı karşıya kaldık

1988 yıllarında Acısu köyünün Tilkilikaltı mahallesinde ve Sarnıç köyü sınırları içinde bulunan Sarımsaklı Çayında DSİ tarafından sulama göleti projesi için çalışmalar yapıldı fakat zeminin sağlam olmadığı gerekçesiyle gerçekleştirilemedi. 13 Aralık 2016 tarihinde Gerze Ziraat Odası olarak DSİ’ye dilekçemizi sunduk. Tarafımıza verilen cevapta zeminin sağlam olmadığı yinelendi fakat Sarımsak Çayı 20-25 km hattı olan bir çay. Biz bunun değişik yerlerde tekrar ölçümünün yapılması ve zeminin incelenmesi için müracaatta bulunduk. Yapılması planlanan gölet ilçemiz Bolalı köyü mevkiine yapıldığı zaman15-20 köyün sulanma imkânı doğacak. Daha önce İl Özel İdaresi tarafından Mahmut Tırı köyü sınırları içinde yapılan sulama regülatörü çaya kesme atılarak yapılmış olup çaydaki su kesildiğinde zaten sulama imkanı olmaz ama gölet yapıldığı takdirde kış mevsiminde biriken sular ile yaz mevsimi boyunca sulamanın yapılabileceği kanaatindeyiz. Bu proje gerçekleştirilirse köylerimize dönüş dahi olacaktır. İlgili konuyu Sinop’un Milletvekillerine de bildirmiş durumdayız. Şu ana kadar henüz bir gelişme elde edemedik.

Çiftçiler Mücadeleye Devam Ediyor

Gerze’nin yüksek kesimlerindeki köylerde büyükşehirlere göç nedeniyle yerleşim olmadığı için tarım faaliyeti yapılamıyor. Çiftçinin en büyük problemi ise mazot, gübre, ilaç gibi malzemelerin fiyatındaki artış nedeniyle ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaması. Çiftçiye verilen destekler yetersiz kalıyor. Köylümüzün ürettiği ürünün satış fiyatı giderini karşılayamıyor. Her şeye rağmen çiftçilerimiz ayakta kalabilmek için elinden geleni yapıyor.

Gerze’de Çiftçilik Azalıyor

Gerze Ziraat Odasına kayıtlı olan çiftçi sayısı her sene azalıyor. Çiftçiliğin zor şartlar altında yapılması nedeniyle gençlerimiz hizmet sektörünün farklı kollarında çalışmayı tercih ediyor. Durum böyle iken Gerze’nin köylerinde on sene sonra tarım biteceğe benziyor.

Milli Tarım Projesi Çiftçinin Yüzünü Güldürecek

Sinop, Gerze, Erfelek, Boyabat, Durağan ve Türkeli Ziraat odaları başkanları olarak Türkiye’de sadece iki ilde uygulanan Milli Tarım Projesinin ilçelerimizde de uygulanması için başvuruda bulunduk ama henüz bir sonuç alamadık. Proje gerçekleştiğinde başka illerde 750 TL olan buzağı desteğini 350 TL ile sağlamış olacağız. Tarım alet ve makinelerinde %50 oranında hibe alacağız. Tarım aletlerimiz modernleşecek ve süt üretiminde önemli bir artış yaşanacak. Çiftçilerimizi refaha kavuşturacak bu projenin ilçemizde de gerçekleştirilmesini temenni ediyoruz.

Çiftçiye Iskontolu Mazot Alımı Kapıda

10 Ocak 2018 tarihinde ilçemizdeki akaryakıt istasyonlarına çiftçilerin ıskontolu mazot almaları için teklif mektubu verildi. 19 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştireceğimiz meclis toplantısında teklifler açılarak en yüksek indirim teklifi veren istasyon ile anlaşmaya varılacak. Çiftçilerimize çiftçi belgesi vererek bir miktar indirimli mazot, benzin ve madeni yağ alımı konusunda Gerze Ziraat Odası olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını çözerek onları destekleyebilmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2018, 10:34
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER