Yakup Ağa Konağı İçin

Atıl vaziyette duran Yakup Ağa Konağı İçin imza kampanyası başlatıldı.

Yakup Ağa Konağı İçin

Yıllardır farklı alanlardaki etkinliklere misafirperverlik yapan Yakup Ağa Konağı hangi amaçla restore edildi, hangi amaca hizmet ediyor?” diyen Gerzeli vatandaşlar, turizme kazandırılmak için restore edilen Konağın sadece sergi ve kermes gibi etkinliklerde kullanılmasına üzülüyor.

1911 yılında inşa edilen 4 katlı olup zemin kat dışında tümüyle ahşap ve tuğladan bağdadi yöntemiyle yapılmış çift kapılı Yakup Ağa Konağının üst katlarındaki tavanlarda yağlı boya resimler, Rusya’dan getirilen ressamlar tarafından yapılmıştır. Yapı 2000 yılında kamulaştırıldıktan sonra, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. 2008 yılında da restorasyonu tamamlanarak, 4 Temmuz tarihinde açılışı gerçekleşti. Bu haliyle o günden bu güne kadar sergi ve kermes gibi çeşitli etkinliklerde kullanıldı.

Yetkililerin, Yakup Ağa Konağı’nın akıbeti için farklı girişimlerde bulunması da bu güne kadar sonuç vermedi. Yakup Ağa Konağının turizme kazandırılarak halka açılması beklerken, yeniden çürümeye terkedilmesini eleştiren Gerze Halkı, “Asıl sahibi Rahmetli Yakup Ağa’mı izin vermiyor yoksa birileri mi engel oluyor?” sorusunu soruyor.

Bir hamlede Gerze Halk Evleri yaparak Konağın ilçe ve köylerimizdeki tarihi eşyaların sergilenmesi ile geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkılması amacıyla Kent Müzesi olarak açılması için imza kampanyası başlattı.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2018, 16:32

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Erol Mahmutoğlu
Mehmet Erol Mahmutoğlu - 6 yıl Önce

Binalar kullanıldıkça uzun ömürlü olur. Kullanılmayan binalar daha çabuk eskir ve çürür. Bir ülkenin kültürünü tanıtmanın en önemli yöntemi turizme açılmasıdır. Umarım yetkililer bu uyarılarımızı dikkate alırlar.

HÜSEYİN  BODUR
HÜSEYİN BODUR - 6 yıl Önce

bence bu bina sadce kültürel etkinlikler çerçevesinde kullanilmalidir....alinan karara saygi duymak lazim..bende olsam bu kampanyaya imzami atardim..burada 1956 yilindan beri rahmetli eniştem sari osman bodur ve 28 sende ben olmak üzrer para kazandik,ekmeğini yedik yillarca esnaflık yaptık...sessiz ve gariban gibi kalmasin bina..aağaç binl insan nefesiyle dahada uzun ömürlü olur....saygilarimla..

Abudllah
Abudllah - 6 yıl Önce

yangın evlerinden hiç bahsedilmiyor..
1960lardan beri gerzenin simgesi yangın evleridir..

Gülcan Hasdemir
Gülcan Hasdemir - 6 yıl Önce

O konağın sahiplerinden biri olarak ,daha da önemlisi bir Gevezeli olarak konağın kent müzesi olmasının en doğru seçenek olduğu kanısındayım.Bu çok da yerinde verilmiş bir karar olur.Saygılar.

dost
dost - 6 yıl Önce

boş işler yıkın yerine gökdelen yapın

banner381
SIRADAKİ HABER