Gündemi Yakalamak!

            15 Haziran 1999, Sayı: 72 Hür Gerze Gazetesi Baş Yazarı Hasan, SAYAR’ın başyazısından alıntıdır. Ali Vacit TOKMAK

 

            Hür Gerze, yayınlarını yine aksatmadan sürdürüyor. Ocak ayında yazdıklarımızı bir anımsayalım isterseniz. Bir yıl boyunca iğneden ipliğe, benzinden postaya, kâğıttan mürekkebe kadar her şeye zam gelecek ama gazetemizin fiyatı bir yıl boyunca değişmeyecek demiştik. Bizler sözümüzde duruyoruz.

            Ama yerinde durmayan zamlar oluyor. Hür Gerze ise tutarlı ve yurtsever yayınlarını sürdürüyor. Okurlarının desteği ile ayakta olan Hür Gerze olumlu ve güzel sözler alıyor. Okurlarımız, ekonomik sıkıntı yüzünden gazetelerinin kapanmasına göz yummayacaklarını, bu zevki kimseye tattırmayacaklarını dile getiriyorlar. Bu güzel söylemler bizleri öylesine mutlu ediyor ki anlatmak olası değil. Okur desteğini arkamızda görmek mutlandırıyor bizleri.

            Bizler yanıtımızı çok daha önce vermiştik. Hür Gerze’yi yaşadığımız sürece kimsenin susturmaya gücü yetmeyecek demiştik. Tek sayfa bile çıkma pahasına gerçekleri yazmaktan, birilerini rahatsız etmekten vazgeçmeyecek demiştik. Bizler sözümüzü tutuyoruz. Ancak kimileri bir yıl boyunca verecekleri 6 milyon lirayı çok buluyorlar. ( O günlerin yıllık abone parası) Kimileri abone olmamak için kaçacak yer arıyorlar.

            Oysa kimseye abone olmaları için baskı yapılmıyor! Gazete onların akıllarına sadece başları sıkıştığı zaman geliyor! Hem de nasıl geliyor. Sorunları için bizlere gelmek zorunda kalınca abonelik koşulları da akıllarına geliveriyor. Oysa yapmacık bu hareketlerin içine gireceğine, dürüstçe gel ve sorununu aktar. Hiçbir zaman kimseye zorla abone ol denmemiş-tir, gazetemiz çalışanları tarafından. Böylesine bir durum ilkelerimize de aykırıdır.

             Abone olan dostlarımız, gönüllerince gazetemize gelerek abone olmuşlardır. Hırsızlıklara, haksızlıklara, olumsuzluklara karşı gelmesini bilen, bunun için mücadeleyi destekleyen yurtsever insanlardır bu dostlar. İlçenin tek gazetesi olan Hür Gerze’yi ayakta tutmak için gönüllerini ortaya koyan insanlardır. Mert ve açık yüreklidirler.

            Oysa hiç kimsenin çekinmesine gerek yoktur. İster abone ol, ister olma. Bizlere sorunlarını aktaran insanlar, bizleri ciddiye alan ve bir şeyler yapabilmemize inanan kişilerdir. Bunlar bize mutluluk verir.

            Halkın sorunlarını paylaşmak hepimizin görevidir. Ancak yapmacık davranışlar salt bizim tarafımızdan değil herkes tarafından tepki görür. Dürüst olmak bir erdemdir çünkü. Gerze halkının da böyle olduğuna inanıyoruz. Gerze halkı sorunlarına nasıl çözüm bulunması gerektiğini, hakkını nerelerde arayacağını iyi bilir. Mücadelesinden asla vazgeçmez. Haklı olduğu her konuda hakkını aramasını bilir ve etkili-yetkili makamlara yanıtını verir.

            Hasan SAYAR

            NOT: 17 yıl önce Hasan Sayar’ın abone konusunda çektiği sıkıntıları görmektesiniz.  İnsanlar ne yazık ki yerel gazetelerin yaşadıkları yerde ekonomik sıkıntılarını bilmezler, hatta görmezden gelirler! Ne zaman başları sıkışırsa, gazetelere yaklaşarak sorunlarını çözmesini isterler. Bu sorunları ben de biliyorum. Hasan Sayar’la da 10 yıl bizzat yaşadım. İlçemizde bugün yazılı basın yoksa başta ekonomik nedenler ve sonrasında halkın inanarak destek vermemesindendir. Görebildiğim, halk içindeki katmanlar siyasi faklılıklarından çok bireysel çıkarları ön plandadır! Bu gün ilçemizde sürekliliği olan yazılı basın yok. Olmasını da zaten beklemiyorum.

            Hasan SAYAR’ın ne zor şartlarda gazetesini çıkardığını Gerze de yaşayanlar bilmeliler! Arkasından da olur olmaz sözler söyleyerek ve olmadık yorumlar yaparak ahkâm kesmemelidirler! Bir yerel gazete, birilerin değil de, o yörede yaşayan geniş halk kitlelerinin özverili desteği ile uzun bir süre yaşama şansı olabilir!

            Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE