Gündemi Yakalamak!

15 Haziran 1999, Sayı: 72 Hür Gerze Gazetesi Baş Yazarı Hasan, SAYAR’ın başyazısından alıntıdır. Ali Vacit TOKMAK ( On Sekiz Yıl Önce )

"Hür Gerze, yayınlarını yine aksatmadan sürdürüyor. Ocak ayında yazdıklarımızı bir anımsayalım isterseniz. Bir yıl boyunca iğneden ipliğe, benzinden postaya, kâğıttan mürek-kebe kadar her şeye zam gelecek ama gazetemizin fiyatı bir yıl boyunca değişmeyecek demiştik. Bizler sözümüzde duruyoruz.

Ama yerinde durmayan zamlar oluyor. Hür Gerze ise tutarlı ve yurtsever yayınlarını sürdürüyor. Okurlarının desteği ile ayakta olan Hür Gerze olumlu ve güzel sözler alıyor. Okurlarımız, ekonomik sıkıntı yüzünden gazetelerinin kapanmasına göz yummayacaklarını, bu zevki kimseye tattırmayacaklarını dile getiriyorlar. Bu güzel söylemler bizleri öylesine mutlu ediyor ki anlatmak olası değil. Okur desteğini arkamızda görmek mutlandırıyor bizleri.

Bizler yanıtımızı çok daha önce vermiştik. Hür Gerze’yi yaşadığımız sürece kimsenin susturmaya gücü yetmeyecek demiştik. Tek sayfa bile çıkma pahasına gerçekleri yazmaktan, birilerini rahatsız etmekten vazgeçmeyecek demiştik. Bizler sözümüzü tutuyoruz. Ancak kimileri bir yıl boyunca verecekleri 6 milyon lirayı çok buluyorlar. ( O günlerin yıllık abone parası) Kimileri abone olmamak için kaçacak yer arıyorlar.

Oysa kimseye abone olmaları için baskı yapılmıyor! Gazete onların akıllarına sadece başları sıkıştığı zaman geliyor! Hem de nasıl geliyor. Sorunları için bizlere gelmek zorunda kalınca abonelik koşulları da akıllarına geliveriyor. Oysa yapmacık bu hareketlerin içine gireceğine, dürüstçe gel ve sorununu aktar. Hiçbir zaman kimseye zorla abone ol denmemiş-tir, gazetemiz çalışanları tarafından. Böylesine bir durum ilkelerimize de aykırıdır.

Abone olan dostlarımız, gönüllerince gazetemize gelerek abone olmuşlardır. Hırsızlıklara, haksızlıklara, olumsuzluklara karşı gelmesini bilen, bunun için mücadeleyi destekleyen yurtsever insanlardır bu dostlar. İlçenin tek gazetesi olan Hür Gerze’yi ayakta tutmak için gönüllerini ortaya koyan insanlardır. Mert ve açık yüreklidirler.

Oysa hiç kimsenin çekinmesine gerek yoktur. İster abone ol, ister olma. Bizlere sorunlarını aktaran insanlar, bizleri ciddiye alan ve bir şeyler yapabilmemize inanan kişilerdir. Bunlar bize mutluluk verir.

Halkın sorunlarını paylaşmak hepimizin görevidir. Ancak yapmacık davranışlar salt bizim tarafımızdan değil herkes tarafından tepki görür. Dürüst olmak bir erdemdir çünkü. Gerze halkının da böyle olduğuna inanıyoruz. Gerze halkı sorunlarına nasıl çözüm bulunması gerektiğini, hakkını nerelerde arayacağını iyi bilir. Mücadelesinden asla vazgeçmez. Haklı olduğu her konuda hakkını aramasını bilir ve etkili-yetkili makamlara yanıtını verir."

Hasan SAYAR

NOT:Ali Vacit TOKMAK'IN Yorumu: "Yıllar önce Hasan Sayar’ın abone konusunda çektiği sıkıntıları görmektesiniz. İnsanlar ne yazık ki yerel gazetelerin yaşadıkları yerde ekonomik sıkıntılarını bilmezler, hatta bilseler bile görmezden gelirler! Ne zaman başları sıkışırsa, gazetelere yaklaşarak sorunlarını dile getirirler ve bizlerden bir çözüm bulmamızı isterler!Geçmişte gazete içinde yaşadığımız bir çok sorunları ben de biliyorum. Hasan Sayar’la da 10 yıl bizzat yaşadım. İlçemizde bugün yazılı basın yeterli düzeyde değilse; başta ekonomik nedenler ve sonrasında halkın inanarak destek vermemesindendir. Görebildiğim, halk içindeki katmanlar siyasi faklılıklarından çok bireysel çıkarları ön plandadır! Bu gün ilçemizde sürekliliği olan yazılı basın yok denecek kadar azdır! Yerel basının yeterince ilçemizde bulunmasını ve halkın sesi kulağı olmasını arzu ediyorum.Çokta gerekli olduğunu biliyorum.Umarım,gazete çıkarmak için yola çıkan girişimciler başarılı olurlar.

Hasan SAYAR’ın geçmişte ne zor şartlarda gazetesini çıkardığını Gerze de yaşayanlar bilmeliler! Arkasından da olur olmaz sözler söyleyerek ve olmadık yorumlar yaparak ahkâm kesmemelidirler! Bir yerel gazete, birilerin yada siyasi partilerin yedeğinde değil de, o yörede yaşayan geniş halk kitlelerinin özverili desteği ile uzun bir süre yaşama şansı olabilir!Diye düşünmekteyim!Çünkü, Yerel Gazeteler de yağcılık ve yalakalıkla uzun soluklu gazetecilik yapılamaz,yapılması doğru değildir! Halkla bağınız tamamen kopar ve okuyucu kitleniz giderek yok olur! Abone sayınız azalır,reklam bile alamazsınız! Yörenizde mutlaka halkın büyük çoğunluğunun desteğini arkanıza almalısınız! Daha açıkçası doğru haber,doğru tavır ve yorumlarla, tutarlı, tarafsız ve haklıdan yana ödün vermeyen bir yayın çizginiz olmalıdır! Sürekli ödün veren bir çizginiz yayın hayatınız da olursa; ayakta kalamaz, yayın hayatınız da tutunamaz ve yok olup gidersiniz!"Ayrıca " GAZETECİ YAZAR HASAN SAYAR PARKI" levhasını ortama uygun ahşap zemin üzerinde "HASAN SAYAR PARKI" yazılarak parka dikilen yeni levha için; Gerze Belediye Başkanı ve eli, emeği geçenlere teşekkür ederim...

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 6 yıl Önce

"gazeteci yazar hasan sayar parkı" bu ad bu parka nasıl verildiğini kısaca hatırlatmak istiyorum.hasan sayar vefat ettikten bir kaç gün sonra belediye başkanlığına bir dilekçe verdim.hasan sayar gerze sevdalısı bir arkadaşımızdı. gerzeyi hem yurt içinde hemde yurt dışında tanıtmak için büyük bir mücadele vermiştir.onun adının yaşatılması içinbir yere isminin verilmesinibelirttim. başta belediye başkanı recai kuruoğlu ve tüm meclis üyeleri oy birliği ile bu parka adının verilmesine karar vermişler.böylece bu parka hasan sayarın adı verildi.ayrıca bu parkın bu şekilde yapılmasına hür gerze gazetesinin büyük bir çabası olmuştur.önceki halini bilenler bana hak verirler.yapımını belediye işçileri ücretini ise gerze sevdalısı bir bayanın maddi katkıları ile park bu günkü haline getirilmiştir.okurlarımın bu gerçeği bilmelerini istedim...