Gürleyük Deresi Bir Coşarsa!..

Değerli Gerze Gündem Okurlarım;

08-01-2020 tarihinde saat 02.00 civarında başlayan aşırı yağış nedeniyle ilçemiz Gerze de ucuz atlatılan bir sel felaketi yaşandı! Çok yakın zamanda bu olayda unutulup, geçmişte bir anı olarak kalacaktır!

Ben hayatında Gürleyik ( Aslında biz bu derenin adını GÜRLEYÜK olarak biliriz ve söyleriz!) deresinin iki kez çoştuğunu ve büyük zararlar verdiğini biliyorum.

Birincisi, yangın öncesi olmuştu. Can kaybı olmamıştı. Ama maddi hasar arkasında bırakmıştı. İskele çevresinde, açık hava karpuz,  kavun sergisin alıp denize sürüklemişti. Bu olayı o yıllarda Gerze de yaşayanlar hatılayacaklardır! İskele camisine zarar vermişti.

İkinci olarak derenin çoşması, 1982 yılı içinde olmuştu. Yine can kaybı yaşamadık. Ama iskele camisi çok büyük bir zarar görmüştü. Şu anki Gerze Oteli, çarşı mahallesi ve iskele caddesi çok büyük zarar yine görmüştü.

Ne yazık ki, biz Gerzeliler ve Gerze'yi yönettiğini düşünenler bu olaylardan hiç ders çıkarmadık! İmam bildiğini okur misali, yeterince alt yapı çalışmalarına daha çok önem vermeden görünür güzelliklere önem vererek, çevre düzenlemelerini yaptık!

Gerze'yi süsledik! Fena da olmadı! Göze hoş geldi! Daha sonra nasıl faturalar ödeyeceğimizi o günden bu güne düşünemedik! Zaten geleceği düşünme bilinci ne yazık ki, olayları yaşamadan bizlerin aklına nedense hiç gelmiyor!

Demek oluyor ki, insanlar kendi ektiklerini biçiyorlar! Doğayı olabildince kirletiyorlar! Yeşil alanları yok edip, beton yığınları yerlerine dikiyorlar!

Hemen her yerde olduğu gibi büyük rant elde etmek için,yapılan şehir imar planları, toplumsal yaşama ne ülkemizde, ne de özelde ilçemiz Gerze de yaşama hiç mi hiç uygun değildir!

Gelecekte bilinmez ama daha ne gibi ilçemizde doğal afetler yaşayacağız bilinmez ama, günümüzde bu yaşananlar gelecek günlerde yaşayacaklarımızın habercisi olduğunu artık anlamış olmalıyız!

Öncelik, doğa olaylarının yaratacığı olumsuzlukları en aza indirebilecek alt yapı çalışmalarına başlamakla mümkün olabileceğini yetkili birimlere öneriyorum.

Bir de sevgili Gerzeli hemşehrilerime şunu da hatırlatayım. Gerek su şebekesi, gerekse doğal gaz şebekesi döşenirken boruların altına ve üstüne belirli seviyede kum serilir diye  ihaleler de bir madde konmuş mu? Konmuşsa neden sarı toprak kumun yerine kullanılıyor? Bu toprak bilimsel olarak uygun mu?

Ayağınız, çamurdan kurtuldu mu çağdaş Gerzeliler? Bunları bir birinizle konuşur, eleştirir durursunuz! Ama yetkililere baş vurmada, dut yemiş bülbül kesilirsiniz!

Kumun metreküpü pahallı imiş! Sarı killi toprak ucuzmuş! Bu halkı ilgilendirir mi? Önemli olan, aslına uygun malzeme kullanılması değilmi? İhalede hangi maddelerin kullanılacağı belirtilmemiş mi? Gelecekte yaşanacak olumsuzlukların bedelini neden halkımız ödesin ki!

Unutmayın, sevgili Gerzeli Hemşehrilerim; bir gün olur, küresel ısınmanın sebebiyle, başta Gürleyük deresi,ve dere olmaya müsait beton eğimli yollardan akan sular sele dönüşebilir ve çok daha büyük sel felaketleri  yaşayabiliriz! Önemli olan, gelecekte yaşanabilecek olayları bugünden tespit ederek, geleceğe dönük önlemler alabilmektir!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE