Hint Güneşi uçuruyor: Güneş enerjili ilk havalimanı ve bizim hesaplar

Hindistan’ın güneyindeki Kochi şehri dünyanın ilk güneş enerjili havaalanına sahip olmanın gururunu yaşıyor.

Yoğunluğuyla Hindistan’ın 4. Büyük havalimanı olma özelliği taşıyan Kochi Uluslararası Havaalimanı’nda (CIAL)— 18 Ağustos günü 12 Megawatt’lık güneş enerjisi kapasiteli proje hayata geçirildi. Havalimanında günlük 4000 ünite enerji sağlayan 1 Megawatt’ lık bir güneş paneli halihazırda bulunuyordu .

  

Hindistan’ın Kochi Uluslararası Havalimanı (CIAL)

Yeni güneş paneli sayesinde havaalimanında artık günlük 60 bin ünite elektrik üretilebilecek ki bu miktarla havalimanının günlük enerji ihtiyacından fazlasını karşılanabiliyor.

“Biz Şubat 2013’te güneş enerjisine geçişi sağlamak amacıyla projenin parçası olarak 100 kilowatlık bir pilot çalışma yaptık” diyor CIAL Havalimanı Yöneticisi VJ Kurian, “Fizibilite uygunluğu Kasım 2013’te 1 Megawatt’lık ünite kurabileceğimizi gösterdi. Sıradan bir havalimanı olmak ve bu şekilde devam etmek istemediğimiz için hemen kolları sıvadık” diyor.

Havalimanında 1 Megawatlık projenin uygunluğu da anlaşılması da bizleri 12 Megawattlık bir proje hazırlığına sevketti. “12Megawatt’lık proje şubat 2015’te başladı ve 6 aydan kısa bir sürede tamamlandı”. diye ekliyor Kurian .

25 futbol sahası (4,5 kilometrekare) büyüklüğünde bir alanda proje Alman mühendislik firması Bosch tarafından 9,5 milyon dolara panel kurulumu yapıldı. Bu alan havalimanı inşaatında kargo operasyonları için öngörülmüştü.

Öteyandan Havalimanında tahmin edilenden fazla enerji üretimi  sağlanınca CIAL yetkilileri enerjinin bir kısmını da devlet şebekesine satmayı planlıyor.

“Onümüzdeki 25 yıl , bu yeşil proje sayesinde fosil yakıt kullanımına dayanan enerji tedarikine bağlı karbon emisyonlarını 300 bin ton azaltacak ki bu miktar 3 milyon ağaç dikilerek hava temizlemeye ya da araçla  1200 kilometrelik fosil yakıt kullanmamaya denktir” şeklinde devam ediyor Kurian sözlerine .

 

Bu arada Hindistan’da Kochi yakınlarında bir başka havalimanı olan Kalkita Netaji Subhas Chandra Bose Uluslararası Havalimanı da , 6 kilometrekarelik alanda 15 Megawatlık güneş paneli kurmayı planlıyor.

 

Hindistan güneş enerjisinden elektrik üretmede atağa kalktı . Narendra Modi hükümeti 2022’ye kadar ülkenin güneş enerjisi üretim kapasitesini mevcut 4 Gigawatt’tan 100 Gigawatt’a yükseltmeyi hedefliyor.

Hükümet, bu yüksek hedefi gerçekleştirmek için sektöre 7 yıl içinde toplam 100 milyar dolarlık yatırım bekliyor. SoftBank’ın sahibi Masayoshi Son gibi bazı Uzakdoğu milyarderleri , Gautam Adani ve Anil Ambani—sektörde dev yatırımların sözünü vermiş bile . Kochi havalimanındaki gibi küçük yatırımlar bile pastadan payını alıyor.

Editörün notu1 Gigawatt’ın 1000Megawatt olduğuna göre  Akkuyu veya Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin 4800 Megawatt kapasiteli olacağını hatırlayalım ki 1 nükleer santralin Hindistan’da halihazırdaki güneş enerjisi üretimine(4Gigawatt)  denk olduğunu belirtmek isterim . Bu durumda ufak bir maliyet hesabı da sanırım yapabiliriz . Hindistan hükümetinin hedefi 100 Gigawatt olduğunu öğrendik = 100 000 Megawatt eder , bir nükleer santral 4800 Megawatt enerji üretiyorsa  basit bir hesapla 100 Gigawatttan 20 küsur nükleer santralden elde edilecek enerji elde edilir .

Şimdi maliyete bakalım, 100 milyar dolar , Akkuyunun maliyeti ne kadardı? 22  milyar dolar. En son Sinop’a kurulması planlanan nükleer santralin maliyeti 16 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Yani 5 nükleer santral maliyetine denk diyebilir miyiz?

İşte 20 nükleer santralden elde edilecek enerjiyi  5 nükleer santral maliyetine sağlamanın yolu !

Daha basitleştirirsek 1 nükleer santral maliyetiyle dışsallık maruziyeti yaratmadan 4 adet 4800 megawattlık nükleer santralden elde edebileceğimiz enerjiyi sağlayabiliriz.  Hindistan’ın güneşi bizimkinden parlaktır demeyin , Almanya gibi bir  endüstri devi ihtiyacı olan enerjinin yarısını güneşten sağlıyor . Yeter ki hükümet politikaları gerçek anlamda gelişim ve sağlıklı gelecek tesis etmekten yana olsun .

Hesapta hata varsa lütfen uyarın.

Bu vesileyle bilim insanlarını , akademisyenleri ve bilhassa mühendisleri  daha fazla güneş- nükleer enerjisi üzerine karşılaştırma hesabı yapmaya ve toplumu bilinçlendirmeye davet ediyorum.

 

Çeviri ve yorum : Pınar Demircan

 (Quartz India, Yeşil Gazete)

 

 

YORUM EKLE