İlçemiz Gerze'de Yerel Seçimlere Giderken !

Değerli Okurlarım, yerel seçimlerle ilgili gelişmeler ve haberler ülkemiz de olduğu gibi ilçemiz gündeminde de önemli bir yer tutuyor.

Partiler adaylarını da açıklamaya başladılar. İlçemiz CHP iki dönem belediye başkanlığı yapmış tek aday ile baş vurmuş. Genel merkez bu aday adayını tekrar onaylayarak CHP'nin başkan adayının aynı başkan adayı olduğunu ilan etmiştir. CHP de bir yada birden çok başkan aday adayı bu seçim öncesinde ne yazık ki çıkmamıştır! CHP'de bir başka aday adayı çıkmayışı, demokrasi adına bir eksikliktir!

İlçemizdeki diğer partilerde görebildiğim gelişmeler:

Yerel basına yansıyan AKP deki aday adaylığı için ilçe başkanlığına baş vurular, partililerin aday adaylarını karşılamaları, aday adaylarının kendilerini tanıtıp, düşüncelerini kısa ifadelerle kamu oyu ve basınla paylaşmaları demokrasi adına bir sevindirici bir kazanımdır!

Merkezi iktidar partisi olan AKP ilçe başkanlığına oldukça çok aday adaylarıyla, görkemli törenlerle, aday adayları baş vurularını yapmışlar; her bir aday adayı parti ilçe başkanlığına gelerek, görüş ve düşüncelerini kamu oyuna açıklayarak baş vurularını demokratik bir şekilde yapmışlardır. Buraya kadar yapılanları alkışlayabilirim.

Beni demokrasi adına endişelendiren bundan sonra yapılacak, aday belirleme yöntemleridir! Bu kadar çok aday adayı baş vurmuş. Niçin genel merkezde adaylar değerlendirilerek, yukarıdan aşağıya aday belirleniyor? Bu aday adayları bu ilçenin evlatları değil mi? Onları bu ilçede yaşayan partili üyeler çok daha iyi tanımaz mı? Allah'ınızı severseniz bu üyeler ne işe yarıyor? Partili üyeler bu aday adayları arasından, adayı demokratik bir seçimle belirleyemezler mi? Bu demokrasinin gereği değil midir? Ne yazık ki bu girişimler hiçbir siyasi parti teşkilatında olmuyor! Bu nedenle bir partide üyelerin çok yada az olması bence hiç bir anlam ifade etmiyor! Üyeler sadece seçimlerde oy deposu olarak kullanılıyor demektir!

Hele 2019 Mart Yerel Seçimleri, ülkemiz ve yöre halkımız için birçok bakımdan yaşamsal derece de önem taşıyor.

Merkezi yönetimlerin otoriterleşmesi, tutuculaşması, bu gelişmeleri onaylamayan insanların belirli kentlerde toplanması ve oralarda kendine özgürlük alanları yaratması isteğini körüklüyor! Üç büyük şehrimiz de bu gelişmeleri görebiliyoruz!

İlçemiz, çok göç alan bir kasaba oldu. Problemler giderek yoğunlukla artacak demektir. Bu yoğunluğun getireceği ekonomik ve sosyal sorunlar boyutu olacaktır. Adaylar bu boyutu göz ardı edemezler!

Bizim ülkemizin hemen her yerinde toplumsal yaşamda da giderek daha büyük ağırlık kazanan kentler ve kent yaşamı, önümüzde ki yıllarda nasıl şekillenecek? Buraları nasıl bir yönetsel anlayışla ve hangi siyasal kadrolarla yönetilecektir?

Başka bir nokta da, oluşacak yerel yönetimlerin, kentlerimizi Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına taşıyacak olmasıdır.

Halkımız, yani seçmen görüş ve düşüncelerini bu seçimde sandığa yansıtma olanağı bulacaktır.

Yerel Seçimlerin kendine has değerleri ve dinamikleri vardır. Partiler her ne kadar günümüzde yasal anlamda ittifak yapmasalar da seçmen, bu ittifakı, adaylar üzerinden kendi seçim bölgelerinde doğal olarak hayata geçirmektedir. Bu seçimde de hayata geçireceklerine inanıyorum! Bu nedenle adaylar çok çok önemli!

2019 Mart Yerel Seçimlerinde, böyle bir eğilimin olabileceğini düşünmek gerektiğine inanan biriyim! Önümüzdeki, Yerel Seçimin, kentlerimizde Yerel Demokrasinin güçlendiği, Ülkemizde de Yeniden Çağdaş Demokrasiye Yönümüzün döndüğü bir seçim olmasını canı gönülden dilerken,tüm siyasi partili adaylara başarılı olmalarını dilerim...

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE