İşçilere Hayvan Muamelesi mi Yapılıyor?

Geçen ay içerisinde, 2022 dünya kupasına ev sahipliği yapacak Katar'da stadyum inşaatlarında çalıştırılan işçilere hayvan muamelesi yapıldığı yönünde Af Örgütü tarafından hazırlanan bir rapor yayınlandı. Söz konusu raporda yazılanlar, dünya basınında olduğu kadar Türkiye basınında da gündeme oturdu. Konuyla ilgili haberi okuduğumda göçmen işçilerle, ülkemizde hatta ilimizde hatta ve hatta ilçemizdeki işçilerinin durumlarını kıyaslama gereği duydum.

Af Örgütü tarafından hazırlanan raporda, ele alınan göçmen işçilerin sorunlarıyla bizim emekçilerimizin sorunlarını karşılaştıralım.

 Raporda, Nepalli kimi göçmen işçilerin, ücretleri ödenmediği halde, işe gelmezlerse para cezasıyla ya da Katar'dan sınır dışı edilmekle tehdit edildikleri yazıyor.

 Bizde durum ne ona bakalım.

 İşçi işe alınır, sigortası aylar sonra yapılır, hatta yıllarca yapılmaz.

 İşçiye banka aracılığıyla asgari ücret ödenmesi gerekir. İlimizde bulunan kimi işyerlerinde sözüm ona adam bozuntusu işverenler tarafından işçilerin hesabına asgari ücret tutarı yatırılır, işçinin banka hesabından yine işverenin yalakaları tarafından işçinin banka kartıyla bu yatırılan para çekilir. Daha sonra, 400-500 TL'lik kısmı işçiye elden verilir. Dikkatinize çekerim işçinin banka kartı işverenin elinde, işçi kartının nasıl bir şey olduğundan bile bi haber.

Katarda göçmen bazı işçiler sınır dışı edilmekle, bizim emekçilerimizin tamamı işten atılmakla tehdit edilir.

Raporun diğer maddesinde göçmen işçilerin, tehlikeli şartlarda çalıştıklarını ve sağlıksız yerlerde yatıp kalktıklarını yazıyor.

Bizde durum ne ona bakalım.

Bizdeki duruma tek uymayan, bizim emekçilerimizin kendi evlerinde kalıyor olmasıdır.

Bizim emekçilerimiz, tehlikeli tehlikesiz her şartta çalıştırılır hemde sigortasız.

Sigortasız çalıştırılan işçiler, SGK görevlilerine, sigortasız işçi yok(!) bunlar işkur’dan sigortalılar diye yutturulmaya çalışılır ya da SGK görevlileri gelmeden evlerine gönderilir.

Kimi işveren bozuntuları, onları sağlıksız ortamda çalıştırırlar. Bunlar tarafından, koskoca fabrika bir sobayla ısıtılmaya çalışılır, işçiler donar vaziyette çalıştırılır, hastalıklara davetiye çıkarılır bu liste işçilerin haklarını gasp edilirken; SGK görevlileri ile yakın ilişkiler kurulur, iktidara yakın durulur şeklinde uzayıp gider hatta bu listeden çok sayıda rapor da çıkar.

Af örgütü raporuna göre, göçmen işçilere hayvan muamelesi çekiliyorsa, yukarıdaki kıyaslamaya göre sizce, bizim emekçilerimize, kendi ülkelerinde, kendi illerinde, kendi ilçelerinde ne muamelesi çekiliyor?

Saygılarımla,

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
dursun aktaş
dursun aktaş - 10 yıl Önce

sayın cumhur bey mekaleniz müthiş tespit ama ben burda işverene değil onu denetleyen kamu kurumları bir fincan kahveye kendini satan bürokratlara suç buluyorum çünkü o denetim kurumları alışmış kaveiçip kendilerini satmaya çünkü dünya dönüyor içindekiler dönmüş çokmu nekadar yazarsan yaz gene aynı kafalar değişmez saygılar

Adalet istiyoruz57
Adalet istiyoruz57 - 10 yıl Önce

siz de olmasanız bu işçinin durumunu irdeleyen,merak eden yok cumhur bey,bunun için size defalarca teşekkürler.
-yazdıklarınıza artı olarak eklemek istediklerim var izninizle;benim patronum hepsinden daha aç galiba,yemekleri azalttı,çorba ve yanına herhangi bir sulu yemek başka bir şey yok ve bu bir kepçeden ibaret,,maaşları 40 günde zor alıyoruz insanları birden işi bırakıp gidemesinler diye 20 günlük maaşlarını içerde bırakıyorlar,aslında bu bir alıkoyma ama kanundaki işçiye maaş 1 ile 20 si arası ödenir ibaresini sonuna kadar kullanıyorlar..
-maaşlar elden zarfta veriliyor,adımıza maaş kartları çıkmış ama hiç görmedik kendilerini,istediğimizde kapıyı işaret ediyorlar,,bir de bu kartların esnek hesaları da aktif o daha da kötü yani hesapta para olmasa da çekilebilen bir miktar var.
-her gün geç saatlere kadar aç susuz mesai, saatlerce ayakta çalışma ve hepsinden önemlisi hakkımızı hiç mi hiç alamıyoruz,mesailer saati 80 kuruş,bozdur bozdur harca..bunlara kim dur diyecek?
saygılar

Mithat TUZCUOĞLU
Mithat TUZCUOĞLU - 10 yıl Önce

bizde işçilere modern köle denir.bu kölelik üzerine aslında çok konuşulur.sen hafif söylemişsin aslında. başka ülkeleri kıyaslamaya gerek yok aslında, esas olan işin yapılması insanca şartlarda çalıştırmak ve karşılığı olanı almaktır,vermektir.benim güzel ülkemde tam bir adaletsizlik hüküm sürer, taşeron işçilerle kamu işçisine aynı işi yaptırırsın birine diğerinden yaklaşık 4/1 maaş verirsin ve bu insanları yan yana çalıştırırsın anlamak için çok zekalı olmak gerek herhalde.saygılar

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 10 yıl Önce

sayın çetin, uzun zamandır ilçemizdeki istihdam sorunları üzerine önemli tespitlerde bulunmaktasınız. işçi ve işveren tarafını iyi bilen uzman bir kişi olduğunuzu da bilmekteyiz. bu çalışmalarınızı durum tespitinden daha ileriye taşımalısınız artık. durumu herkes anladı sizi sayenizde. ilçemizde kötü şartlarda çalışan işçiler, işverenlerin ücret ve çalışma koşullarına yönelik kötü muamelesine karşı kendilerini nasıl koruyabilirler? işlerini kaybetmeden bunlarla nasıl mücadele edebilirler? bunun yollarını sizin gayet iyi bildiğinizi tahmin etmemiz güç değil. artık biraz da bunlardan bahsetmelisiniz. deniz feneri gibi olmalısınız ilçemizin sömürülen emekçileri için. gka

işcı
işcı - 10 yıl Önce

dayin abim evet güzel bi duruma el atmisin ama işverene kulan bu işciyi diye para veren devletden ne umuyoruz işçi köpek gibi calisirken bi anda atilan bi durumdayken durdedi ilçe beleiyede dahil buna artik yeter cumhur beybuna el atinca suclu aslinda siz suclusunuz

gerzeli
gerzeli - 10 yıl Önce


adalet istiyoruz57 neyin daletini istiyorsun

recepyortanlı
recepyortanlı - 10 yıl Önce

sevgili hemşehrim kullanmış olduğunuz kelimeyi size hic yakıştıramadım.birde siz hic istihdam actınızmı.

gerzeli
gerzeli - 10 yıl Önce

i̇şçilere hayvan muamelesi mi yapılıyor?
hangi işyeri yapiyor soylede bilelin