27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlandı

Usta tiyatrocu Yaşar Gündem Gerze Halkevi yararına sahneye çıktı.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlandı

27 Mart Dünya Tiyatro Günü olması dolayısıyla 24 Mart 2018 Cumartesi günü saat 19.30’da Gerze Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezi’nde Tiyatro Sanatçısı Yaşar Gündem’in, Hasan Hüseyin Korkmazgil’in “ Ağlasun Ayşafağı” adlı şiirinden derlediği “Gölgesinde Çınarın” isimli tek perdelik tiyatro oyunu seyirci ile buluştu.

Tiyatronun açılış konuşmasını Gerze Sakin Tiyatro Yönetmeni Can Tazebaş yaptı. Prof.Dr. Zehra İprişoğlu’nun “            Tiyatronun Ustaları” isimli bildirisini okuyan Tazebaş söze Bertolt Brecht’in “Gerçekten, karanlık günlerde yaşıyorum! Doğru söz delilik. “ diyerek giriş yaptı. Tazebaş, ““Onların” peşindeyim. Klişe üretmeyenlerin, boş laf söylemeyenlerin, sahneyi bir ego gösterisine dönüştürmeyenlerin, sulu espriler ya da ucuz etkilerle izleyiciyi tavlamayanların, yaşamdan kaçmayanların, zamanımızı çalmayanların, baştakilere yaranmak için kırk takla atmayanların peşindeyim. Beni güldüren, ağlatan, şaşırtan, yadırgatan, düşündüren, ezberimi bozan, belki de bir an durup kendime döndüren tiyatro ustalarının peşindeyim.” diyerek sözlerini sürdürdü.

Açılış konuşmasının ardından Samsun Sanat Tiytrosu Oyuncusu Yaşar Gündem sahneye çıkarak “ Ağlasun Ayşafağı” adlı oyunun Burdur’un Ağlasun ilçesinde geçtiğini söyledi. Oyunda "Küçükasya" diye adlandırılan ülkemizin coğrafya tarihine, Anadolu'nun kıyım ve acı günlerinden ses verildi. Medeniyetler göçünden, Anadolu halklarının yaşamına; gölgesinden gelip geçenlerin acılarını yüklenmiş dallarına bakıldı. 1970'lere gelinildiğinde bu coğrafyanın insan ve toplum suretlerini, emekten adaletten yana durarak eşit ve özgür bir yaşamı muştulayarak yüreğimiz çınarın serin gölgesine bırakıldı. Tarihin patikalarında, taşlı yollarındaki yoksul hanelere uğrayıp acılarını, yoksunluklarını sırtlayan oyunda; sarayların, konakların zengin sofralarına uğramadan; imparatorları, hanedanları ve soytarılarını alkışlamadan sorular soruldu.

Hasan Hüseyin Korkmazgil'in şiirsel anlatımını  sahnede tek başına yorumlayan Yaşar Gündem seyircilerin takdirini kazanarak büyük alkış aldı.

Haber: Özge İnce     

                                 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2018, 11:00
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER