Kurtuluş Savaşı Başlarken Gerze

          Yunanlıların İzmir’i işgaliyle birlikte, Karadeniz Bölgesinde her geçen gün çoğalan Rum çeteleri Türk köylerine baskınlar düzenleyip halka zulüm, işkence ve tecavüzleri önlenemez hale gelmiş, Samsun çevresinde kırk ve Amasya çevresinde yirmi bir Pontus çetesinin faaliyet göstermesiyle birlikte  çevredeki Türk halkının mal ve can güvenlikleri tamamen ortadan kalkmıştı.

          Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkıp, Rum çetelerine karşı örgütlenmiş olan Topal Osman,  arkadaşları Temoğlu İsmail, Dalgaroğlu Bilal, Çavraklı Kara Ahmet ile, 29 Mayıs 1919 Tarihinde Havza’ya gelerek Mustafa Kemal Paşa ile görüşen Osman Ağa, Karadeniz sahillerinde Rum Pontus ve Ermeni faaliyetleri hakkındaki raporunu  sunduğunda, Paşa ona aynan şöyle der:

          “Memleket kurtuluncaya, içinde bir tek iç ve dış düşman kalmayıncaya kadar çarpışmak zorundayız. Sen Karadeniz köy ve şehirlerini koruyacaksın. Çeteni derme çatma bir kuvvet olmaktan çıkar, bir alay teşkil et.”

          Topal Osman, aldığı bu talimatla birlikte gerekenleri yaparak mücadeleye devam edip, önce olduğu gibi, daha sonra da Rum Pontus’un  korkulu rüyası olmuştur.

          1920 Nisan’ın ilk haftası orta büyüklükte bir tekne ile Gerze iskelesine yanaşan Osman Ağa, daha yaşları on dokuz yirmiyi geçmeyen on yedi silahlı genç ile kaymakamlık binasına giderler. Osman Ağa,  kaymakama azılı Rum Pontus çetesi Harbo’nun nerede olduğunu sorar, fakat olumlu yanıt o gün alamayınca kaymakam tartaklanır. Harbo’nun kayınbiraderi, ilçenin zengini ve eşrafı olan Hıristo, kaymakamlığa çağrılıp Harbo  eşkıyasının yeri ona da sorulduğunda, “Bilmiyorum, haberim yoktur. Siz kimsiniz? Sizin gibi çetelerin beni sorguya çekmesi ne haddine?” yanıtı üzerine  Osman Ağa’nın yardımcılarından Mustafa Kaptan’nın tabancası Hıristo’nun kafasında patlar o an. Oysa Hıristo, çetenin en büyük yardımcısı ve yataklık edenidir.

          Osman Ağa, Kaymakamlıktan çıkıldıktan sonra birkaç Türk’ün dükkanını da ziyaret edip Gerze’den ayrılır. Daha doğrusu ayrılmış gibi yapıp Dranaz Dağı’na tırmanırlar. Gerze’den 35-40 km kadar içeride ve Sinop Boyabat yolu üzerinde  bulunan; eski Sinop-Boyabat yolu üzerinde, Bürnük yakınlarında ve hemen yolun kenarındaki konaklama yeri olan “Kurtlu Han,” adıyla bildiğimiz yerde Harbo, otuz altı eşkıyası ile çengi oynatırken, Osman Ağa ve arkadaşları  Gerze’den ayrıldıkları günün gece yarısını geçen saatlerinde, Kurtlu Han’ı basarak oradakilerin hesabını görürler ve “Kurtlu Han” ın duvarına şu not düşülür:

          “Rum Pontusluları!

          Vatana ihanet edenler ve Türk ahaliye eziyet çektirenler, yerlerde gördükleriniz gibi tepelenecektir.”

Girosun Müdafaî Milliye Reisi Osman Bey

Necmettin ÇAKIR

Kaynak: Osman Pamukoğlu, Ey Vatan, Sayfa 36-41

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 6 yıl Önce

osman pamukoğlu nereden araştırmış bilmiyorum ama,kuvva-ı milli elemanları yeminlidir.kim olursa olsun açıklama yapmazlar.rahmetli babam mahmut nedim tokmak cumhuriyet ilan edilene kadar bu milli sivil kuruluşun katipliğini yapmıştır.ne başkalarına ne bizim ailemize en ufak bir sır vermemiş ve açıklama yapmamıştır. benim şu anda cumhuriyetle yaşıt kardeşlerim vardır. onlara da açıklama yapmamıştır.osman pamukoğlu bana göre hayalindekileri kulaktan duyduklarını kaleme almıştır.kuvvacılar öyle boş adam ve boş konuşan kişiler değildir! giresunda çalıştığım 1964 yıllarında topal osmanın adamları ile konuştum. sır veren adamlar değillerdi.hepsi çok yaşlı ve akıllı adamlardı.b
oş ve havadan konuşmadıklarına da şahit oldum...topal osmanın mezarı bugün giresun kalesindedir.