Mizaru; Kikazaru; İwazaru!

Değerli Gerze Gündem Okurlarım:

Yukarıdaki başlık, Japonca adlar oluyor! Yani elleriyle gözlerini, kulaklarını ve ağzını kapatan üç maymun sembolü, üç maymunu oynamak diye bilinir!

"Ülkemizde üç maymun gerçeklere gözünü kapatıp başını derde sokmamayı, doğruları dinlemeden ve söylemeden kurnazlıkla aradan sıyrılmayı temsil eder."

Oysa üç maymunun simgelediği değerler dünyanın her yerinde bizim bildiğimizden çok farklıdır!

Sekizinci yüzyılda Hindistan da ortaya çıktığı düşünülen bu felsefe Budist rahipler vasıtasıyla önce Çin, ardından da Japonya'ya ulaşmıştır.

Temel itibarıyla maymunla hiç ilgisi olmayan bu felsefenin maymunla ilişkilendirilmesinin tek sebebi Japoncada ki ufak bir telaffuz benzerliğidir. Üç maymunun kökleri, eski "Japon Kös hin Folk" geleneklerine dayanır.

Japonca isimleri; Mirazu, Kikazaru, İwazaru olan üç maymun, bilge maymunlardır!

İki eliyle gözünü kapatan maymun Mirazu,( Kötü Gözle Bakmamayı.)

Kulaklarını kapatan Kikazaru'nun mesajı ise, (Kötüyü Dinlememektir.

Ağzını kapatan İwazaru,( Kötü Söz Söylememeyi öğütler.)

Bazen onlara bir başka bilge maymun Shizaru da eklenir. Kollarını kavuşturan Shizaru,( Kötü Şeyler Yapmamanın sembolüdür.)

Düşünmeye değer!

Üç maymunu sorumsuzluk ve kayıtsızlığın sembolü gibi mi algılıyoruz, yoksa edebin yolu mu? Yoksa, ülkemizde işine gelenlerin yaptıkları gibi,"Görmedim, Duymadım, Konuşmam!" gibi üç maymunu,  benim de mi oynamamı istiyorlar?

Yani, CHP parti üyesi olacaksın! Bir yayın kuruluşunda köşe yazarlığı yapacaksın! Tüm partilileri ve parti tabanını yakından ilgilendiren ve de ayrıca kamu oyunu da çok ilgisini çekebilecek sorunları irdeleyip eleştirilerimi yapmamam gerekiyormuş! Gerçekten olup bitenlerin halkımızca bilinmesinden neden korkuluyor?

Bu nasıl demokratlık, nasıl saydamlık ve nasıl demokrasi anlayışı olur dersiniz? Bu nedenle bana kızmak, selamı sabahı kesmek, nasıl bir sosyal demokratlıktır?

Ne yazık ki, üç maymun felsefesini bile bizler, kendi çıkarlarımızla örtüşen, işimize geldiği gibi bir  yorum yapıyoruz!  Haksız mıyım! Ne dersiniz?

Değerlendirmeyi siz okurlarımın yorumlarına bırakıyorum!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE