PROBLEMLER ÇÖZÜLEBİLMİŞ Mİ?"

 " PARTİ ORGANLARINDA YÖNTİCİ OLMADA YAŞANAN PROBLEMLER ÇÖZÜLEBİLMİŞ Mİ?"

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım;

Yazıma uzun bir başlıkta topladığım soruların içeriğini biraz olsun açıklayabilmeyi sizlere aktararak başlamak istiyorum:

Her bir birey, siyasi bir parti içinde yer almadan, o parti hakkında duyduklarından, yaşadıklarından ve okuduklarından bilgilenerek, o partiyi eleştirebileceğini sanıyor! Çok acımasız eleştiriler de yapanları görebilmek mümkün! Bu anlayışta olanlar yanılıyor olmalılar!

Ancak, bir vatandaş olarak içinde yer almak istediği partiye üye olarak kaydını yaptırdığında, o partinin işleyişini yaşayarak anlayabilir ve görebilir!

Hangi parti olursa olsun, o parti kademelerinde yer alacak kişi, yönetilen insan değil, yöneten insan olabilmek bence çok önemlidir! Ne yazık ki, her parti içinde bu anlayış henüz hiçbir parti içinde yerleşmiş bir anlayış değildir! Acaba nedeni nedir?

Parti içi demokrasinin köklü olarak yerleşmediğini görmekteyim! Parti programı ve parti ilkeleri ve tüzüğü üyelerce yeterince kavranmamış, kavratılmamıştır!

Bakınız, partinin ilçe başkanı nasıl tespit ediliyor? Görebildiğim, ya o ilçede belirli kişilerin önerileri ile yada bazı partilerin yaptıkları gibi genel merkez atamaları ile yapılmakta!

Peki partilerin üyelerine ve parti tabanlarına neden sorularak görüşleri ve düşünceleri alınmıyor? Parti üyelerini ve parti tabanlarını oy deposu mu olarak görmektesiniz?

İlçede parti ilçe başkanı ve parti ilçe yönetim kurulu üyeleri de bu yöntemlerle tespitleri yapılmakta! Bu uygulamada bence doğru değildir!

Gelelim Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, İl Başkanı, Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Kurultay Delegeleri Ve İl Millet Vekilleri aday adaylarının tespit edilmeleri, size demokrasiye uygun olarak yapıldığını söyleyebilir miyiz?

Bence söyleyemeyiz!

Bazılarını kısaca açıklamak istiyorum:

Belediye Başkan Aday adayından başlayalım: O parti içinde parti üyelerine ve parti tabanına soruluyor mu? Sorulmuyor! O aday olacak kişi, parti içinde Belediye Başkanı olabilecek yetkinlik için, parti okullarında belediyecilik konusunda eğitilip yetiştirildi mi? Hayır!

Aynı şekilde Belediye Meclis Üyeleri de, yapacakları Belediye Meclisi ve Belediye Encümen Üyeliği konusunda eğitilip yetiştiriliyor mu? Hayır!

İl Genel Meclisi Üyeleri de görevleriyle ilgili eğitimle yetiştiriliyor mu? Hayır!

İl Parti Başkanı Ve Yönetim Kurulu Üyeleri de aynı şekilde bir parti içi eğitimden geçiriliyor mu? Hayır!

Kurultay Delegeleri de kendi konuları konusunda, gerek Genel Başkanı seçerken, gerek Parti Organlarını seçerken yeterli donanıma parti içi eğitim çalışmaları ile yetkinleştirilmişler mi? Hayır!

Eh sonuçta sıra Millet Vekillerinin İlde sıraya konmasına geliyor! Bu iş nasıl oluyor dersiniz? Hiç Parti Üyelerine ve Tabanlarına sorulduğunu duydunuz yada gördünüz mü? Ben şahsen ne duydum ne de gördüm!

Bu Vekillerimiz ya Genel Merkez yada  İl sınırları içinde Ön Seçim Delege Sistemi ile yapılmakta! Bu Ön Seçim Delege Sistemi de arızalı, iyi bir seçici  sistem olamıyor!

Bence Ön Seçim, Partili Üyelerle ve Parti tabanının oylarıyla tespit edilmelidir! Ancak bu durumda doğru aday adayları tespit edilebilir!

Ne yazık ki bu uygulamayı da ülkemde göremedim!

Sonuç olarak, her siyasi parti organlarında görev alan yetkin olması gereken sorumlu kişiler; yapmaları zorunlu olan görevlerini, yaparak yaşayarak öğrenirken, bazen de kafa göz yararak ve çıkararak görevlerini yürütmektedirler!

Artık bu çağ dışı anlayışı bırakmamız gerekiyor! Her ilde Parti Okullarının açılması, bu okullarda, siyasi arenada görev alacak sorumlular eğitimden geçirilip, her parti yönetim organlarına en başarılı olmuş eğitilmiş kadrolarını iş başına parti içi yarışmalarla getirilmiş olmaları gerekiyor! Bu uygulama olabilir mi? Neden olmasın! Bal gibi olabilir!

Yoksa eğitimden geçirilmemiş kadrolarla başarıyı yakalamak çok zordur! Yapılan eleştiriler kişisel düzeye indirgenir! Sözde yapılan eleştirilerde dedikodu düzeyinde kalır! Hiç bir bireye ve partiye de yararı olamaz! Ne yazık ki, bugün yapılanlar bu yanlış anlayışlarla yürütülmektedir! Partilerde Yönetim Organlarına Yapılan eleştirilerde yüzeyseldir, tutarsızdır, faydasız ve yararsızdır!

Hala Parti Yönetici Organlarında problemler yaşanmaya devam ediyor! Çözüm bulunmuş değil! Seçim ve Partiler Yasası değiştirilmesi düşünülüyor! Ama kamu oyuna bu yasalarla ilgi nasıl bir değişiklik yapılacağı konusunda bilgi verilmiyor!

Sevgiyle, sağlıcakla kalınız:

"Dünyayı Güzelleştirecek, Kadınlar Olacaktır!"

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 4 yıl Önce

değerli okurlar: sadece shp ve chp dönemlerini inceleyecek olursak, ilçemizde parti başkanı olarak tercih edilen kişilerin sayısı bir eldeki parmak sayısını geçmiştir! bunlardan çok azı delegeler tarafından seçilmiş oluyorlar! diğerleri de atanmış olanlardır! 30 yıldır takip ediyorum; ilçe başkanları yukarıda açıkladığım gibi yöntemlerle ortaya çıkıyorlar! parti içinde birden çok başkan adayının ortaya çıktığını görmedim. birkaç aday çıksın,projelerini partililere anlatsın. en iyi kabul gören proje sahibi ve ekibiyle birlikte yönetime gelsinler! i̇lçemizde bu yarışma hiç olmadı! neden üyelerin ve parti tabanının görüşleri alınmıyor? bir anket yaparak, yada başka bir yöntem bulunup uygulanarak, ilçe başkanı,üyeleri,il genel meclisi adayları, belediye başkanı ve üyeleri böyle araştırmalarla ortaya çıkarılamıyor?çok zor mu?daha sonra demokratik kitle örgütleri,sendikalar ve sivil toplum örgütlerine neden sorulmuyor?neden seçilecek olanlar bir eğitimden geçirilmiyor?soru çok, cevap yok!..