Re İstanbulda Top Şenlikleri

Bütün memleketin kutladığı umumi şenliklerin devam müddetleri bir fermanla ilan edilirdi.

İstanbul'da büyük zaferler, bayramlar, donanmanın sefere çıkışları, top atılmak suretiyle kutlanırdı. Ramazanlarda cüluslarda, padişahların, boğaz içine çıkışlarında, çocuklarının doğumlarında da top atılması adetti. Kötü hadiseler de top atışıyla halka bildirilirdi misalen bazı yangınlar, idamlar v.b , Şehirde bu çeşitli vesilelerle atılması lazım gelen topların ayrı ayrı semtleri vardı. Hasbahçe'de, Topkapı sarayı önünde, Kurşunlu mahzende, Anadolu hisarında, Yedikule, Kızkulesinde, Beyazıdda, Heybeliada'da, Tersanede ve İcadiye tepesinde toplar her daim hazır tutululardı.

İstanbul'da şenlik günlerinde ve gecelerinde baruttan çok sanatkarane oyunlar tertip olunurdu. Baruttan gemiler, kuleler yapılır, bunlar tutuşturularak eğlenirdi. Bayramlarda gündüzleri toplar atılır, geceleri fişekler, mehtablar yakılırdı. İstanbul asırlarca bu adedini yenilemiştir. Ve lakin İdama mahküm edilen bir yeniçerilinin evvela ismi defterden silinirdi. Sonra mahküm Ağakapısından bir muhafızla Yemiş iskelesindeki çardağa getirilip Çorbacıya teslim olunur ve oradan da Rumelihisarı'na yollanırdı. Hisar muhafızları, mahkümü gece öldürürler, naşı, bir gülleye bağlıyarak denize atarlardı. Aynı zamanda hükmün icra edildiği Hisardan atılan bir topla ocağa bildirilirdi.

İstanbul'a gelen bazı elçiler içinde top atılagelirdi ki, 1576 senesinde Şahkulu Hanın oğlu İran sefiri Tokmak Hanın gelişine istinaden, Tokmak Han, III. Murad'ın cülusundan on altı ay sonra iki yüz kişilik bir maiyetle ve beş yüz deve ile gelmişti. Kendilerini karşıcı çıkan Kaptanpaşa da otuz iki kadırgayla karşılayarak Paşa gemisinde, sefire altın işlemeli örtülerle örülmüş bir sofra hazırlatmıştı. Tokmak Han Üsküdar da bu gemiye geçip yemeğe oturdu Sefir, ilk lokmayı ağzına götürdüğü esnada kadırgaların bütün topları birden atıldı ve bu merasime Kız kulesinden de yüz top atış ile iştirak olunmuştu. Hattaki İstanbul da şenlik günlerinde ve gecelerinde baruttan çok sanatkarane oyunlar tertip olunurdu. Baruttan gemiler, kuleler yapılır, bunlar tutuşturularak eğlenilirdi.

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE