Her Bağış Yeni Bir Hayattır

Gerze Sağlık Müdürü Dr. Halil İsa Çelik organ bağışı hakkında bilgi verdi.

Her Bağış Yeni Bir Hayattır

            Organ Bağışı

     Sevdiğiniz için canınızı bile verebilirsiniz. Peki ya bir parçanızı? Bağışlayacağınız bir organ başka birilerinin sevdiklerine can verebilir. Kim bilir; onlarınki de bir gün sizin sevdiklerinize… 

   Kalbinize bir kez sorun, hayat vermek ister mi?

    ORGAN NAKLİ NEDİR? 

    Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır.  

    Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilir. 

    BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?

    Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının irreversibl (geri dönüşümsüz) olarak kaybolmasıdır. Beyin ölümü gerçekleşen kişide solunum ve dolaşım ancak yoğun bakım koşullarında ventilatör gibi destek makinelerine bağlanarak sürdürülebilmektedir. Solunum ve kalp atımları yapay olarak sürdürülebilirken, beyin fonksiyonları yapay olarak sürdürülemez. Bu nedenle kişi beyni öldüğü zaman tıbben ölü kabul edilir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra beyin dışındaki organlar da fonksiyonlarını kaybederler. 

    Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir.

   Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra bu kişiler kadavra donör olarak adlandırılır. Bu donörlerde en kısa süre içerisinde (organlar fonksiyonlarını kaybetmeden önce) organların alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gereklidir. 

    BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK NEDİR? 

    Beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramları birbirinden farklıdır. En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir. 

    Beyin ölümünü, çok basit bir benzetme ile vazodaki çiçeğe, bitkisel hayatı ise saksıdaki çiçeğe benzetebiliriz. Vazodaki çiçek istesek de istemesek de birkaç gün sonra solacak ve kuruyacaktır. Oysaki saksıdaki çiçek suladığımız müddetçe solmayacaktır. 

    ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN SAKINCASI VAR MI? 

    Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. 

    Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu: 6.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.  

    HANGİ ORGAN ve DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?

    Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. 

    Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deridir. 

    Böbrekler sağ ve solda olmak üzere iki tanedir. Dakikada 1 litre kanı süzerek vücudu zararlı maddelerden temizlerler. Ancak birçok sebepten böbrek dokusu zarar görerek işlevini yapamaz hale gelebilir. Böbrek yetmezliğine bağlı ölümlerin %60 'ını oluşturan kronik böbrek iltihabı durumunda böbrekler fonksiyonlarını kaybederler. Bu durumda böbrek nakli gerekir. 

    Kalp kasını tutarak harap eden hastalıklarda kalp görevini yapamamaktadır. Bu hastalar nakil olmaz ise çok kısa sürede hayatlarını kaybetmektedir ve ancak kalp nakli ile yaşamaları mümkündür. 

    Karaciğer karın boşluğunun sağ tarafında yer alır. Karaciğer hücrelerinin tahrip olduğu, siroz, kronik sarılık, karaciğer kanseri gibi tıbbi tedavinin başarısız kaldığı hastalıklarda karaciğer nakli tek çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. 

    “Bir İnsanı Yaşatmak, İnsanlığı Yaşatmaktır.”

    ORGAN BAĞIŞI NEREYE ve NASIL YAPILIR?

     - Hastanelerde, (Gerze devlet Hastanesi)

     - Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında )

     - Organ Nakli Yapan Merkezlerde,

     - Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek... vs kuruluşlarda organ bağışı yapılabilir. 

    Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. 

    Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. 

   Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. 

    Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir. 

    “Gelin Organ Bağışlayalım. Bir Hayat Biterken Bir Hayat Başlatalım...”

 Gerze Toplum Sağlığı Merkezi ve Devlet Hastanesi

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2013, 15:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
gerzeli
gerzeli - 10 yıl Önce

yanlişiniz var eğitimde ordaydım.eğitim bizzat hemşire hanımlar tarafından verildi.lütfen düzeltilsin....

banner381
SIRADAKİ HABER