Mutluluk belki de sizin avucunuzda

Nihan ve onun gibi binlerce hasta ve yakınına mutluluğu siz yaşatabilirsiniz.

Mutluluk belki de sizin avucunuzda
21 yaşındaki Nihan, birkaç yıl önce kendini neden devamlı yorgun ve halsiz hissettiğini ve derisinin herhangi görülür bir neden olmadan neden çürüyüp morardığını hastalığına kan kanseri (Lösemi) teşhisi konulduğu zaman anladı.
Bazı kan kanseri türleri ilaçla ( kemoterapi ) tedavi edilebilmekle birlikte doktorlar Nihan için bunun yeterli olmadığını söylediler. Nihan’ın tam sağlığına kavuşması için umut, kemik iliği nakliydi.
Evet 100.000 canlı doğumun 5’inde görülen kan kanseri günümüzde ilaçlarla ve yapılacak ilik nakliyle tamamen düzeliyor.
Hepimizin başına gelebilecek bu hastalığa yakalanan Nihan’a ve onun gibi binlerce çocuğa, gence elinizi uzatmak için sizde ‘Kemik iliği bağışcısı’ olun.
Sinop Atatürk Devlet Hastanesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Ünitesi işbirliğiyle Sinop’ta ve Gerze’de kan numunesi toplanacak.
Ankara’dan gelen uzman ekipler, 31 Mart Perşembe günü saat 18.00’de Gerze Aile Sağlığı Merkezinde numune toplama olayını gerçekleştirecek.
Kemik iliği nedir?
Kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve kemiklerin sağlam kan üretmesine yardım eder dokudur.
Kemik iliği nakli ne demek?
Tıpkı diğer organ nakilleri gibi sağlam kemik iliğinin hasta kişiye nakledilme işlemi yapılıyor. Yılda dünya ölçüsünde 23,000 adet , Türkiye’de 120 kemik iliği nakli yapılmasına ve ameliyatların başarılı olmasına karşın kan kanseri olan kişiyle aynı yapıda kemik iliğine sahip bağışçıların bulunması çok güç olabiliyor.
Ülkemizde yaklaşık 8000 kan kanseri hasta vardır. Uygun kemik iliği genellikle kan kanseri olan kişinin kendi etnik grubundan gelen bir başkasında bulunabilir. Örneğin bir Türk’e kemik iliği nakli yapılacak olsa kendisi ile aynı özellikleri taşıyan kemik iliği ancak diğer bir Türk’te bulunacaktır.
Kimler Kemik İliği Bağışı Yapabilir?
Bağışçılar 18-50 yaşlar arasında ve sağlıkları yerinde kişiler olmalıdır. Kişi, Kemik İliği Bağışı Kayıt Kuruluşu’na ismini yazdırdıktan sonra kemik iliği bağışı yapması olanağı binde birdir.
Kök Hücre Nakli ile Tedavi Edilen Hastalıklar Nelerdir?
Kök hücre nakli programına kan kanserleri, kötü huylu olmayan kan hastalıkları ile solid tümör tanısı olan ve uygun endikasyonu konulan hastalar alınmaktadır. Günümüzde kan yapıcı kök hücre nakli aşağıda belirtilen hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır :
·   Kan Kanserleri (Lösemi) 
·   Lenf Bezi Kanserleri (Lenfoma)
·   Myeloma
·   Aplastik Anemi (Kemik İliği Yetmezliği )
·   Miyelodisplastik Sendrom
·   Akdeniz Anemisi (Talasemi)
·   Böbrek Kanseri (Renal Kanser)
·   Ağır Bağışıklık Yetmezlikleri (İmmün  Yetmezlikler)
·   Bazı Genetik Kan Hastalıkları (Talasemi, Orak Hücreli Anemi)
Kemik iliği nakli nasıl yapılıyor?
Kemik İliği nakli genel aneztezi altında ameliyathanede yapılır. Verici için çok az rahatsızlık verici ve çok az riskli bir işlemdir.
Hasta genel aneztesi altında iken,oldukça fazla miktarda Kemik İliği içeren leğen kemiğine arkadan iğne ile girilir. Kemik İliği kandan daha koyu, kırmızı bir sıvı olarak enjektör ile çekilir. Yeterli Kemik İliği toplamak için giriş yerine çok yakın çeşitli yerlerden işlem tekrarlanır. Ciltte cerrahi kesime ve dikişe ihtiyaç yoktur. Sadece iğnenin giriş yerine ait küçük bir delik vardır.Toplanacak Kemik İliği miktarı hastanın kilosuna ve çekilen materyaldeki kök hücre yoğunluğuna göre değişir. Genellikle bir veya 5 ünite kan ve Kemik İliği çekilir. Her ne kadar bu miktar çok gibi görünse de, vericinin tüm Kemik İliğinin ancak %2’ni oluşturur. Yaklaşık dört hafta içerisinde de vücut kayıp olan miktar yerine yenisini yapar.
Hasta aneztezi ortadan kalkınca Kemik İliği toplama yerinde hafif de olsa rahatsızlık hissedebilecektedir. Bu ağrı buz üzerinde kayarak düşmek ile oluşan ağrıya benzer ve kolaylıkla basit ağrı kesicilerle ile kontrol altına alınabilir. Kemik İliği vericisi bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu edilebilir ve birkaç gün içerisinde normal aktivitesine geri döner.

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER