Üniversiteden Ücretsiz Sağlık Taraması

Sinop Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencileri, Halk Sağlığı Hemşireliği dersi kapsamında Sinop sokaklarında vatandaşlara ücretsiz sağlık taraması yaptı.

Üniversiteden Ücretsiz Sağlık Taraması

  Sinop Üniversitesi Hemşire adayı öğrencileri, şehrin belli yerlerinde kurdukları stantlarda vatandaşların tansiyon, kan şekeri ve nabız ölçümünü yaptı. Yapılan ölçümler sonrası uygulama hakkında bilgi veren Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar SARIBOĞA, “Öğrencilerimizin 3 gün süresince toplam 875 tansiyon ölçümü yapmış olup, bunlardan 259’unun 140/80 mm-Hg’dan yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu bireylerin çoğunluğunu Hipertansiyon hastası olduğunu bilen fakat ilaç kullanımını ihmal eden, ilaç saatini aksatan bireyler oluşturuyordu. Öğrencilerimiz bu bireylere ilaç kullanımında dikkat edilecek hususlar, diyet ve egzersiz konularında hatırlatmalar yaptılar. Hipertansiyonu olduğu halde düzenli ilaç kullanan ve diyetine dikkat eden birçok birey ise normal sınırlarda tansiyonlara sahip olabiliyorlardı. Yüksek tansiyonları olan bireylere gün içerisinde en az bir kez daha kontrol ölçümleri yapıldı. Tansiyon ölçümleri sırasında halkımız hemşire adayı öğrencilerimizle kısaca sohbet ettiler, hemşirelik haftalarını kutladılar.

Bu verilerden yola çıkılarak; hipertansiyonun dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Sinop ilimizde de yaygın olduğu, hipertansiyonu olduğunu bile bilmeyen bireylerin de bulunduğunu, hipertansiyonu olan bireylerin azımsamayacak düzeyde (yaklaşık %30) ilaç kullanımı ve diyetlerini aksattıklarını, ilaç kullanımı, diyet ve egzersiz hususlarında dikkatli olanların normal sınırlarda tansiyonlara sahip olabildiklerini söylemek mümkündür. Son olarak yapılan bu çalışmamızın farkındalık oluşturmak için önemli bir adım olarak değerlendirilip kapsamı genişletilerek benzeri çalışmaların yapılması önerilmektedir.” dedi. 


Sağlık taramasından memnun olduklarını ifade eden vatandaşlar ise hemşire adaylarına teşekkür ettiler.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2014, 16:25
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER