Sinop'ta Turizme Bakış

      Bu makaleyi Mehmet Keskin (öğretim görevlisi)  beyin ” Turizm Sektörü ve Turizmin Ekonomiye Etkisi”  isimli internetteki makalesinden esinlenerek kaleme almış bulunmaktayım.

      Sayın Keskin, Türkiye turizminin turist sayısı olarak yüzde 160 arttığından tesisleşme açısından ise yüzde 65 arttığından bahsetmektedir. Bu artışların ekonomiye ve sosyo-kültürel gelişmelere pozitif etkileri olması ve diğer ülkelerle rekabet avantajı sağlayacağından bahsetmektedir. Turizm faaliyetlerinin Akdeniz ve Ege’ye sıkıştırıldığı, halbuki Sinop’un zengin bitki örtüsü, doğal güzellikleri, yaylaları, uzun kumsalları ve derin tarihi geçmişi ile ciddi turizm potansiyeline sahip olduğu halde turizm pastasından payını alamadığından söz edilmektedir.

      Sayın Keskin, Sinop’un turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için alternatif turizm çeşitlerine yönelmesini de salık vererek, turistik ürün çeşitlendirilmesine yönelik politikalar geliştirilmesini belirtmektedir.                                                                                                                                      Sayın Mehmet Kesin beyefendi son derece doğru genellemeler yapmıştır. Bu kitabi genellemelere dahi bakıldığında Sinop’un çook uzun zamana ihtiyacı olduğu görülmektedir.

      Hocamın bahsettiği yarı butik otellerden Sinop’ta bir miktar vardır ve nerdeyse tamamı satılıktır(off record).

      Bir yerleşim yerinin, örneğin Sinop’un uluslararası alanda turizm merkezi olabilmesi için politikaya gerek kalmaksızın, Sinop turizm merkezi ilan edilecek uygunsuz evler yıkılacak, mevcut evlerin güneş alması sağlanılacak, tarihi eser yapılar restore edilecek, doğal plajlar ve özel plajlar uluslararası standartlara getirilecek, yeni imar uygulaması yapılacak, turizm yatırımı acil denetlenip acilen uygulamaya geçirtilecek, üniter sistemin bürokratik engelleri kaldırılacak, altyapı hizmetleri hariç ruhsat harçları ve su bedeline teşvik getirilecek elektrik ödemelerinin %50sini devlet karşılayacak, SGK primlerinin %50sini yine devlet karşılayacak, 3 veya 5 yıl vergiden muaf tutulacak, mutlaka Sinop Üniversitesi’ne ve merkeze olmak üzere mimarlık fakültesi açılacak, Erfelek Ovası’nın tarım havzasına dönüşmesi için her türlü hibe ödemeler yapılıp organik tarıma dönüştürülecek,               Sinop kıyılarındaki dalma yasaklarının tamamı kaldırılacak, yat limanı mutlaka yapılacak, deniz dolgusu yapılmadan denize paralel geçen Sinop-Çatalzeytin yolu yapılacak, kıyı kenar kanunu Bodrum-Marmaris çizgisine çekilecek ve böylece sosyo-kültürel gelişimi tamamlamış, ekonomik rahatlığa ulaşmış, aydınlanmış veya aydınlanacak insanların yatırım yapmasını önü açılacaktır. Kısaca turizm master planı yapılıp uygulanacaktır. Bunun göstergesi yaz aylarında Bodrum’un yaz aylarında nüfusunun 2,5 milyon olmasıdır.

     Gelişmişlik çizgisinin altında kalmış insanlarla hiçbir yere ulaşılamayacağı cihetiyle konunun ne kadar önemli ve kitabi şeylerle sadece çözümsüzlük üretileceği gözler önündedir.

      Gerze turizmine bakmak aklıma geldiğinde ise sevgili Osman kardeşimin ilçenin batı girişindeki gülen fotoğrafı ile Abdaloğlu Köyü girişindeki ciddi pozdaki billboard fotoğrafı gözümün önüne gelmektedir, hani bu arada fotojenik olmadığını da söyleyemem.

     Ha bu arada eski Geruze Oteli’nin iyi çalıştırılmadığını ve kışın kapatıldığını duydum, 100 otel odası olan Gerze ilçesinde 41 oda kapatılırsa,  %41 kapasite düşecektir. Bir de üstüne üstlük turistik otel misafirhaneye çevrilip geleceği karartılmıştır. Adaletten hakemlik istenilen ve zamanında zararına çalıştırılan 3 yıldızlı otelin kapanması nasıl bir mutluluk kaynağıdır hala anlamakta zorluk çekmekteyim. Sevgili Osman, yılda sadece 47gün açık havanın olduğu (Kaymakamlığın son kitapçığından)  ve ortalama rutubetin %90larda seyrettiği Gerze’de oteli kapatırsanız otel çürür(korozyon oluşur), bu da uzun vadeli inşaat mühendisliği bilgisidir.   Esen kalın.

Hasan Vehbi ERSOY

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bekir Demirci
Bekir Demirci - 11 yıl Önce

insanına sunulan tüm olumsuzluklara rağmen aynı kentin kaderini paylaşmaktan onur duyduğum kardeşim"gelişmişlik çizgisinin altında kalmış insanlarla"tesbitin tüm soruların cevabı niteliğinde,kopya çekmeyi bilgilenmek,taklit etmeyi üretmek olarak algılayan bir toplumla ancak bu kadarı başarılabiliyor.saygılarımla...

denizzz
denizzz - 11 yıl Önce

:)) osman baskanda basbakandan ögrenmis demekk sehir girisine resimini asmışş:)) neden gerek duydu acabaa???

Hüseyin
Hüseyin - 11 yıl Önce

hasan vehbi abi,beşinci paragrafta yazdıkların gerçekleşmedikçe geruze otel gibi birçok işletme çürümeye mahkum kalacaktır.

Cem
Cem - 11 yıl Önce

vehbi abi çok beğenerek okudum bu yazını.fakat anlamadığım şey şudur ki; hem turizm adına yapılan yada yapılmayanı eleştirip hemde termik santral gibi bir zehir makinasına nasıl destek verebiliyorsunuz? çelişik bir durum değil midir?

koşkun fenerı
koşkun fenerı - 11 yıl Önce

gerzemızın en ucundan yanan bır fener vardır yanar soner ve bu fener ozellıgı gemılere yol gosterır kılavuzlık yapar bu fenerın bır ozellıgıde cok eskı vede tarıhı bır fenerdır.ışte bu koşk yıllardır bırde tesıs vardır ve bu tesısın cok guzel nostaljı restaurantı vardır ve bu restaurant yıllarca tarıhı bır mıston ustlenmıştır oda ne sınop ılının chp sı burdan yonetılır burdan karar alınır burda sekıllenır vede sınop merkezıne empoze edılr vede o zamanlar cok guclu bır gerze orgutu vardı sımdı bunları nıcın yazıyorum cunkı o chp koylunu yanında ışcının yanında esnafın yanında emekcının yanında calısanın ışaş beklıyenın yanında. sımdıkı chp kımın yanında soyleyın iş aş emek yada işcının yanındamı. bence degıl tutturmuşlar termık santrale karsıyız kımler karsı bır grup azınlik onlarda malum gerzede karınları tok vede hıcbır zaman ackalma korkusu yasamayanlar onun ıcın bukışıler chp de sahıp cıkamazlar gerzeye de hasan arkadasımım dedıgı gıbı bır ıcenın yada ılın turızım master planı

koşkun fenerı
koşkun fenerı - 11 yıl Önce

turızım olmaz ve detaylı ılerı donuk cok cıddı plan projeler yapılması gerek ama bırde beledıye başkanımız truzım dıyor suan gerzede bu işlerle uğrasan gırısımcılere kucaklamışmı yada onları beledıye ye vergı veren bır emtıa gıbı gormuş onemlı burdakı hassasıyet. cok var yazılacak ama sımdılık bukadar

turizm
turizm - 11 yıl Önce

hasan bey turizmden bahsediyorsunuz kaç senelik bir turizm geçmişine sahipsiniz okadar istatistik konuşmaların falan bizi etkilemisini bekliyorsanız yanılırsınız. sinopun turizm şehri olması için ne yaptınız gördük ve misafirlere nasıl davrandığınızıda zaten bu tarz nedenlerden dolayı işletmeniz battı. bu zamana kadar turizm adına bişey görmedik en azından osman bey adımlarını atıyor festivaller düzenleyip çevre düzenini sağlıyor sorarım size siz neyaptınız birilerini eleştirmeden kendinizi eleştirin derim. ayrıca espiritüel yaklaşımınızda gözümden kaçmadı fotojenik olması için güzel kızlar koysaydı daha hoş olurdu dimi klasik turizm anlayışı saygılar.

hasan vehbi ersoy
hasan vehbi ersoy - 11 yıl Önce

editör kardeşim, turizmci rumuzu gibi okuduğunu anlamayan veya konuya hakimiyet sağlayamayan yorumcuları lütfen kayda alma,konu gerze değil sinop tur,osman bey ilintisi de,yapılanı görüyoruz,betimlemesidir,benim ticaretim bu zavallı hemşerimi ne kadar rahatsız ediyormuş da benim haberim yokmuş,lütfen bu yorumu yayınlayın,zira ilk ikisini yayınlamadınız!!!!!!!!!!