SİYASET VE TİCARET

          Adına demokrasi dediğimiz sistem içinde ve partiler eliyle yürütülerek yönetime talip olma mücadelesinin yapıldığı alana siyaset arenası deniliyor günümüzde.

          Sahneye çıkan partiler devlet çarkının başına geçtiklerinde demokrasinin gereklerini en iyi şekilde yerine getirerek halka hizmette kusur işlemeyeceklerinin sözünü verip, bu sözlerinin karşılığında seçim sandığından çıkarak,  devlet direksiyonunun başına geçip, beş yıllığına kullanma izniyle alınan hizmet aracıyla demokrasi güzergahında yol almaya başlar. İşte tüm bu sürecin hapsine birden siyaset denilmekte, bir başka değişle, halkına hizmet sözünde ikna olan vatandaşların o parti örgütünü göreve getirmesi.

          Ticaret ise: Müteşebbis kişilerin riski göze alarak yaptıkları yatırımlarla bir koyup, üç almak için yola çıkmış bireylerin, yasalar çerçevesinde yürüttükleri işlerin tümü.

          Siyaset ile ticaretin bir ortak noktasından bahsedebiliriz. Siyasette seçmenin ikna edilmesi, ticarette ise, tüketicinin ikna edilmesi gerekmektedir. Siyasette hizmete talip olmak söz konusu iken, ticarette cebe talim olma olayı var…  Bu da siyasette halkın yanında, ticarette kendi yanında duracaksın demek oluyor bence.

          İşte tam bu noktada, demokrasi güzergahında yol alan siyaset erkinin,  amiri ve memuruyla halkının yanında durup, halkın sağlıklı yaşam hakkını tehdit edecek olan ve bir ticaret erbabınca ilçemizin Yaykıl Çakıroğlu mevkiinde kurmayı tasarladığı termik santral yerine, halka ve çevreye zarar vermeyecek olan alternatif bir yatırım faktörü önererek, böylece, hizmet akdini yerine getirdiğinde, siyaset erki kendi yolunda, ticaret erbabı da kendi yolunda devam etmiş olacaklardır.

          Haydin, hizmet aşkına bir kez daha, ………………………………………………………

            

              

                                                                                     Necmettin ÇAKIR


YORUM EKLE
YORUMLAR
faruk şahin
faruk şahin - 12 yıl Önce

gerçekten güzel bir örnekleme yapmışsınız fakat görüşlerinizin doğruluğunu ispat etme adına ticareti(kapitalizm) gibi anlatmışsınız.malum ticarete yapan herkes 1 koyup 3 alamıyor bazen bunun terside oluyor.siyaset ve ticarette esas olan insanların güvenini kazanmaktır ticarette bir müşteriyi ancak bir kez kazıklarsınız bir daha dükkanınıza gelmez kaybedersiniz siyasettede seçmeni bir kere kandırırsınız ikinci şansı bulamazsınız hükümetimiz halkımızdan 3 cü kez yönetim mazbatasını aldıysa eğer bu hükümetimizin vatandaşına karşı vaad ettiği hizmetleri yerine getirdiğinin göstergesidir malum en son seçimde gerzemizde %48.5 sinopumuzda%55 oy alarak bunuda ispatlamıştır gerzemizde termik santralin kurulmasına taraftar değilim fakat sinopumuzda nükleer santral yapılmasına tarafım ve ülkemizin nükleer santrallere ihtiyacı olduguda kaçınılmaz bir gerçektirenerjide dışa bagımlılığın ortadan kaldırılması için bu şarttır.sevgilerimle .faruk şahin