Belediye Başkanlığının Çalışmalarını uygun Buluyormusunuz?

Gerze Belediye Başkanlığına Aday Adayı olan Gümrük Müşaviri Bülent Eryılmaz’a sorduğumuz “Gerze Belediye Başkanlığının çalışma yöntemlerini uygun ve yeterli buluyormusunuz” ‘un cevabı.

Belediye Başkanlığının Çalışmalarını uygun Buluyormusunuz?

Gerze Belediye Başkanlığının çalışma yöntemlerini uygun ve yeterli buluyormusunuz? Yetersiz ve uygun olmayan yönleri varsa, siz Belediye Başkanı olsanız veya olduğunuzda nasıl bir yöntem izlersiniz?

Tüm Gerzeli hemşehrilerimi saygı ile selamlıyorum. Size de kolaylıklar diliyorum. Daha önce yönelttiğiniz sorularda, Gerzemizin ne tür eksiklikler içerdiğine? Bu eksikliklerin giderilmesi için neler yapılması gerektiğine ilişkin sorularınız olmuş, bizde bunlara ilişkin görüşlerimizi açıklamış idik. Tabi bu soru ve cevaplar, yapmayı düşündüğümüz, eksiklik olarak gördüğümüz, hususların sadece bir kısmı idi. Sorulan sorular ile sınırlı bir şekilde. Şimdi de çalışma yöntemine, iş yapış şekline ilişkin bir soru yönelttiğiniz için bunu cevaplandırmaya çalışayım. Karar alma mekanizmalarında katılımcı belediyecilik gereği, tüm Gerze halkının görüş ve önerilerinin, önceliklerinin, alınacağı; buna göre işlerin halledilip, sonuçlarından da, hizmetten de, memnuniyetlerinin ölçülüp, hizmet sürecinin tamamlanacağını ifade etmiş idik. Şimdi sorduğunuz soru, Belediyenin çalışma yöntemi ve himzet önceliklerinin belirlenmesi ile ilgili bir soru olduğunu düşünüyorum.

Çalışma yöntemlerini uygun ve yeterli buluyormuyum? Hayır. Belirlenmiş bir yöntemlerinin olduğunu da düşünmüyorum açıkçası. Şimdi Belediye Başkanlığı, hemşehrilerine hizmet üreten bir mekanizma. Bu mekanizma hangi işleri hangi önceliğe göre yapacak? Buna kim karar verecek? Birçok sorun var çözülmeyi bekleyen. Birçok hizmet var üretilmesi gereken. Bunların hepsine ilişkin süreçleri aynı anda sürdürmek pek mümkün değil. Çünkü hem bütçe buna olanak vermiyor. Malum “Para Yok” lafı son dönemde tüm gelen taleplerde hemşerilere söylenen bir tekerleme olmuş durumda. Ve hem de var olan belediye kadrolarının bu işleri takip edecek sayısal yeterliliği bulunmuyor. Gönüllü belediyeciliği de kullanmadığınıza göre; talepleri, projeleri, bir öncelik sıralamasına koymanız, hangi işin ne zaman yapılması gerektiğini bir takvime bağlamanız, oldukça yerinde olacaktır. Bunun için de planlamayı önemsemeniz, planlamaya göre ilerleme sağlama disiplinine sıkı sıkıya bağlı olmanız şarttır. Malumları olduğu üzere de, iktidarda olan mevcut siyasilerde “planlama” işi pek sevilmez. Niyeyse hemen kurtulunması gereken bir kavram olduğu düşünüldüğünden, iktidara gelir gelmez, işlevsizleştirilen kuruluşlardan birisi de Devlet Planlama Teşkilatı olmuştur. Sevmedikleri, kuruluşun ana amacını oluşturan planlamadan, hazetmemelerinden kaynaklanmaktadır. Neyse çok eleştiriye dalıp, yapmamız gerekenleri ifade etmekten uzaklaşmayalım. Maslow’un insanlar için formüle ettiği “ihtiyaçlar hiyerarşisi” gibi, Gerzemizin de ihtiyaçlarının hiyerarşik, öncelik sıralamasının yapılması lazım. En temel ve öncelikli olan ihtiyacı nedir? Bunların sıralamayla belirlenmesi ve bütün Belediye hizmet üreticisi kadroların bu sıralamaya göre hizmetleri üretmesi gereklidir. Peki hangi ihtiyaçların öncelikli olduğunu kim belirleyecek? Böylece hangi hizmet ilk sıralarda gerçekleştirilip hemşehrilere sunulacak? Pazar yeri mi? Park/Bahçe revizyonu mu? Köşk Caddesi Yolunun tekrar yenilenmesi mi? Arka denizde mahmuz yapımı mı? Kapalı Spor Salonu mu? Hangisi? Hangisi Gerzemizin en temel sorunlarını çözmek noktasında önceliğe sahip olmalıdır? Yapılanların bir kısmının güzel olarak nitelenmesinden bağımsız olarak, ilk ve sonraki yapılacaklar sıralamasında hangileri ard arda sıralanmalıdır? İsabetli bir şekilde yapılıp yapılmadığı bir tarafa, bu sıralamaya ilişkin karar vericiler kimlerdir? Belediye Meclisi? Kent Konseyi? Mahalle ve Kent Komiteleri? Mensup olunan Parti? Başkanın bizzat kendisi? Hangisi?

İşte karar verici mekanizmaları bile tam olarak oluşturmamış, katılımcı demokrasi ve karar alma mekanizmalarında halkı işin içine katmayan modellerin, Gerze Halkının en acil ihtiyaçlarının çözülmesinde başarılı ve isabetli işler yapmaları mümkün değildir. Hani futbolda “gelişine vurmak” diye bir tabir vardır ya. Hizmetler işte aynen bu tabirdeki gibi gelişine, tesadüfen çözülmeye çalışılmaktadır. Karar verici çoğunlukla Belediye Başkanıdır. Belki başka saiklerle işe müdahale eden mensup olunan parti yöneticileri de vardır. Özellikle betonlaşma ve müteahitlik hizmetleri noktalarında. Bu şekildeki seçimlerin de, öncelik sıralamaları açısından yeterli ve iyi bir yol olduğunu söylemek pek mümkün değildir. 

Peki nasıl bir yöntem izlenmelidir? Bir kere Gerze halkının ihtiyaçları ve öncelikleri, seçim döneminde ifade edilen vaatlerden daha detaylı bir şekilde gözden geçirilmeli ve hemşehrilerin genel kabulü ile öncelik sıralaması oluşturulmalıdır. Bunu yaparken bir dizi toplantı yapılması, katılımcılığı sağlayacak, mahalle komiteleri, kent komitesi ve kent konseyinin işlevsel hale getirilmesi kaçınılmazdır. Buralarda da kentimizin önceliklerine karar verilerek ilerlenmeli, dış destek talepleri de bu sırlamaya göre gerçekleştirilmelidir. Şimdi bir anket yapsak, Gerzemizin en önemli 3 sorunu hangisidir diye? Birçok ve farklı cevap gelir. Dolayısıyla hizmet kullanıcılarının, neyi öncelikli olarak istediği temel belirleyici olmalıdır. Yoksa Belediye Başkanı ve etrafındaki kısıtlı birikim ve tecrübeye sahip kadrolarla, bu kadar hizmet üretilebilir. Sonucun yetersiz, öncelik açısından da isabetsiz olması kaçınılmazdır. Üretilmeye çalışılan ve kaynak kullanılanılan birçok projenin de, öncelikli ihtiyaç sıralamasında ilk sıralarda yer almayan türden olması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü planlı bir şekilde katılımcı belediyecilik iş yapış modeli kullanılmadığından. Bu durumda, hem zaman kaybına neden olur ve hem de kaynakların verimli kullanılmasını engeller. Gerze Belediyesinin mevcut iş yapış şekli de böyle görüntü vermektedir. Tüm Gerzeli hemşerilerimin 2,5 yıldır üretilen hizmetlerden hangilerinin? Gerzenin gerçek sorunlarını çözmeye yarayacak, öncelik sıralamasında ilk sıraları alabilecek, hizmetlerden olup olmadığını bir kez düşünmelerini isterim. O zaman 5 yıllık hizmet süresinin yarısında, Gerzenin öncelik sıralamasında ilk sıraları alacak sorunların çözülmediğini, hatta bazı projelerin yeni sorunlar yarattığını veya mevcut sorunları ağırlaştırdığını göreceklerini düşünüyorum. 

İşte önemli olan husus, Gerzemizin öncelikli ihtiyaçlarının belirlenip, çözülmesini sağlayacak, öncelik sıralamasının yapılması, planlaması oldukça önemli olmaktadır. Tekrara düşmemek bakımından daha önce de söylediğimiz gibi, bu sıralamanın hemşerilirimizin temsilinde rol oynacak mahalle komiteleri, kent komiteleri ve kent konseyi gibi yapıların oluşturulup, en geniş katılımlı hemşehrilerle oluşturulması zorunludur.  Bunun için de, “Ben” “Ben” “Ben” yerine “Biz” diyen; bencilliği, şişik egoyu, ben bilirimciliği, kibri reddeden; katılımcı bir belediyeciliğin hayata geçirilmesi, zorunludur. İşte bizim iş yapma yöntemimiz bu olacaktır. Sanırım sorunuzun cevabını karşılayabilmişizdir. Tüm Gerzeli hemşehrilerime saygılar sunar. Sağlık, mutluluk ve huzur temenni eder. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.           

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER