Maviş Anayasayı Değerlendi

AK Parti Sinop Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Nazım Maviş, “Kayıkçının Oğlu, Fırıncının Oğlu, Tornacının Oğluna bir şey olamasın diye Anayasa yapılmış” dedi.

Maviş Anayasayı Değerlendi

AK Parti Sinop Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Nazım Maviş, konuk olarak katıldığı TRT AVAZ’da “1982 Anayasasının ruhu ölmüş iskeleti çökmüş durumda, her şeyiyle yeni bir anayasa yapmalıyız.” dedi.

12 Ocak 2015 Salı akşamı Doç. Dr. Erdinç Yazıcı’nın sunduğu Düşünce Avazı programına konuk olan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, programda yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında düşüncelerini anlattı. “Öyle bir anayasa yapmalıyız ki bir daha darbelere geçit vermemeli.” diyen Nazım Maviş konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

“Anayasaların ruhu vardır. Anayasalar devlet ve toplum arasında mutabakatı sağlarlar ancak Türkiye’de yapılan anayasalar devletlü kesimin kendisini koruması ve devletle halk arasındaki mesafeyi korumak üzere tesis edilmiş. Kayıkçının oğlu, fırıncının oğlu, tornacının oğlu bir şey olamasın diye anayasalar yapılmış. Milletimiz 2007’den bu yana, darbe anayasası ile ilgili her değişiklik talebine destek vermiştir. Bizim anayasanın ruhu ölmüş, iskeleti çökmüş durumda, onun için yeni bir anayasa gerekir, her şeyiyle yeni olmalı. Toplumsal ihtiyaçların karşılanması yeni anayasanın yapımı ile mümkün olacak. Devletin toplumla tam barışması için de yeni bir anayasa şart.”

 

ANAYASA YAPIMINA STK’LAR, ÜNİVERSİTELER ve TOPLUM DAHİL OLMALI

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, yeni anayasa yapım sürecine tüm toplumsal dinamiklerin dahil olması gerekliliğini de vurguladığı konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ruhuyla, metniyle, iskeletiyle her şeyiyle yeni bir anayasanın ihtiyaç olduğu açıktır. Anayasa, sadece siyasi partilerin değil, STK’ların, üniversitelerin, tüm toplumsal dinamiklerin meselesidir. Bu konudaki toplumsal baskı tetiklenmelidir. Yeni bir ruhla anayasa yapmamız için, korkularımızdan kurtulmamız lazım, bunun için de kimlik siyasetinden sıyrılmamız gerekir. Türkiye’deki mevcut siyasi aktörler, toplumsal dinamikleri yakalamak konusunda ve var olan sorunu anlama noktasında doğru yerde durmuyorlar. CHP ve MHP’de yapılacak kongreler yeni anayasa yapım süreci için bir şans üretebilir.”

 

MUHALEFET BAŞKANLIĞA ÖZDE KARŞI DEĞİL

Sinop Milletvekili Nazım Maviş, TRT AVAZ’daki konuşmasında, muhalefetin başkanlık sistemine kişi üzerinden yaklaştığı için sistem tartışması yapamadığını da söyledi.

“Muhalefet partileri, başkanlık meselesini sistem tartışması üzerinden değil Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı üzerinden tartışıyor.” diyen Nazım Maviş ayrıca şunları ifade etti.

“Tayyip Erdoğan düşmanlığı, Anadolu ruhunun merkeze taşınmasını engellemek için yapılıyor. Tayyip Erdoğan bir semboldür; bu sosyolojik tabanı temsil ettiği için kendisine düşmanlık ediliyor. Gelişmiş ülkeleri yakalamamız için etkin bir yönetim sistemi gerekmektedir. Darbelerin ve vesayetin önüne geçmek için sistem değişikliği gerekmektedir. Türkiye’yi düşünenler, başkanlık sistemi tartışmasını Tayyip Erdoğan düşmanlığı üzerinden yapmaktan vazgeçmelidir.”

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2016, 10:18

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER