Başsavcı Açıkladı

Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar, FETÖ/PDY soruşturması hakkında açıklamalarda bulundu

Başsavcı Açıkladı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlar ve sonuçları hakkında bilgi veren Başsavcı Duygu Bayar, “Sinop Cumhuriyet Başsavcılığımızca Sinop il merkezi ve mülhakatlarımız olan Ayancık, Gerze ve Türkeli ilçelerini de kapsayana şekilde doğrudan soruşturma yürüttüğümüz Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs ve Silahlı FETÖ/PDY Terör Örgütüne Üye Olma suçlarına ilişkin olarak; 12 Ağustos 2016 tarihi itibari ile toplamda 290 şüpheli hakkında adli işlem yapılmış olup, bunlardan 117’si tutuklama istemiyle sevk edildikleri mahkemece tutuklanmıştır. 113 kişi hakkında ise mahkeme tarafından adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.

Cumhuriyet Başsavcılığımızca firari olan 29 şüpheli hakkında ise tutuklama istemli yakalama kararı çıkartılmıştır. Halen gözaltında olan şüphelilerimiz mevcuttur” dedi. Bu soruşturmalar kapsamında daha önce açığa alınan 2 hakimin Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğu bilgisini veren Bayar, “11 Ağustos 2016 tarihi itibari ile Gerze ve Türkeli ilçelerimizde görev yapan toplam 2 hakim ve 1 cumhuriyet savcısı hakkında da gözaltı, arama ve el koyma işlemleri yapılmıştır.

Yine bu soruşturmalar kapsamında 1 eski vali, içlerinde 1 albay, 1 yüzbaşının da bulunduğu çeşitli rütbelerde olan toplam 6 askeri personel, 26 polis, 55 öğretim üyesi ve diğer üniversite personeli, 25 cezaevi infaz koruma memuru, 3 adliye personeli, 4 Milli Eğitim Bakanlığı personeli, 13 Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, 15 sağlık personeli, 73 özel okul, yurt, kolej, dershanede görev yapanlar, 18 esnaf, 9 adet diğer kurumlarda görev yapanlar ile emekli vb. haklarında adli soruşturma başlatılmış olup, soruşturmalar halen devam etmektedir” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızın görgü ve bilgilerini paylaşmaları bir vatandaşlık görevidir” Silahlı FETÖ/PDY Terör Örgütü ve Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs suçuna karşı tüm halkla birlikte mücadele edildiğini belirten Başsavcı Duygu Bayar şöyle konuştu: “Bu kapsamda terör örgütü ile bağlantısı olduğu bilinen kişiler ile ilgili bilgisi bulunan vatandaşlarımızın adli makamlara başvurarak görgü ve bilgilerini paylaşmaları aynı zamanda bir vatandaşlık görevidir. Terörle mücadeleye katkı sağlamak isteyen duyarlı vatandaşlarımızdan tanıklık yapmak isteyip de kimliğini gizlemek isteyenler için de kanunlarımızda düzenlemeler bulunmaktadır. Bu kapsamda Tanık Koruma Kanunu ve diğer kanunlar sayesinde gizli tanıklık müessesesinin istenildiği takdirde uygulanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bu örgüt ile geçmişte bağlantısı olan, üyeliği bulunan, fikir, eylem ve açıklamaları ile destek veren ancak pişmanlık duyarak bildiklerini adli merciler ile paylaşmak isteyen vatandaşlarımızın Cumhuriyet Başsavcılığımıza bizzat başvurarak, ‘suç işlemeyi önlemek, mensup olduğu yasa dışı örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olanları ve işlediği suçtan pişmanlık duyanları cezalandırmayarak topluma kazandırmak’ amacını taşıyan 5237 sayılı TCK’nın 221. maddesinde düzenlenen ‘etkin pişmanlık hükümlerinden’ faydalanabileceklerini hatırlatmak isteriz. Soruşturmalarımız delil durumuna göre genişleyerek kesintisiz olarak devam etmektedir. Tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur.”
Kaynak: İHA

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2016, 11:35

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER