Kuzu Ölümleri Katliama Dönüştü

Sinop İl’ i ve ilçelerinde kuzu ölümleri ürkütücü boyutlara ulaştı, üretici mağdur, zarar büyük.

  Birkaç gündür gazetemize ulaşan bilgilerin gerçeklik payını araştırmak üzere rotamızı köylerimize çevirdik. Edindiğimiz bilgilere göre koyunların kuzulama dönemine girdiği şu günlerde Sinop ili ve ilçeleri köylerinde kuzu ölümleri dehşet veren rakamlara ulaşmıştı.

  Sinop Canlı Hayvan Üreticileri Derneğine kayıtlı yaklaşık 850 küçükbaş hayvan üreticisinin “yavru atma” nedeniyle uğradıkları kuzu kayıplarının 3.500-4.000 li rakamlara ulaştığı söyleniyordu. Üstelik buralarda herhangi bir salgın hastalık da baş göstermemişti.

  Başsökü köyünde görüştüğümüz üretici Ali Civelek, “Geçen yıl Aralık ayının yirmi dördünde Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü elemanları köyümüze geldiler, ve koyunları aşılayacaklarını söylediler. Ben koyunlarımın hamile olduğunu söyleyerek aşı yaptırmayacağımı, aşıyı ancak doğumdan sonra yaptırabileceğimi söyledim. Bunun üzerine aşı yaptırmadığım için 332 baş kayıtlı hayvanım olmasına rağmen hakkımda “hayvanı yok” diye zabıt tuttular. Sinop genelinde kişisel çabamla yaptığım araştırmada, aşı yapılan koyunlardan %30 u kuzularını doğumda kaybettiler. Bu da Sinop vilayeti için 3.500-4.000’ lik bir rakamdır. Komşu köydeki Mehmet Özer’ in doğum yapan 20 koyunundan olan 14 kuzusu doğumdan hemen sonra öldü. Benim ise bir tek kaybım yok. Bunun nedeni hayvanlara hamilelikte gözden yapılan aşıdır. Elimde raporum var isteyene ibraz edebilirim” dedi.

Adı geçenin verdiği bilgilerin doğruluğunun araştırılması için Kızılcalı köyündeki Mehmet Özer’ i bulduk kendisi mikrofonumuza” 20 hayvandan 14 ünün kuzusu canlı doğar doğmaz öldü. Daha önce bu rakam en fazla 1-2 olurdu. Ben bugüne kadar böyle bir şey yaşamadım. Aşı olmadan evvel böyle bir olayla karşılaşmadım. Doğan kuzularda son derece güçsüz ve gelişemiyorlar, daha önce böyle olmuyordu. Ben bu sürüyü borçla bir araya getirdim. Bunları ancak zararına satabilirim, çok mağdurum. Devletin bizim durumumuzda olanlara yardım edeceğini duyduk ama hala ses soluk yok” dedi.
Reportajların Videosu:

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2013, 11:34
YORUM EKLE
YORUMLAR
ismail ersoy
ismail ersoy - 11 yıl Önce

ey köylüm sorumluların duyması için sesin yeterli gelmez.sen en iyisi git yanlarına derdini anlat belki çay ısmarlarlar.ama bir gerçekte varki kayıtlı sisteme dahil olup sigorta yaptırmanız gerekmezmi

isimsiz...
isimsiz... - 11 yıl Önce

ben size o aşının adını sorabilir öğrenebilirim isterseniz ..

isimsiz
isimsiz - 11 yıl Önce

sorumlular ne yapıyor,yoksa oturup çay içip ahkammı kesiyor

banner381
SIRADAKİ HABER