Allahuekber Dağ'larından Döndüler

102. Kars Sarıkamış şehitlerini anma ve Allahuekber Dağı Zirve tırmanış etkinliğine katılan ve Gerze'yi temsil eden dağcı sporcular Birol SAZAK, Kadir DEMİR, Fatih SOLMAZ ve Sinop Ormanspor Dağcılık Grubu adına sporcu Atıf EROĞLU zorlu etkinlikten döndüler.

HABERİN GALERİSİ
Sarıkamış 2016

Sarıkamış 2016

Türkiye Dağcılık Federasyonunun (TDF) düzenlediği 23-25 Aralık 2016 yılı 102. Kars Sarıkamış şehitlerini anma ve Allahuekber Dağı Zirve tırmanış etkinliğine katılan Gerze'nin gururu Yeşil Gerze Dağcılık Doğa ve Gençlik kulübü (2013-GERDAK) üyesi sporcular çok zorlu şartlarda başarılı bir şekilde tırmanışı tamamladılar.

Bundan 102 yıl önce Sarıkamış Allahuekber Dağlarında soğuktan donarak ölen 90 bin aziz şehidimizin anısına yapılan etkinlikle ilgili konuşan Yeşil Gerze Dağcılık Doğa ve Gençlik kulübü (2013-GERDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Birol SAZAK duygularını anlattı;

Sazak, “Kulüp olarak Gerze'mizin Sinop’umuzun bayrağını Türkiye genelinde yapılan Ulusal etkinliklerde temsil etmeye dalgalandırmaya devam ediyoruz. Gerze'mizi bu anlamlı acı ve duygusal günde temsil ederek, aziz şehitlerimizi anıp ruhlarına dualar ederek andık. O kadar yoğun duygular yaşadım ki anlatamam. Kars Sarıkamış’a yolculuğumuz Gerze'den 22.12.2016 sabah 04:00 da başladı.  23.12.2016 da Kars Sarıkamış’a saat 17:00 gibi gelerek gençlik sporun tahsis ettiği ilköğretim okulunun salonuna yerleşerek geceyi burada geçirdik. Sabah saat 10 00 da tüm Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yaklaşık 200 kişilik dağcılık kulüpleri skorcuları ile şehitler anıtında yapılan törenden sonra Sarıgün köyüne ulaşıp çadır kampımızı kurduk. Geceyi dondurucu soğukta -28 derecede çadırlarımızda geçirdik. 24.12.2016 Sabah 07 00 da hazırlanarak yüklü çantalarımızla birlikte 10 km. lik bir tırmanışla çok zor bir yürüyüşle kar, tipi ve soğukla mücadele ederek çadır kamp alanımıza 2.800 m ye ulaştık, hemen çadırlarımızı kurduk. Gece bizi bekliyordu, soğuk tipi çadırlarımızı örtmüştü. Gece -35 derece soğuk, gözlerde uyku yok, geçmişe döndük şehitlerimizi düşündük gözlerimiz doldu duygulandık. Dinlenmemiz gerekiyordu yarın sabah çok daha zor olacaktı. 25.12.2016 sabah 07 30 da tüm ekip dağcılar 3.150 m. lik zirve tırmanışına başladık. Hava çok zorlu şarlar da idi. Soğuk tipi kar yağışı devamında tırmanışla birlikte zirveye ulaştık. Zirvede müthiş tipi -40 derece dondurucu soğukta saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından dualarımızı okuduk. Tekrar şehitlerimizin o dönemde ne zorluklar çektiğini, acı sonla yüz yüze gelmelerini düşünerek anlamaya çalıştık, gözlerimiz doldu duygulanıp ağladık. Dağcılık federasyonu Başkanımız Sayın Ersan BAŞAR günün anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından inişe geçtik. Dönüş esnasında tüm sularımız donduğu için içemedik, çok susadığımız için kar yiyerek susuzluğumuzu giderdik ve nihayet çadır kamp alanına geldik.  Çadırlarımız toplanıp tam yükle inişimize devam ederek Sarıgün köyüne geldik ve günün anlamına özel katılım sertifikalarımızı aldık. Tüm dağcı dostlarımızla başka anlamlı etkinliklerde buluşmak üzere vedalaşıp dönüşe geçtik.” dedi.

Fotoğraflar İçin Tıklayın

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2016, 12:14

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER