Teşekkürler Başkan!

Değerli Gerze Gündem Okurlarım:

8-Mart-2020 tarihli köşe yazımda, ilçemiz Gerze de cadde, sokak ve yaya kaldırımlarımız, belediyemiz tarafında yenileniyor diye bir yazı kaleme almıştım.

O günlerde başlamış ve devam eden çalışmaları gözlemlemiş, başarılı bulmuş ve alkışlamıştım. Daha sonraki günlerde, Belediyemiz ilçemizde cadde, sokak ve yaya kaldırımları  çalışmalarını Corono Virüslü ortamlarda da ilçemizde devam ettirmiş olduğunu duydum. Ayrıca kendi yaşadığım sokakta da yapılan çalışmaları bizzat izledim,takip ettim ve çalışmaları gözlerimle de görme imkanına sahip oldum.

Öncelikle ter döken emekçi kardeşlerimizi kutlarım. Bu sokaklar için projeyi düzenleyen teknik ekibe ve projeyi uygulamaya onay veren  Belediye Başkanı Sayın Cevat Şensoy'u kutlarım...

Daha önce yapılan çalışmalarda iki tarafa yapılan yaya yolunun, tek tarafa yerleştirilişi, bu uzun, dar ve de çok işlek bu sokağı daha kullanışlı hale getirmiş oluyorlar! İnsanlarımız sokağı kullandıkça bu doğru planlamanın farkında mutlaka olacaklardır.

Belki sadece bu  sokaklar için eleştiriler de olur olmaz bahaneler ileri sürülerek yapılacaktır! Öncelikle bu sokakta yaşayanlar eleştiri yapacaklarsa, önceki yıllarda bu sokakta yapılanlarla günümüzde yapılanları karşılaştırsınlar! Bu yeniliğin  farkını, düzenini, estetiğini ve rahatlığını daha iyi anlayacaklardır!

Bu sokağın giriş istikametinde seyreden araçlar, bu sokağın sağında yani yaya kaldırımı olmayan yerde park etmeleri daha rahat olacak ve akan trafiği aksatmayacaktır!

Belki, Gerze de yaşayan bir çok insanımız bu sokağın işlek bir sokak olduğunu bilmeyebilir! İşlek olmasının nedeni "Aile Sağlık Merkezine"  araçla gitmek isteyenler en çok bu sokağı kullanıyorlar! Yaya gidenlerde daha çok bu sokağı kullanmakta olduklarını görüyorum!

30 yıla yakın bu sokakta oturmaktayım. Tespitlerim doğrudur. Çok işlek bir sokaktır! Bu sokak ve alt tarafımızdaki sokak, Gerze'nin en uzun iki dar sokağıdır.

Rahmetli Belediye Başkanı Recai Kuruoğlu döneminde bu sokaklar tek yönlü hale getirilip, levha ile sürücüler uyarılmak istenmiştir! Bilhassa Ihlamur sokak- tan "Aile Sağlık Merkezi" istikametine gidiş tek yönlüdür! Aynı yoldan geri dönüşte Has Fırın istikametin de seyretme olmayacaktır! Yani sokak tek yönlü olduğu için levhada konulduğuna göre, sürücülerin yasaklara uyması gerekir!

Ama ne yazık ki, birçok sürücümüz bu konulan levhaya, ya dikkat etmiyor, ya da umursamadan, önemsemeden ters istikamette bu yola girerek, çıkıp gidiyor! Buraya Trafik Zabıtası konamayacağına göre, sürücüler sürekli kural ihlalini bilerek yapacaklar diye düşünüyorum!

Hiç arzu etmediğimiz halde bir sürücü ters istikametten bu sokağa girdiğinde bir kazaya karışırsa; yani çocuğa, yaşlıya çarparsa ne yapacak acaba? İşin kötüsü bu kaza birde ölümlü olursa sürücü bunun altından nasıl kalkacak! Ve alacağı trafik cezası; ayrıca ömür boyu çekeceği vicdan azabını da unutmayıp, olası bu tür  olayları daha hiç yaşamadan, sürücüler bu olumsuzluğu da düşünebilir olmalı!

Önerim: İlçe Trafik Komisyonu  bu tür sokaklara çözüm bulabilir diye düşünüyorum...Ihlamur sokak, tek yönlü sokaktır.. Bu tür sokaklarda,   "MOBESA" kameraları girişteki sokak başına konularak, ters istikametten gelen araçları tespit ederek gereken kurallara uymayan sürücülere cezai işlem, araç plakasına göre uygulanarak  kesilen ceza sürücüye tebliğ edilmiş olur!

Böylece insanlarımız ilçemizde trafik kurallarına giderek daha çok dikkat ve uygun hareket etmek zorunda olacaklardır! Ayrıca bu sokaklara girdiklerinde  kurallara uyma konusunda  bir birlerini de mutlaka uyaracaklardır!

Trafikte kural tanımayan sürücülerde böylece, toplumsal yaşamda önce bir- birlerine saygılı olmaya ve trafik kurallarına uymaya alıştırılmış olurlar!  Umarım her sürücü ilçemizde bu uygulamaya ayak uydurur inancındayım!

Sonuç olarak, İlçe Trafik Komisyonunda bence daha çok söz sahibi olan Belediyemize çok büyük görev ve sorumluluk düştüğüne inanıyorum! Umarım yanılmıyorum! Yol çalışmaları bayram sonu devam edeceğine göre:

 Belediye  Başkanı Sayın Cevat Şensoy,  Ramazan Bayramı'ndan sonra bu yeniden yapılan sokakların eksik kalan yaya kaldırımlarının, belediyemiz çalışanları tarafından yapılacağını, kilit taşları döşeyen ustalardan  duymuş  oluyorum. Umarım duyduklarım gerçekten doğrudur!Bundan sonra alın teri dökecek olan yetenekli belediyemiz çalışanları, emekçi kardeşlerimizin birlikte yapacakları çalışmalarda  başarılı olmalarını dilerim.

Covit-19'lu yaşam şartlarında ilçemizde cadde ve sokakları gezme, görme ve yorum yaparak yazma imkanım olmadı! Bu çalışmalar konusunda ilçemiz sanal basınının yayınlarında da yapılan çalışmalarla ilgili haber ve yorumları yeterince göremedim! Sadece yaşadığım sokakta  yapılan yol çalışmalarını görme ve yorum yapabilme olanağım oldu!

İşte bu nedenle Belediye Başkanı Sayın Cevat Şensoy'a, çalışma arkadaşlarına ve belediyemizin emekçi kesimine saygılarımı, sevgilerimi ve şükranlarımı sunar; dayanışma içinde oldukları sürece çok daha başarılı olacakları işlere birlikte imza atacaklarına inanıyorum...

Sevgiyle ve sağlıcakla kalınız. 26-Mayıs-2020

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Hocam topu taça attınız. “Tarihi” Köşk Caddesi Projesi, “Tarihi” Zeytinlik Parkı Projesi. İnceleyin, belediye internet sitesinde var proje görsel ve açıklamaları. Projelerin Gerze tarihi ile ne ilişkisi var? İskele caddesine mandalina dikerek tersten tarihe geçmeye mi çalışıyor meslektaşınız? Ziraat mühendisimiz var da peki onu dinleyen var mı? gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Hocam, bunların başına neden “Tarihi” sıfatı koyulduğunu en az benim kadar siz de biliyorsunuz. Gerze turizm gelişim bölgesi olduğu için Bakanlıktan projeye ödenek çıkartmanın bir yoludur. Buna da eyvAllah. Ama bu kadar mı kent ruhuna ve tarihine aykırı iş yapılır. Ortada teşekkür hakedecek bir durum yok henüz! Bu arada hatırlayın geçelerde başımıza gelen sel felaketini. Bunu da başımıza gelmeden önce siz yadınız köşenizde. Ne oldu geçen sürede? Cumhuriyet ve Çarşı Mahallesi yağmur suyu tahliye drenajları projelendi mi? Gürleyik deresinin emanet duran istinat duvarları projelendi mi? Bilim adamları söylüyor yine bir kaç sene daha böyle anormal yağışlar olacağını. Duyan var mı? Sahi, Yaşlılar Yaşam Evi ne oldu? Emekli öğretmen imtiyazı ile bunların üzeri örtülemez. gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Hocam gerçekten yorumlarımı görmediniz mi? Bir kısmını bilmediğim nedenlerle yayına alınmadığı için ben de göremiyorum! Ben asıl size şaşıyorum bu yapılanları nasıl destekliyorsunuz? Zannedersem Gerze’de yılların müesses nizamı olan “Emekli Öğretmen” dayanışması burada da iyi işliyor. Helal olsun! Ben size buradan bir kaç parça yayın yapayım size o zaman. gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Başkan Bey, bunların hepsi güzel ve heyecan verici projeler. Ancak, şehir planlamasında vizyon ve önceliklendirme çok önemlidir. Hem köşk caddesi hem de iskele caddesi kentsel dönüşümünü henüz tamamlamadı. Bu çok maliyetli ve prestijli projeleri yaptığın yerlere durmadan eskavatör, hafriyat kamyonu ve beton mikseri sokmuyor olman lazım. Şimdi sen bu caddelerde, bu projeler sonrasında yıkım ve yapı ruhsatı verecek misin, vermeyecek misin onu söyle? Vereceksen hiç başlama bu yatırımlara. Başka konularda var söylenecek ama şimdilik alfabenin ilk harfinden başlayalım. gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Başkan Bey, bir de vizyon demiştik değil mi? Her şehir tarihi kökleri ile bir kimlik bulur. Osman Başkanın zamanında bir lalelendirme sevdası vardı hep eleştirdiğim, şimdi de sen bir mandalina ve erguvan sevdasına düşmüşsün. Başkan Bey, Cittaslow sadece yavaş şehir demek değildir, aynı zamanda şehirde var olan ruhu korumak ve beslemektir. “Kent Ruhu: Her kentin geçmişinden gelen, kentin tarihi, yerel özellikleri gibi unsurlarından oluşan bir ruhu vardır. Kent ruhu bir anda oluşturabilecek bir şey değildir ancak yanlış politikalar sonucu bu ruhunu kaybetmesi oldukça kolaydır. O topraklarda yaşayan uygarlıkların, üretilen ürünlerin, söylenen şarkıların, yazılan şiirlerin, dostlukların, yaşananların birikimi olan bu ruh bir kenti diğerlerinden ayırır. Cittaslow, kent ruhunun korunarak kalkınmasıdır. (Kaynak: https://cittaslowturkiye.org/ )” Cittaslow resmi kurumsal sitesinden aldığım bu bilgideki şu cümle çok çarpıcı değil mi? “Kent ruhu bir anda oluşturabilecek bir şey değildir ancak yanlış politikalar sonucu bu ruhunu kaybetmesi oldukça kolaydır.” Lale, mandalina, erguvan ile ne bir İstanbul ya da İzmir olabilirsin ne de Gerze kalabilirsin. Ancak, kişiliksizleştirerek kent ruhunu yok edersin. Ne mi yapacağız Başkan Bey? Aslımızdan yeniden doğacağız. Her yanı zeytin, ıhlamur, kestane, selvi ağaçları; nergis, zambak, hanımeli çiçekleri ile süsleyeceğiz; şehirde saka, isketi kuşlarının sesini yeniden hatırlayacağız. Nergisli Yalı, Ihlamur, Selvi caddelerinin isimleri kaç yıllıktır Başkan Bey, kütüklerini bir açtır istersen? Bunlar hiç zor şeyler değil,............................. Başkan Bey düşündüm de, ben senin yerinde olsam bana danışmanlık teklif ederdim :) Etmesen bile inşAllah yazdıklarımdan istifade ediyorsundur. gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Burada yayına alınmayan son gönderdiğim bir yorumum vardı. Sataşma yok, temiz. Benim içimde kanayan bir yara halini almıştır bu “çakma tarihi” proje meselesi. Asıl bu olanları tarihe not düşmek icap eder Sayın Editör. gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Başkan Bey, iskele caddesine mandalina ağaçları dikecekmişsin. Sen hiç mandalina ağacı gördün mü? Görmediysen tarif edeyim; geniş gövdeli, sık yapraklı, dört mevsim geniş yapraklarını dökmez ve iyi gölge yapar. Yani diyeceğim, o caddeye kesinlikle uygun değildir. Oradaki evler yol seviyesindedir. Evlerinin önüne araba bile çekerken ışığımı ve görüşümü kesiyor diye şikayet eden insanlar yaşıyor orada. Bu işi yapmadan önce mahalle halkına bir sor istersen. Diğer yandan, orası yukarıdan aşağıya doğru nereden baksan 100 araçlık sağlı sollu araç parkı sağlıyor. Otopark ücretlerini de düşürdün. İkame, 100 araçlık otopark yerini nasıl çözeceksin? gka

Göbeğini Kaşıyan Adam!
Göbeğini Kaşıyan Adam! - 4 yıl Önce

Başkan Bey, önceliklendirme demiştik, vizyon demiştik, son olarak da öngörü diyelim. Elimizdeki verilerden hareketle Tarihi Köşk Projesi ve İskele Caddesi Mandalina Projesi’nin sonu ne olacak diye bir öngörü ortaya atacak olursak; otopark sorunu nedeniyle tartışmalar, cuma pazarı günlerinde araç trafiği nedeniyle kaos, inşaat yıkım ve yapım işleri nedeniyle oluşacak tahribat ile projenin faydalı ömrünün kısalması, daracık araç ve bisiklet yolunda kazalar, projenin kendisi ile çevresi arasındaki doku uyuşmazlığının sebep olacağı kontrast sorunu (Bu projeye her iki taraftaki binaların cadde duvarları da dahil edilerek, yıkılıp yeniden yapılarak proje ile senkron edilmelidir.) vs başka şeylerde var ama bu kadarı yeterli. Yani son olarak diyeceğim şu ki; vizyon, önceliklendirme ve öngörü ile daha iyisi yapılabilirdi. Başkan Bey, 4 sene sonra geriye dönüp yazdıklarıma tekrar bakarsınız. gka