Turizm Tesisleri Yönetmeliği Kıyı Talanını Hızlandırır!

Değerli Gündem Gazetesi Okurlarım; Şehir Plancıları Odası ( ŞPO ), Temmuz ayında yürürlüğe giren " Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği " ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada kıyı alanlarındaki kamu yararı ilkesinin " Daha Fazla İnşaat- Daha Fazla Kar " hırsıyla yok edildiği belirtildi!

Resmi Gazete'de 6- Temmuz 2019 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren " Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği " ile ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası; yönetmelikle neoliberal yıkımın önünün daha da açıldığını ve kıyı alanlarının büyük sermaye gruplarının kullanımına tahsis edilmek istendiği vurgulandı. Yönetmelikle; orman vasıflı alanların tahribatının artacağını belirten ŞPO, düzenlemenin Anayasa ve Kıyı Kanunu'na da aykırı olduğunu açıkladılar.

Amaç Kıyıyı Şirketlere Vermek:

Şehir plancıları, yönetmelikteki amacın " Plan,Fen,Sağlık ve Sürdürülebilir Çevre Şartlarına Uygunluk" sağlamak olduğu söylense de düzenlemenin asıl amacının Kıyı Kanunu'nda yer alan yapılaşma kısıtlamalarının ortadan kaldırılması olduğunu ifade ediyorlar!

Açıklamada, Kıyı Kanunu'nda yapılaşmanın yasaklı olduğu sahil şeridinin, birinci bölümdeki orman vasıflı alanların " Turizm Tesis Alanı " olarak gösterileceği ve bu alanların emsal hesaplarına katılacağını belirtiyorlar.

Sahil şeridinin ikinci bölümünde ise yapılanma hakkının sahil şeridi dışında kullanılacağını belirten Şehir Plancıları koruma altında olan doğal alanların ve kıyıların yapılaşmasına, tahribatına, özel kullanıma ve tahsisine hız verildiğini, yapılaşma yoğunluğu artışının önünün açıldığını söylüyorlar!

Kuralsız Yapılaşmanın Önü Açılıyor:

Yönetmeliğin; 4-5 yıldızlı tesisler için kapasiteyi ve yapılaşma yoğunluğunu artırmayı hedeflediğini belirten ( ŞPO ) " Bina cephe uzunluğu ve derinliği " ile ilgili yapılaşma sınırlarının ortadan kaldırılmasının yatayda ölçeksiz büyümenin önünü açacağını vurgulamaktadırlar!

KIYILAR HALKINDIR!

ŞPO,kıyı ve orman alanlarının halkın olduğunu belirterek kamusal alanlarda, kamu yararını gözeterek, her zaman doğal, tarihi ve kültürel çevrenin tahribatına karşı duracaklarını ve bu konuda atılan politik ve hukuki adımlarla mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulamaktalar!"

Bu çok önemli konuda okurlarımı azda olsa bilgilendirmek istedim.

NOT:

" İlçemizde " Kıyı Kanunu'na" göre şikayet üzerine inşaatı durdurulan, hatta yıkım kararı verildiği söylenen " Öğretmenevi" inşaatının durumu ne olacak?

"6-Temmuz-2019 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan Turizm Tesisleri Uygulama Yönetmeliği ile bu haliyle bina ilişkilendirilebilir mi?"

Günümüzde bu bina görüntü kirliliği yaratmaktadır! Acaba yıkım kararından vaz geçilip, bu haliyle bina kullanılabilir hale getirilebilir mi? Olumlu bir sonuca varabilmek için yetkili mercilerin önce karar vermeleri, sonrasında da para bularak, o binanın ilçemize kazandırılıp başta öğretmenlerimize, Gerze halkına ve ilçemize dışarıdan gelecek misafirlerimize hizmet vermesini arzu etmek önemli bir beklentimdir!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE