Vergi Artacak Asgari Ücret Düşecek!

“Çalışanların Maaşları Üzerinden Yapılacak Gelir Vergisi Kesintisi”

193 sayılı gelir vergisi kanunun 103.maddesinde her yıl güncellenen gelir vergisi tarifesine göre yapılıyor. Gelir vergisi kesintisi yapılacak gelir tutarı ise, çalışılan aya ait brüt ücret üzerinden yüzde on beş SGK işveren payı düşüldükten sonraki tutar oluyor. Bu tutar, her ay için belirlenen tutara ilave edilerek artıyor. O ay içinde bin beş yüz lira brüt ücret elde etmişseniz, bunun yüzde on beşlik kısmı yani iki yüz yirmi beş lirası SGK işveren payı olarak düşülüyor, kalan bin iki yüz yetmiş beş liralık kısmı ise, o ayki gelir verginizin hesaplanacağı tutar oluyor. Her ay için hesaplanan verginizin hesaplanacağı tutar, on iki bin liraya ulaşıncaya kadar yüzde on beş oranında gelir vergisine tabi tutuluyor. Verginizin hesaplanacağı tutar, on iki bin lirayı aştığında yüzde yirmi oranında gelir vergisine tabi oluyor. Kısaca, çalışanın ücret geliri arttıkça tabi olacağı vergi oranı ve vergi de artıyor. Bu oran, %15’den başlayıp %35’lere kadar yükselebiliyor.

 

 “Asgari Ücretlinin Maaşı Aralık Ayında Düşecek”

Yüksek maaşa yüksek vergi oranı ve yüksek vergi olduğu için, asgari ücretle çalışanların vergilerinin hesaplanacağı tutar, Aralık döneminde on iki bin lirayı aşacağından, yüzde yirmi oranında gelir vergisine tabi olacak. Bu da asgari ücretlinin Aralık ayı net maaşına yansıyacak ve asgari ücretli çalışan, Kasım ayına göre, Aralık ayında 30 TL. daha düşük maaş alacak.

 

 “Mesai Ücreti Alan Asgari Ücretlinin Maaşı Ekim Ayından İtibaren Düşecek"

 Asgari ücretle çalışan her ay için ortalama yüz elli lira mesai ücreti alırsa, verginin hesaplanacağı tutar Eylül ayında on iki bin liralık sınırı aşacak ve ücreti yüzde yirmi oranında gelir vergisine tabi olacak. Bu da asgari ücretlinin Ekim, Kasım ve Aralık ayı maaşlarına yansıyacak. Asgari ücretli çalışan, daha önce hiç mesai ücreti almamış asgari ücretliye göre, Ekim döneminde on üç lira, Kasım döneminde kırk dokuz lira, Aralık döneminde kırk dokuz lira daha düşük maaş alacak.

Çözüm mü?

“ Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmalı”

193 sayılı gelir vergisi kanunun 103.maddesinde değişiklik yapılarak, asgari ücret üzerinden alınacak vergi oranı yüzde on beş olarak sabitlenmeli veya sıfırlanmalı, asgari ücretliye, yapılabiliyorsa daha fazlası, yapılamıyorsa en az çerez parası kadar katkı yapılmalı.

 

Saygılarımla

Cumhur ÇETİN

 Serbest Muhasebeci   Mali Müşavir

 

YORUM EKLE