Yangın Doğal Afet Değildir!

Yarın 13 ŞUBAT 2019,Şirin ve yeşil Gerze'nin yangın felaketini yaşayışından günümüze tam 63 yıl geçmiş oluyor. Yani bundan 63 yıl önce 13- Şubat-1956 yılında bu felaketi yaşamıştık.

Günümüzde bu büyük felaketi yaşayanlar giderek azalmaktadır. O günleri yaşayanlar da kayboldukça sanırım bu büyük yangın felaketi unutulacaktır. Unutulma belirtileri her geçen yıl artmaktadır.

Yıllar yılı zaman zaman kesintiye uğrayan anma günleri ile bu günü yaşatamazsınız! Bu günü kalıcı ve unutulması mümkün olmayan bir çözüm yolu henüz bulunmamıştır.

Deprem,sel ve yangın ülkemizde birçok yerde sıkça yaşanmaktadır. Deprem,doğal bir afettir.İnsanlarımızı ve canlı varlıklarımızı deprem değil binalar öldürmekte. Bu olumsuzlukları anlatmakla bitirmem şuan mümkün değil!

Sel,insanların dere yataklarını imara açarak konutların yapılmasına izin verenler sorumludur. Köprüler çok dayanıklı yapılmaktadır.Sele karşı koyabilecek istinat duvarları yetersiz ve dayanıksız gelişi güzel yapılmaktadır.

Yangın ise, insanlarımızın çok dikkatsiz,gelişigüzel ve vurdum duymaz davranışlarından daha çok kaynaklanarak yaşanır!

13 Şubat yangını Gerze de  Gerze yaşantısına ayak uyduramayan bir memur ailesinin evinden başlamıştır. Gerçek Gerzeli ruzgarlı havalarda kesinlikle ateş yakmazdı. Yani ocak,soba,ve mangal gibi. Rüzgarlı havalarda belediye zabıtaları,mahalle mahalle ve sokak sokak dolaşırlar hane halkını ateş yakmaması için uyarırlardı.

13 Şubat yangını öyle bir yerden çıktı ki, yani Bülbül çay bahçesi yani bu günkü Bodrum kafe karşı sırasındaki, bir evden yani lodos rüzgarına karşı açık olan konuttan kimine göre mangaldan,aslında sobadan çıkmıştır. Bu böyle biline. Sonuç. Gerze kül olmuştur!

Günümüz Gerzelileri, yangın öncesi bu ilçenin; sosyal,ekonomik ve kültürel yapısını hiç bilmediklerinden olaylara bakışı ve değerlendirişleri çok yüzeysel ve de acemicedir. Anlamak ve bilmekte istemezler!

Son örneğini Gerze balıkçı barınağında ki balıkçılara ait depoların yanışında yaşadık! Sorun ne olabilir ki? Bence o depolar balıkçılar için yapılmış.Hemen hiç birinin sigortaları yok! Depolara yerleştirilen ağlar, diğer balıkçı takımları olan şamandıralar,bidonlar,benzin yada mazot bidonları gelişigüzel yerleştirilmiş olduğu çok açıkça görülüyor!

Bu binaların içindekiler milli bir servet. Depolar yokken,balıkçılar bu aparatlarını iskele ve rıhtımlar üzerinde gelişi güzel yerleştiriyorlardı. Bu konuda çok haber yaptım. Çok köşe yazısı yazdım. İlgi gösteren olmadı.Ağlarınız güneşte kavrulur dedim. Birileri sıgara izmariti söndürmeden atar ağlarınız tutuşur yanar dedim duymadınız! Ayrıca çirkin ve kokan bir yer haline o yerleri getirdiniz!

Bir kısım balıkçı esnafı ağlarını ve takımlarını depo bulup sezona kadar muhafaza ettiler. Kusura bakmayın balıkçı arkadaşlar,çok çapa çulcusunuz! Çok düzensizsiniz! Temizliğe hiç dikkat etmiyorsunuz!

Çağın yeniliklerinden faydalanmakta olduğunuzu biliyorum. Kullanımda bu araçları bir zaafınız mutlaka vardır. Adam sende boş ver ne olacak sanki gibi keyfi davranışlar gösterenleriniz vardır! Böyle kişileri hepiniz bilirsiniz; bu kişilere vurdum duymaz adı verirsiniz!

Yangın neden çıktı? İlk akla gelen elektrik kontağı,kısa devre! Nasıl olabilir? Elektrik tesisatında hatlı bir durum mu var?Fareler varda kabloları kemirip onlar mı sebep oldu? Elektrik yada katalatik sobalar mı kullanıyorsunuz? Elektrikle çalışan ketıl mı kullanarak çay demliyorsunuz? Cep telefonlarınızın bataryaları zaman aşımına uğramış mı? Şarz aletlerinizi pirizde mi bırakıyorsunuz? Daha başka elektirikle kullandığınız aparatlarınız var mı?Cep telefonlarınız eski mi?

Depoları yanan arkadaşların hemen hiç biri 13 Şubat Yangın felaketini yaşadıklarını sanmıyorum.Yakınları yaşamış olabilir.Onlardan duymuşlarsa, sadece yüzeysel bilgileri masal gibi dinlemiş olabilirler.Bu büyük yangını yaşamış olanlar rüzgar estiği akşamlarda hemen hiç biri doğru dürüs uyuyamazlar. Ben onlarda biriyim! O korkunç yangını yaşadığımda 14 yaşında orta okul öğrencisiydim.

Bence 13 Şubat Gerze ilçesi için bir MİLAT 'dır. Neden? 13 ŞUBAT ÖNCESİ,Gerze'nin sosyal,kültürel,ekonomik ve insan profili yapısıyla; 13  Şubat sonrası yine bu ilçenin, sosyal,kültürel,ekonomik ve insan profili  yapısı arasında dağlar kadar fark vardır!

Gerze göç almıştır. Almaya da devam edecektir.Çok miktarda konutlar yapılmış ve satın alınmıştır. Yapım hala devam etmektedir.Ne yazık ki, Konut olabildince çok,o alanlarda nedense ağaç hiç yok! Park yerleri,kaldırımlar ve yollar olmuş! Apartmanlar da sığınaklar göstermelik yapılmış, daha sonra o sığınaklar konuta çevrilerek vatandaşa satılmış!

İlçemize doğal gaz getirilmiş,konutlara verimeye başlanmış; bakalım bundan sonra nasıl sorunlar yaşayacağız henüz meçhul! Yangın bu konutlarda olabilir mi? Bal gibi olur! Hemen her ev petrol ürünleriyle yapılmış eşyalarla doludur! Evlerin dışı sıkıştırılmış cam yünü yerine petrol ürünü olan plakalarla kaplanarak sözde mantolanmış her an dökülmeye ve yanmaya elverişli hele getirilmiş!

Doğal gaz kaçakları ile evlerde zehirlenmeye de hazırlıklı olmak gerekir diye düşünüyorum! Bundan böyle 13 Şubat 1956 yangın da yaşananları, yangın zedelere yapılan yardımları,beş tip evlerin dağıtımını, günümüzde bu beş tip eve ortak proje yapamadığımız için bu evlerin gelişi güzel yapılandığını,son olarakta bu evlerin yıkılarak birkaç tanesini birleştirip apartmanlara dönüştürülüp,havalandırma koridorlarının kapatılarak o alanlarda yaşayan halkın astım ve nefes darlığı hastalıklarına davetiye çıkardıklarını hiç unutmayacağım!

13 ŞUBAT 1956 TARİHİ ŞİRİN vE YEŞİL GERZEMİZİ ne yazık ki elbirliği ile  sorumlu kişilerimizin gayretli çalışmaları ile kaybettiğimiz, hızla betonlaşan bir kent olduğunun kanıtıdır! Bu ilçede yaşam mücadelesi veren her bir hemşehrilerime bu büyük yangın tarihini ilçenin MİLADI olarak kabul ederek, ilçede yaşayanlara hayırlı, uğurlu olmasını dilerim..

Esen kalın.

Ali vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 5 yıl Önce

13- şubat-1956 çok büyük yangın ilçemiz gerze'yi kül etmişti! yangının ilçeden alıp götürdükleri saymakla bitmez! yeniden yapılaşan ,bu ilçeye gelerek yerleşenler, acaba geldikleri yerden neler getirdiler?bu pek bilinmiyor! eski gerzeliler tarih ilerledikçe ve değerlerler eskidikçe aranır oluyorlar! zaman zaman 13 şubatta yangını ve yangın zedeleri anmak,günümüzde yaşayan yangın zedelerin anılarını dinlemek,belki katılımcılara masal anlatılması gibi gelebilir! aradan geçen 63 yıldır 13 şubat 1956 yangını ile kalıcı, kaynaştırıcı, yangını gerçekten yaşamış olanlarla,gerzeli olmaya çalışanları kaynaştırmak ve bu önemli günü kuşaktan kuşağa aktarmak için henüz kalıcı bir çözüm ne yazık ki bunca yıldır bulunamadı! bu gidişle bulunacağı da yok! kalıcı bir çözüm bulmak,yerel yönetimlerin projeleri içinde yer almalıdır! bekleyip göreceğiz! aman.....adam sende diyenler de olabilir! partilerin yerel seçim projelerinde bu konuda bir söz henüz duymadık!