1571 Yılında Kıbrıs Türklerin oldu

   Osmanlı dönemine ilişkin tarihsel bilgiler Türklerin batıdaki gelişmeler ve onların Osmanlılar, Türkler ve Doğu kültürleri hakkındaki medeniyet dışı önyargıları sonucu oluşmuş olumsuz etkileri ortadan kaldırabilecek bir niteliktedir.

  II. Selim zamanında Kıbrıs adası, Venediklilere ait bulunuyordu. Osmanlı Devleti ise Venedik Cumhuriyeti ile barış halindeydi. Buna rağmen doğu Akdeniz istikametini emniyetine almak ve Kıbrıs ta üslenmiş korsanların saldırılarına son vermek için sefer yapıldı ve 1571 yılında Kıbrıs Adası Osmanlı topraklarına katıldı. Bundan sonra Osmanlı Devleti, güney Anadolu Türkleriyle ve Mora Rumlarını tüm haklarıyla ve tüm hoşgörüsüyle Kıbrıs adasına yerleştirmiştir. Tuhaftır ki Girit adası içinde aynı senaryo teşkil olmuştur. Girit adası Venediklilerden alınarak buraya yine Anadolu’daki Türkler ve beraberinde geniş hak ve hürriyetlere sahip Rumlar da yerleştirilmişlerdir.

 

 1829 senesinde Mora bir Osmanlı Eyaleti olmaktan çıkıp burada Yunanistan adlı bir devlet kurulduktan sonra Girit in buraya katılması meselesi ortaya çıkmış sadece Türklerin asli girişimiyle adaya yerleşmiş olan ve hiçbir tarihi hakları bulunmayan Yunanlılar, Girit in bir yunan adası olduğunu iddia ederek uzun uğraşlar sonunda Osmanlı Devletinin zaafından faydalanıp, Girit i Yunanistan’a katmışlardır. Peşi sıra hiçbir hakları bulunmadığı halde Kıbrıs’ta da aynı senaryoyu oynadılar ancak bu sefer tarihten ders alan kuvvetli Türkiye Cumhuriyetini karşılarında bulunca umdukları gibi olmadı.

 

 O dönemlerin bu yoğun sömürgeci, saldırılarının altında çok değişik şekillerde kendisini gösteren sebeplerin halen günümüz yüzyılında basın, medya aracılığıyla yapılmaktadır. Milletlerin kendi hakkını, kendi olanaklarıyla araması en tabii usulüdür. Osmanlı Aliyye nin tarihi giderek artan bir oranda tarih araştırmacılarının ilgi odağı olmaya devam etmesi temennisiyle,

 

[email protected]                Araştırmacı Yazar

                                                 Volkan Yaşar BERBER 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Nuri Karasoy
Mustafa Nuri Karasoy - 6 yıl Önce

maalesef osmanlı bizim ama osmanlı asıl unsurlarını yıllardır bazı azınlara karşı ekstra koruma tedbiri almadığından günümüze çok noktada problem bırakmıştır.
birde yuzlerce yıl egemenliği altındaki topraklarda kendisinini türk olarak görmeyen hiç bir topluluk buna anadoludaki kürt ve arap vatandaşlarımız dahil türkçe konuşamıyor yani osmanlı bizi sadece din ile birleştirmeye çalışmış onunda sonu hüsran konulamayan insan ne kadar anlaşabilir.