ANTİK MADENİ PARALAR

    Antik zenginliklerimizin arkeoloji, tarih ve numismatik bilim dünyasına sunulması gerektiği zannındayım çünkü çok önemli bir güç ve ses getiren egemenliklerin emanetlerinin geri kazandırılmasıyla numismatlar, koleksiyonerler, eskiçağ ve arkeoloji bilimadamlarınca faydalı olacağıdır. Anadolu’daki müzelerdeki çeşitli arkeolojik zenginliklerimizin çoğunun sikkelerden oluşmuş olduğu katidir. Galatia Kralları sikkeleri Ankyra sikkeleri v.b birçok değerli objeleri bilinçli şekilde muhafaza gerekir.

 

    İlk önceleri ticaret değiş-tokuş yani trampa ile yapılmaktaydı. Zamanla üzeri damgalı kıymetli madenden çubuklar kullanıldı. Global ticarette yetersiz olunduğu kanısıyla sikkenin keşfi ile olunmuştur. Bununla birlikte ticaretin gelişmesinin önünü açan ve en büyük yenilik sikkenin bulunmasıdır. Sikkeyi ilk keşfedenler Lidyalılardır. Batı Anadoluda büyük bir devlet ve uygarlık kurmuş olan Lidyalıların MÖ 640 yıllarından itibaren sikkeyi kullanmaya başladıkları biliniyor. İleriki zamanlarda antik sikke ilgili yazılarımdan takip edebileceksinizdir.

 

     Şunu da belirtmek gerekir ki,tarihte çok çeşitli uygarlıkların doğup geliştiği Anadolumuz, dünyada çok önemli bir konuma sahiptir. Sikkenin keşfi ile dünya ticareti ve nedeniyeti bir gelişme sürecine girmiştir. Bu bakımdan tamamen pasif bir aktör olarak görülen kültürel tüm değerlerimize sahip çıkabilme temennisiylen,

Sağlıcakla kalınız.

 

 

 [email protected]                            Araştırmacı   Yazar

                                                                 Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE