417 Litre Zeytinyağı Ürettik

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz’den müjdeli haber.

417 Litre Zeytinyağı Ürettik

Gerze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz ile Gerze’deki zeytin üretimine dair bir röportaj yaparak bilgi edindik.

2014’te çiftçilere ne kadar zeytin fidanı dağıtıldı?

-          2014’te Balıkesir-Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın zeytincilik üretim istasyonundan 2500 adet zeytin çeliği temin edilerek, Gerze İlçe Müdürlüğü bünyesinde bulunan meyve çeliği köklendirme seti sisteminde köklendirilmiş ve çiftçilere dağıtılacak hale getirilmiştir. Güz dönemi itibarıyla köklendirilmiş fidanlar çiftçilerimize dağıtılacaktır.

2014 yılı zeytin üretimindeki verimin nasıl olacağı tahmin ediliyor?

-          2014 yılı zeytin verimi 30 Mart’ta meydana gelen don olayı nedeniyle zarar görmüştür. Verim ortalamasının önceki yıllarla kıyaslandığında düşük olacağını tahmin ediyorum.

Gerze’de üretilen zeytinin pazarlama sıkıntısı var mı?

-          İlçemizde yetişen yeşil ve siyahlaşmış zeytinin pazarlanmasında hiçbir sıkıntı yoktur. Ayrıca pazarlama sıkıntısı durumunda en ileri teknoloji kullanılarak zeytinyağı çıkarmak ve zeytini bu yöntemle değerlendirebilmek mümkündür.

Önümüzdeki aylarda Gerze’nin adıyla anılacak bir zeytinyağı markası çıkarmayı planlıyoruz.

Gerze’deki zeytin üretimi, tüketimi karşılayabilecek düzeyde mi?

-          Maalesef, üretim tüketimi karşılayamıyor. Gerze ilçesinde pazarlanan özellikle yeşil zeytin fiyat olarak Türkiye ortalamasının asgari olarak iki katıdır.

Gerze’de zeytinyağı üretim tesisi bulunuyor mu?

-          İlçemizde en ileri teknoloji olan içerisinde trans yağ oranı hiç bulunmayan soğuk üretim tekniğiyle zeytinyağı üreten tesisimiz mevcuttur. 2013 yılı ile 2014 Ocak sonu arasında zeytinlerini getiren vatandaşlara yağları çıkarılarak teslim edilmiştir. Bu yol ile 3700 kg zeytin işlenerek 417 litre zeytinyağı elde edilmiştir. Elde edilen zeytinyağı saf zeytinyağı olup insan sağlığı için çok faydalıdır. Çiftçilerimiz de bu durumdan son derece memnun kalmaktadır.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 10:16
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER