Emekliler Bunlara Dikkat

Emekli olduktan sonra çalışmayı veya iş kurmayı düşünüyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alın.

Emekliler Bunlara Dikkat

Emeklilerin Maaşından Hangi Durumlarda Kesinti Yapılır

31 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan ya da kendi adlarına işyeri açan ya da bir şirkete ortak olan emeklilerden, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında kesinti yapılmaya başlanmıştır. Bu uygulama, hangi kurumdan emekli olduğuna bakılmaksızın tüm emeklileri kapsamaktadır.

Emekli Olduktan Sonra Bir İşyerinde Çalışanların Durumu

Emekli olduktan sonra bir işyerinde Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışmaya başlayanların emekli maaşlarından kesinti yapılmaz. Emekli kişilerin, çalıştıkları işyeri tarafından yanlışlıkla emekli statüsünde değil de normal sigortalı olarak SGK’ ya bildirilmeleri durumunda emekli maaşından kesinti yapılır.

Emekli Olduktan Sonra Bir İşyeri Açanların Durumu

Emekli olduktan sonra bir işyeri açanların, işyerinin resmi olarak açılış tarihinden itibaren, emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılır. İşyerinin resmi olarak (Vergi Dairesi, Ticaret Odası, Esnaf Odaları nezdinde)  kapatılması durumunda kesinti sona erer. Emekli maaşından kesintinin sona ermesi için işyeri kapanışının SGK’ ya dilekçe ile bildirilmesi gerekir. İşyeri kapandığı halde emekli maaşından fazladan yapılan kesintilerin iadesi için yine SGK’ ya dilekçe ile başvurulması gerekir.

Emekli Olduktan Sonra Bir Şirkete Ortak Olanların Durumu

Emekli olduktan sonra Anonim Şirket kuran ya da sonradan ortak olanlardan Yönetim Kurulunda görev alan ortakların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılır.

Emekli olduktan sonra Limited Şirket kuran ya da sonradan ortak olanların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılır.

Emekli ortakların maaşlarından yapılan kesintiler, kişinin şirket ortaklığından ayrılması ya da şirketin tasfiye edilmesi durumunda sona erer.

Haber: Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2012, 11:00
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER