Fahri Üyesi Oldu

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ile Yeryüzünün Dostları Derneği Temsilcisi Akiko Yoshida aracılığıyla ulaştırılan mektup hakkında detaylı bilgi edindik.

Fahri Üyesi Oldu

  Nükleer Enerjisiz Japonya için Belediye Başkanları Topluluğu’nun gönderdiği mektup nasıl bir niteliktedir?

-          Bütün Dünyada Nükleer Santrallere karşı olan eski ve yeni Belediye Başkanlarının ortaklaşa imzaladığı bir bildirge niteliğindedir.

Nükleer Santraller konusunda yerel yönetimlere düşen görevleri Yoshida nasıl tanımlıyor?

-          Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillere doğası, suyu, havası, ormanları ile kirlenmemiş bir dünya bırakabilmek için mücadele eden Yeryüzünün Dostları Derneği, dünyadaki çalışan veya çalışmayan tüm Belediye Başkanlarını bu kampanyaya dâhil ediyor ve desteklerini bekliyor. Bu kapsamda da Akika Yoshida, şahsıma vermiş olduğu mektup ile bu derneğin Fahri üyesi olmamızı istedi biz de kabul ettik.

Yeryüzünün Dostları Derneği Temsilcisi Akiko Yoshida’ya tarafınızdan bir davet gönderildi mi?

-          Evet, bizim davetimiz üzerine Festival kapsamında ilçemizi ziyarette bulundular. Yoshida’nın ziyareti önümüzdeki günlerde Ulusal basında da yer alacak. Tarafıma iletilen mektubu sizlerle paylaşacağım.

 

Saygıdeğer Gerze Belediye Başkanı

Sayın Osman Belovacıklı

Öncelikle size en içten saygılarımızı sunuyor ve bu mektubun size güvenle ulaşacağını umuyoruz. Nükleer Enerjisiz Japonya için Belediye Başkanları Topluluğu( Mayors for a Nuclear Power Free Japan) Nisan 2012’de kuruldu ve kurulduğu günden bu güne yüze yakın belediye başkanı mücadelemize katıldı.

Yerel Yönetimleri ve vatandaşlarını gözetmekten sorumlu belediye başkanları olarak birinci ve en önemli görevimizin vatandaşlarımızın sağlığını korumak olduğunun altını çizmemiz gerekir. Otorite sahipleri olarak daima hatırlamalıyız ki, bazı hükumet politikaları ekonomik faydalar sağlasalar dahi halkımız için çok büyük sıkıntı ve tehlike kaynağı olabilirler. Bu sebeple vazifemiz, ekonomik veyahut siyasi çıkarların hiçbir koşulda vatandaşlarımızın sağlık ve mutluluğundan öncelikli pozisyonda olmadığından emin olmaktır. Bu düşüncelerimizin sonucu olarak, çocuklarımızın sağlığını tehdit edebilecek ya da halk sağlığına uzun vadede olumsuz etkileri olabilecek kimyasal maddelerin hiçbir şekilde yönetimlerce kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz. Yerel yönetimlerin başındaki kişiler olarak sorumluluğumuz, bu gidişata bir dur demek ve “nükleersiz bir toplum” için çabalamamızı gerektirmektedir. Sürdürülebilir enerji ve enerji tasarrufuna yönelik yerel projeler de aynı şekilde teşvik edilmelidir.

Japon vatandaşları olarak, Türkiye-Japonya Nükleer İşbirliği Antlaşması’nın imzalanmasından ve Japon şirketlerinin Türkiye’ye nükleer enerji ihraç edecek olmasından büyük bir üzüntü ve esef duyuyoruz. Tıpkı Japonya gibi, Türkiye de sık sık depremlerle sallanan bir ülke konumundadır. Japon Nükleer teknolojisini Türkiye’ye ihraç etme kararı Türkiye’nin aktif fay hatlarının detaylı analizlerinin henüz yayınlanmamış olmasına, projenin ekonomik sürdürülebilirliği olup olmadığının incelenmemiş olmasına ve her şeyden önemlisi yerel yönetimlerin ve vatandaşların rızası olmamasına rağmen alınmış bir karardır. Bu durumu son derece rahatsız edici buluyoruz. Ancak her şeye rağmen, bu baskılayıcı ortamda, sizin Sinop’ta nükleer santral inşaatına karşı kararlı duruşunuzdan cesaretlenmiş bulunuyoruz. Aynı şekilde nükleer enerjinin tamamen ortadan kalkması için ki bu mücadelemizde yanımızda olduğunuzu bilmekten de büyük mutluluk duymaktayız. Hep birlikte, işbirliği içinde nükleersiz bir toplumun savunuculuğunu yapabilmeyi en içten şekilde arzuluyoruz.

Saygılarla,

Hiroko Uehara     Kazuo Sato

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 16:18
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER