Fitre ve Zekatınızı Verdiniz Mi?

Ramazan Ayı’nın bitimine sayılı günler kala Gerze İlçe Müftüsü Ali Işık’tan zekât ve fitre hakkında ayrıntılı bilgi edindik.

Fitre ve Zekatınızı Verdiniz Mi?

 Fitre (Fıtır Sadakası) nedir?

Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her Müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadakadır. 

Fitre Ne Zaman Verilir?

Ramazan Bayramı namazı kılınmadan evvel fitrenin verilmiş olması gerekir.

Fitre Kimlere Verilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca her yıl belirlenen fitre miktarı 15 TL. Beş sınıfta incelenir. Fakirlere, miskinlere, borçlulara, yolculara ve Allah yolunda olanlara verilir.

Bir kimse zekât, fitre, fidye vermek istediğinde fakir olan kardeşlerine, kardeş çocuklarına, amca-hala-dayı-teyze ve onların çocuklarına, komşularına, meslektaşlarına, yaşadığımız köy ve şehir halkından olanlara verebilir.

Fitre Kimlere Verilmez?

Kişinin kendi usulüne ve füruuna verilmez. Fitreyi aralarında evlilik veya babalık - oğulluk (usul - füru') ilişkileri olanlar birbirlerine veremezler. Meselâ bir kimse fitresini fakir olan kocasına veya babasına veya oğluna veremez.

Zekat Nedir? 

Müslüman olan zenginlerin ellerindeki değerlerden, ihtiyaç sahiplerinin hakkı olduğu kabul edilen kısma ve bu ibadete zekat denir.

Zekat Kimlere Verilmez?

Bir kimse anne-babasına, nine ve dedesine zekat veremez. Çocuklarına, torunlarına, onların çocuklarına, karı-koca birbirlerine, Müslüman olmayanlara, zenginlere verilmez. Ayrıca cami, çeşme, yol, Kur’an Kursu gibi yerlere de zekat vermek uygun değildir.

Gerze İlçe Müftüsü Ali Işık, “Gerze Gündem Haber aracılığıyla halkımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı kutluyor, sağlık, sıhhat , birlik ve beraberlik içerisinde nice bayramlara ermeyi Yüce Allah’tan niyaz ederim.” dedi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2016, 11:45
YORUM EKLE
YORUMLAR
HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

emeğiniz için teşekkür ediyorum sayin müftüm Allah razi olsun...fakat ben bir müslüman olarak bu bilgileri altmiş yaşima kadar her Allahin ramazan ayinda duyuyuorum...eğer bir kişi kendiisne müslümanim elhamdülillah diyorsa ve bunlari hakkinda bilgiside yoksa ben o insana ne diyebilirimki.. acaba varmidir bunlari yilllar yili duyupda bi haber olan insan varmidir inanin merak ediyorum...her yerde tv lerde,radyolarda bu bilgilerin perçin görevi görmesi kadar daha doğal elbette bir şey yok ama bu bilgilerin artik sira dişi,beyinlere yerleşmiş olmasi lazim değilmidir ki her görevli bunlari hatirlatip durur...Allah bize okumayi nasip eylesin...kuranikerimin ilk ayetinde bile Allahin emri olarak;;;;;;;;;;;;;;;;o k u ;;;;;;;;;; diye başladiğina göre biz neden okumayi sevmiyor, her trlü bilgiye ulaşmanin kolay ve basit olduğu iletişim çağinda bu kadar okumaktan,öğrenmekten uzak bir müminiz ..?????????bu kadar basit bilgileri öğrenmeyenin vay haline,acimak lazim o her kimse.!!!
Editör Editör: Sayın Hüseyin Bodur siz bu yaşa gelene kadar bunları çok duydunuz ve beyninize kazımış oldunuz, fakat yeni doğan nesilleri düşünüp onlarında en az sizin kadar bu tür bilgileri öğrenmesi gerekir. ilginize teşekkürler.

HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

aşağidaki yorumu için editör beye çok teşekür ediyorum..evet doğrudur şimdiki neslin ihtiyaci vardir,elbette olacak..ama edtör bey gardaşim çağda eski çağ değil artik...çağimiz;;;iletişim çağidir...eğer gençler bunu gerçektende öğrenmek isitiyorsa bunun alt temelini o körpeçik beyinler daha yeşermedenailede başlanmalidir...biz her yaz tatili boyu kuran kurslarina giderdik..adam gibi hocalar vardi,kuranida,ayetide yanliş bile okusan gülerek,;;;;hadi bakalim hüseyin istersen şunu yeni baştan bir kere daha okusak bence aklina daha iyi gireeceğine inaniyorum,sen zaten başarilisin ama yinede hadi oku bakalaim derdi..o zman da kendi hatamizin nerede olduğunu bilir,farkina varridik..ama bizleri oaralara gönderenlerde babalarimiz ve annelerimizdi..şimdi öyle annne ve balar azalmişsa bazi nedenleri vardir ve bunda toplumun bir ferdi olarak illahi azda olsa, çokda olsa..
payimiz yokmudur.? bal gibi var oğlu vardir..hemde çokkkkkkkkkkkkkkkkkk..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

banner381
SIRADAKİ HABER