Gerze Tez Konusu Oldu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Beşeri ve Ekonomik Coğrafya Bölümü Yükseklisans Öğrencisi Ordulu Neslihan Kaya, Doktora Tez Çalışmasına konu olarak Gerze’yi seçti.

Gerze Tez Konusu Oldu

  Neslihan Kaya, yeni tamamlayarak geride bıraktığımız yaz ayları boyunca Gerze’ye taşınmış ve Gerze’nin doğal beşeri özelliklerini yöresel boyutta tespit ederek orijinal yönlerini ortaya çıkartmak için Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar ve Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan destekler almış.

Neslihan Kaya, Gerze’nin gizli kalmış değerlerini gün ışığına çıkartmak, insanlığın bu saklı değerleri tanıyarak ulaşabilmeleri için yoğun çaba harcadığını anlatırken “Ayrıyeten, varsa Gerze’nin sorunlarını bilimsel olarak belirleyip, yönetim kademeleriyle irtibat kurarak bu sorunların çözümlenmesine katkı vermeyi de seçtim. Sorunlar çözümlenemese de Gerze’nin Üniversitenin arşivlerine girmesini sağlamış oluruz diye düşündüm.” dedi.

Neslihan Kaya,” Karadeniz Bölgesi’nin gezmeye görmeye değer, tarihi ve tabiat güzellikleriyle dolu olan Gerze ilçesi, Antik Çağlardan bu yana toplumlar tarafından yerleşme ve barınak yeri olarak seçilmiştir. M.Ö 1400 yıllarında Gaşgalılar ( Gasgaslar)tarafından küçük bir köy olarak kurulan şirin sahil ilçesi Gerze, daha sonra Paflagonya Devleti’nin eline geçmiş sırasıyla da Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiş. 1214 yılında 1.İzzettin Keykavus zamanında Selçuklu Devleti’nin hâkimiyetine giren Gerze, bir ara Trabzon Rum İmparatorluğu’nun eline geçmiş, 1459 yılında da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Kayıtlardan ilçenin eski adının Zagora, Gürzühatun, Savetova, Argibete olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere Paflagonyalılar Kızılırmak’ın batı yöresine mızraklılar ülkesi anlamına gelen Gezonolit adını vermişler. Gerze adının buradan geldiği sanılmakta. 13 Şubat 1956 yılında büyük bir yangın felaketi geçiren ilçe devlet tarafından yeniden imar edilerek modern bir ilçe haline getirilmiş. ”diye konuştu.

Neslihan Kaya, kendisine Gerze’yi tez konusu olarak veren öğretmeni Prof.Dr. Mehmet Zaman başta olmak üzere Gerze Kaymakamı ve Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletti.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2014, 10:38
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER